2024-12-17

Ciasteczka orzechowe z cynamonem

Popękane ciasteczka z orzechów włoskich to jedne z moich ulubionych słodkości, które obok pierniczków piekę w świąteczno - zimowym czasie. Ciasteczka są pyszne, a do tego proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Tym razem postanowiłam dodać do nich cynamon, który nadał im niesamowitego smaku i sprawił, że stały się jeszcze bardziej aromatyczne. Możemy przygotować je także w wersji bezglutenowej. 
Ciasteczka orzechowe z cynamonem

2024-12-14

Sernik (na małą blaszkę)

Przepis na pyszny i delikatny sernik z polewą czekoladową na małą tortownicę. Możecie przygotować go z mielonego twarogu, ale także użyć dobrej jakości twarogu sernikowego z wiaderka. Sernik jest szybki i bardzo prosty w przygotowaniu. 

Sernik (na małą blaszkę)

2024-12-05

Pierniczki z czekoladą

Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z czekolady. Możecie upiec je w ostatniej chwili, ale warto upiec je wcześniej. Pierniczki podczas leżakowania nabiorą głębi smaku i aromatu oraz odpowiedniej kruchości. Mięciutkie i pyszne są od razu po upieczeniu, ale po kilku dniach będą jeszcze lepsze. 

pierniczki z czekoladą

2024-12-01

Risotto z grzybami i zielonym groszkiem

Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne risotto z suszonymi grzybami, boczkiem oraz zielonym groszkiem. Wszystkie składniki łączy śmietanka, która dodaje całości jeszcze większej kremowości. To jedno z mich ulubionych połączeń, które dostarcza niezwykłych doznań smakowych.
Risotto z grzybami i zielonym groszkiem

2024-11-28

Rolada szpinakowa z grzybami

Przepis na szpinakową roladę z puszystym serkiem twarogowym oraz suszonymi grzybami. Jej podstawę stanowi zielony omlet z dodatkiem rozdrobnionego szpinaku baby, a farsz grzybowy przypomina ten do świątecznych uszek. Rolada świetnie sprawdzi się na przekąskę, a także imprezową lub świąteczną przystawkę.

Rolada szpinakowa z grzybami

2024-11-21

Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest pyszny, pożywny i bardzo aromatyczny. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów oraz pomaga złagodzić objawy przeziębienia. Rosół doskonale rozgrzewa, nawadnia, koi zapalenia gardła oraz wpływa na spadek neutrofili, których wzrost zauważa się w wyniku infekcji górnych dróg oddechowych. Dzisiaj zapraszam Was na rosół z dwóch rodzajów mięs, który często serwowała moja babcia. Jej rosół potrafił postawić na nogi, kiedy dokuczała nam jesienno - zimowa aura.

Rosół drobiowo - wołowy