Przepis na pyszne, pożywne i proste w przygotowaniu placki z cukinii i marchewki z dodatkiem papryczki pepperoni. Możemy serwować je jako dodatek do dań głównych lub jako samodzielne danie. Papryczka nadaje im wyrazistości, a marchewka dostarcza delikatnie słodkiej nuty. Świetnie smakują z dodatkiem śmietany, jogurtu lub sosu czosnkowego.
Potrzebne składniki
- 450 g cukinii
- 2 marchewki
- 1 papryczka pepperoni
- 1 mała cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek mleka
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie
KROK 1. Pepperoni pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, oprószamy delikatnie solą, odstawiamy na około 10 minut, a następnie delikatnie odciskamy z nadmiaru wody. Do odciśniętej cukinii ścieramy także marchewki oraz cebulę.
KROK 2. Do miski dodajemy mleko, jajka oraz mąkę i łączymy wszystko za pomocą trzepaczki. Do powstałego ciasta dodajemy starte warzywa, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.KROK 3. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu układamy placki na ręczniku papierowym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.
WSKAZÓWKIJeśli nie lubicie mocno ostrych smaków, to dodajcie odrobinę mniej pepperoni.Dla dzieci świetna będzie wersja bez dodatku papryczki.
ZERO WASTE
Bardzo lubię te placuszki i często przygotowuję je w ramach kuchni zero waste. Moja marchewka była już dość miękka, ale po odpowiedniej "reanimacji" nabrała krzepy. Taką miękką marchew wsadzam na kilka godzin do zimnej wody z dodatkiem kostek lodu (można zostawić na noc). Po tym czasie staje się jędrna i gotowa do dalszej obróbki.
Chyba dzisiaj nie powinnam do Ciebie zaglądać bo akurat muszę być na płynnej diecie😏 a Twoje rumiane placuszki dosłownie pachną z fotki i chyba mnie zaraz skręci:) Są cudownie apetyczne!
OdpowiedzUsuńNie dodawałam marchewki a ona dodaje placuszkom kolorków; zrobię następnym razem:)
Dziękuję za przepis 😘
Przytulam mocno 🤗🧡
Dziękuję bardzo 🧡. Marchewka dodaje kolorku, ale też nutki słodkości. Mały dodatek, ale zmienia zupełnie smak placków :)
UsuńMam nadzieję, że płynna dieta jest u Ciebie tylko tymczasowa i szybko wrócisz do normalnego odżywania. Przesyłam ciepłe uściski i życzę dużo zdrowia! 🤗🧡🧡🧡
Uwielbiam takie dania . Super przepis aż smaka mi zrobiłaś
OdpowiedzUsuńCieszę się 🤗🧡
UsuńWyglądają mega apetycznie. Bardzo lubię tego typu placki. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńWyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡🤗
UsuńMniam, takie placki mogłaby jeść na okrągło :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡🧡
UsuńPrezentują się przepysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Dziękuję i również pozdrawiam 🤗
UsuńWyczekuję na sezon cukiniowy :D
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Angelika
Dziękuję i wzajemnie! 🤗🧡
UsuńUwielbiam wszelkie dania z cukinii, a te placki wyglądają i na pewno smakują wspaniale!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję bardzo 🧡
UsuńJa lubię pikantnie, zresztą peperoni nie jest taka ostra jak chili. A ta marchewka nadaje śliczny kolor plackom, aż zamarzyłam o lecie... (a w lecie będę kląć na stosy cukinii xd)
OdpowiedzUsuńMłoda cukinia dojrzewająca na słoneczku jest najsmaczniejsza. Też już czekam na sezon :)
UsuńSuper placuszki. Uwielbiam takie nowości na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
OdpowiedzUsuń