Uwielbiam połączenie szpinaku i suszonych pomidorów, które doskonale pasuje do makaronów, ale świetnie łączy się także z rybami. Łosoś podany z kołderką z kremowego szpinaku i suszonych pomidorów smakuje naprawdę wybornie. Jest pyszny, delikatny oraz soczysty. W dosłownie kilka chwil możecie przygotować smakowite i pożywne danie dla całej rodziny.
Potrzebne składniki
(na 3 porcje)
- 600 g świeżego łososia (bez skóry)
- 200 g śmietanki 30 %
- 200 g szpinaku baby
- 6 suszonych pomidorów z zalewy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 1,5 łyżki masła
- oliwa z oliwek (do smażenia)
Przygotowanie
KROK 1. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak baby, a gdy ten zwiędnie dodajemy także pokrojone suszone pomidory oraz rozgniecione przez praskę (lub pokrojone drobno) ząbki czosnku. Całość zlewamy śmietanką dobrze wymieszaną z łyżeczką mąki ziemniaczanej i gotujemy do momentu zgęstnienia. Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.KROK 2. Oczyszczony filet z łososia dzielimy na mniejsze kawałki, które oprószamy solą oraz pieprzem. Filety smażymy na rozgrzanej oliwie (lub maśle klarowanym) po około 2 minuty z każdej strony. Na koniec przykrywamy patelnię, ściągamy z palnika i odstawiamy na chwilę (pod przykryciem mięso łososia idealnie "dojdzie" i będzie delikatniejsze).KROK 3. Usmażone kawałki łososia wykładamy na talerze, a na wierzchu układamy kremowy szpinak z suszonymi pomidorami. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Łososia podałam z ryżem basmati.Jako dodatek świetnie sprawdzi się także kasza jaglana lub ziemniaki.
Danie możecie podać także z makaronem, który po ugotowaniu wymieszajcie z sosem.
Nigdy nie jadłam tego. Z ciekawości bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗 Łosoś w tym wydaniu jest naprawdę pyszny :)
UsuńPyszna propozycja. Lubię łososia i szpinak. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡. Ja też 😁
UsuńPrzepyszne połącznie, prezentacja zachęca do wykonia dania <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡🧡
Usuń