Przepis na kotlety mielone z indyka, którego mięso jest lekkostrawne, zawiera dużo pełnowartościowego białka oraz cechuje się niską zawartością tłuszczu. Jest idealnym wyborem dla dzieci oraz wszystkich dbających o linię. Mielone są lekkie, delikatne i soczyste. Świetnie smakują w klasycznym zestawieniu obiadowym, ale mogą być także podstawą lżejszej wersji burgera.
Potrzebne składniki
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 mała kajzerka
- 1 jajko
- 1 cebula
PRZYPRAWY
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
DODATKI
- mleko (do namaczania bułki)
- 3 łyżki bułki tartej (do panierowania)
- olej rzepakowy (do smażenia)
Przygotowanie
KROK 1. Bułkę rwiemy na kawałki, zalewamy mlekiem i odstawiamy na chwilę. Pokrojoną cebulę rumienimy na oleju, a następnie studzimy. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, namoczoną bułkę, ostudzoną cebulkę oraz przyprawy, a następnie dokładnie mieszamy masę.KROK 2. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Mielone podajemy z ulubionymi dodatkami.
Pysznie smakują w klasycznym zestawieniu z puree ziemniaczanym i świeżą surówką.
Prawie klasyka, ale jaka smaczna, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡🧡
UsuńKasiu
OdpowiedzUsuńKotlety wyglądają cudnie i niezwykle apetycznie! Proste w przygotowaniu i delikatne w smaku. Same zalety!
Od pewnego czasu bardzo często wykorzystuję indyczynę do różnych potraw i bardzo nam to smakuje.
Dobre, zdrowe mięsko:)
Pozdrawiam cieplutko i ściskam serdecznie 🤗😘
To prawda. Drobiowa wersja mielonych jest o wiele delikatniejsza, a przede wszystkim o wiele lżejsza. Mój wrażliwy żołądek to potwierdza 😁.
UsuńJa też bardzo lubię indyka i cenię go za wartości odżywcze.
Przesyłam uściski! 🤗😘🧡🧡