2025-04-12

Kruche ciasteczka budyniowe

Przepis na kruche ciasteczka budyniowe, które są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Są także niezwykle aromatyczne. Pieszczą zmysły maślaną oraz waniliową nutą. Świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska lub dodatek do kawy, herbaty czy kakao.

Kruche ciasteczka budyniowe
Potrzebne składniki

- 260 g mąki pszennej
- 40 g budyniu waniliowego (bez cukru)
- 90 g cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ziarenka wanilii
- szczypta soli

Przygotowanie
KROK 1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, budyń waniliowy, cukier puder, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Zimne masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do suchych składników. Wbijamy także jajko oraz dodajemy ziarenka wanilii i wszystko energicznie zagniatamy. Z powstałego ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na 10 - 15 minut do zamrażarki.
Kruche ciasteczka budyniowe
KROK 2. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 4 lub 5 mm (podsypując je delikatnie mąką). Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Kruche ciasteczka budyniowe

KROK 3. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra- dół) i pieczemy przez około 11 - 12  minut (do lekkiego zarumienienia). Ciasteczka ściągamy z blachy, gdy delikatnie ostygną. Po ostudzeniu będą idealnie kruche. 
Kruche ciasteczka budyniowe
* Czas pieczenia zależny jest od wielkości użytej foremki. Przed końcem pieczenia warto sprawdzić, czy ciasteczka są wystarczająco rumiane. Małe ciasteczka mogą piec się minutę krócej, natomiast te większe będą potrzebowały jeszcze chwili w piekarniku. 

Kruche ciasteczka budyniowe

Z podanych proporcji upiekłam trzy blachy ciasteczek.

PRZECHOWYWANIE
Ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce, słoju lub pojemniku próżniowym.
Kruche ciasteczka budyniowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz