2025-04-09

Babka szpinakowa

Przepis na pyszną, delikatną i puszystą babkę, która piękny zielony kolor zawdzięcza świeżemu szpinakowi baby. Dodatek skórki cytrynowej oraz budyniu waniliowego sprawia, że babka jest pyszna i niezwykle aromatyczna. Jest także szybka i bardzo prosta w przygotowaniu. Jeśli lubicie lekkie i wilgotne ciasta, to koniecznie spróbujcie tej babki :)

Babka szpinakowa
Potrzebne składniki

- 250 g mąki pszennej
- 200 g świeżego szpinaku baby
- 200 g drobnego cukru
- 150 ml oleju rzepakowego
- 4 duże jajka
- 1 budyń waniliowy (bez cukru)
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli

DODATKI
- lukier
- cukrowa posypka
___________________
FORMA: forma do babki z kominem o średnicy 23 cm

Przygotowanie
KROK 1. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy 1 opakowanie budyniu waniliowego, sodę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Z dużej cytryny ścieramy skórkę.  

KROK 2. Do blendera dodajemy olej oraz szpinak (możemy dokładać go partiami) i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej zielonej masy. Jajka dokładnie ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy zieloną masę i ponownie miksujemy.

KROK 3. Do mokrej masy dodajemy skórkę cytrynową oraz suche składniki z miski i łączymy wszystko na małych obrotach miksera. Formę smarujemy masłem, oprószamy mąką i wlewamy ciasto.

Babka szpinakowa
KROK 4. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Babkę po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy. Ostudzoną babkę dekorujemy lukrem i cukrową posypką, a następnie odstawiamy do stężenia polewy.
Babka szpinakowa
Babkę możecie dowolnie udekorować.

Świetnie sprawdzi się klasyczny lukier lub polewa z białej czekolady.

Swoją babkę oblałam żółtym lukrem zabarwionym kurkumą.
Wystarczy dokładnie wymieszać 1 szklankę cukru pudru z 3 łyżkami soku z cytryny oraz 1/3 łyżeczki kurkumy (im więcej kurkumy dodacie, tym kolor będzie intensywniejszy).
Babka szpinakowa

20 komentarzy:

  1. Zachwycająca babka, cudownie udekorowałaś 👌👌👌

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu, to będzie moja babka na świąteczny stół:)
    Jest taka wiosenna i strojna, że najchętniej już bym ją piekła 😀
    Piekłam zielony biszkopt a na pomysł z babką nie wpadłam🤔
    Bardzo Ci dziękuję za ten super przepis😘
    Pozdrawiam serdecznie 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i naprawdę gorąco polecam🧡
      Bardzo lubię tą babkę. Jest lekko wilgotna, delikatna, długo utrzymuje świeżość, a do tego pięknie wygląda.
      U mnie też pojawi się na świątecznym stole :)
      Przesyłam uściski 🤗😘

      Usuń
  3. Wymarzona babeczka na wiosne! Pyszna i piekna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka piękna! Chcę taką! I bez wyrzutów sumienia można się zajadać! 😄

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 🧡. Polecam gorąco, bo jest naprawdę pyszna 🤗

      Usuń
  5. Zrobię na weekend, jak będziemy sami z mężem, bo mój Tata i teść dostaliby zawału na widok ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha 😅 Zielony wypiek jest trochę nietypowy, ale naprawdę można się zakochać w tej babeczce.
      Polecam gorąco i życzę udanych wypieków! 🤗🧡

      Usuń
  6. Super pomysł. Wygląda wspaniale, wiosennie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow na pewno zrobi wrażenie na niejednej osobie w te święta 😊 ale ciekawy pomysł 😊
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale świetny pomysł z tym szpinakiem. Wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń