2025-04-29

Deser a'la tiramisu

Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone oraz pół paczki lekko suchych biszkopcików. Nie lubię marnować jedzenia i zawsze staram się wykorzystać pozostałe produkty. Tym razem przygotowałam deser a'la tiramisu czyli lżejszą, jogurtową i bezalkoholową wersję klasycznego deseru. Tiramisu w wersji jogurtowej możecie przygotować także z podłużnych biszkoptów oraz tradycyjnego likieru Amaretto.

Deser a'la tiramisu
Potrzebne składniki

- 350 g jogurtu greckiego
- 150 g serka mascarpone
- 60 g mini biszkopcików
- 3 duże łyżki cukru pudru*
- 1 filiżanka kawy
- 40 ml bezalkoholowego syropu migdałowego
- 1,5 łyżeczki ciemnego kakao
* Do posłodzenia deseru możecie użyć także erytrytolu, ksylitolu lub słodzika.
Ilość wedle upodobań smakowych.

Przygotowanie 

KROK 1. Schłodzony jogurt grecki oraz serek mascarpone łączymy za pomocą miksera lub ręcznie za pomocą trzepaczki. Powstałą masę dosładzamy wedle upodobań smakowych. 

KROK 2. Zaparzamy mocną kawę, studzimy i dodajemy do niej syrop migdałowy. Następnie w słodkiej kawie namaczamy biszkopciki. 

KROK 3. Do szklanek lub pucharków układamy warstwowo namoczone biszkopciki oraz masę z jogurtu i serka mascarpone*. Wierzch posypujemy ciemnym kakao (najlepiej przez sitko). Deser schładzamy w lodówce. 

* Kolejne warstwy deseru możecie też oprószyć dodatkową porcją kakao.

Deser a'la tiramisu

Kuchnia to prawdziwy ocean twórczości. Bawcie się w niej i twórzcie nowe połączenia, bo nawet z resztek można wyczarować prawdziwe pyszności :)

A Wy stosujecie w kuchni zasadę zero waste? 

2 komentarze: