Przepis na delikatną, wilgotną oraz lekko sypką babkę kawową. Ciasto jest pyszne oraz bardzo aromatyczne, a pieczenie łatwe, szybkie i przyjemne. Babka z pewnością ucieszy podniebienia kawoszy oraz miłośników domowych wypieków. Świetnie sprawdzi się na deser, ale także jako słodka ozdoba wielkanocnego stołu.
Potrzebne składniki
- 200 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 200 g cukru trzcinowego
- 5 małych jajek
- 25 ml mocnego espresso
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1,5 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
POLEWA
- 100 g lukru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka gorącej wody
_____________________________________________________
FORMA: forma do babki z kominem o średnicy 23 cm
Przygotowanie
KROK 1. Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy kawę, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli, a następnie mieszamy.KROK 2. Zaparzamy mocne espresso i studzimy. Masło rozpuszczamy w rondelku i również studzimy. Jajka dokładnie ubijamy z cukrem trzcinowym za pomocą miksera, a następnie dodajemy ostudzone masło, esencję waniliową i ponownie miksujemy.KROK 3. Do mokrych składników dodajemy suche składniki z pierwszej miski i łączymy wszystko na małych obrotach miksera. Na koniec dolewamy ostudzone espresso i ponownie delikatnie miksujemy. Formę smarujemy masłem, oprószamy mąką i wlewamy ciasto.KROK 4. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Babkę po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.KROK 5. Na koniec przygotowujemy polewę. Kawę rozpuszczamy w łyżeczce gorącej wody, a następnie łaczymy z gorącym lukrem (użyłam gotowego Dr. Oetker'a). Gdy polewa będzie jednorodna, to wylewamy ją na ciasto. Wierzch dekorujemy ziarenkami kawy. Babkę odstawiamy do stężenia polewy.
Babkę możecie udekorować także klasycznym lukrem, polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.
Pod linkami znajdziecie przepis na polewy czekoladowe:
Polewa czekoladowa ze śmietanką
Do ciasta możecie dodać także łyżkę kakao.
Wtedy babka będzie smakować jak kawa mocha.
Nabierze także ciemniejszej, czekoladowej barwy.
Jaka cudowna babeczka 🙂
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
Usuń