2025-04-24

Risotto z kurczakiem i papryką

Dobry bulion to podstawa każdego risotto. Uwielbiam przygotowywać je na domowym rosole, który otula cudownym smakiem każde ziarenko ryżu. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne risotto z czerwoną papryką oraz kawałkami aromatycznego kurczaka. To proste połączenie, które naprawdę potrafi oczarować kubki smakowe.
Risotto z kurczakiem i papryką
Potrzebne składniki

- 160 g ryżu Arborio
- 2 cebule szalotki
- 1 duża czerwona papryka
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 700 ml bulionu*
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy

MARYNATA DO KURCZAKA
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka oregano
- 1 płaska łyżeczka cukru kokosowego
- sól i pieprz do smaku

* użyłam rosołu drobiowo - wołowego

Przygotowanie
KROK 1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Oliwę łączymy z przyprawami, a powstałą mieszankę dodajemy do kawałków kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów*.

* Kawałki kurczaka marynujemy min. godzinę, ale jeśli macie czas, możecie zostawić je w marynacie na dłużej, także na noc. Przed smażeniem wyciągnijcie mięso chwilę wcześniej z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej.

KROK 2. Pokrojone drobno szalotki szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.

KROK 3. W międzyczasie na drugiej patelni smażymy kawałki kurczaka na delikatnie rumiany kolor, odkładamy na chwilę na talerzyk i na tej samej patelni podsmażamy paprykę pokrojoną w paski.

KROK 4. Gdy ryż zaabsorbuje cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, to dodajemy do niego podsmażone kawałki kurczaka oraz paprykę. Na koniec dodajemy starty parmezan, doprawiamy ewentualnie solą i świeżo zmielonym pieprzem, ściągamy z palnika i dajemy dojść daniu (pod przykryciem) przez około 2- 3 minuty. Risotto podajemy posypane natką pietruszki.

Risotto z kurczakiem i papryką

6 komentarzy: