Przepis na pyszne, pożywne i proste w przygotowaniu placki z cukinii i marchewki z dodatkiem papryczki pepperoni. Możemy serwować je jako dodatek do dań głównych lub jako samodzielne danie. Papryczka nadaje im wyrazistości, a marchewka dostarcza delikatnie słodkiej nuty. Świetnie smakują z dodatkiem śmietany, jogurtu lub sosu czosnkowego.
Potrzebne składniki
- 450 g cukinii
- 2 marchewki
- 1 papryczka pepperoni
- 1 mała cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek mleka
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie
KROK 1. Pepperoni pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, oprószamy delikatnie solą, odstawiamy na około 10 minut, a następnie delikatnie odciskamy z nadmiaru wody. Do odciśniętej cukinii ścieramy także marchewki oraz cebulę.
KROK 2. Do miski dodajemy mleko, jajka oraz mąkę i łączymy wszystko za pomocą trzepaczki. Do powstałego ciasta dodajemy starte warzywa, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.KROK 3. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu układamy placki na ręczniku papierowym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.
WSKAZÓWKIJeśli nie lubicie mocno ostrych smaków, to dodajcie odrobinę mniej pepperoni.Dla dzieci świetna będzie wersja bez dodatku papryczki.
ZERO WASTE
Bardzo lubię te placuszki i często przygotowuję je w ramach kuchni zero waste. Moja marchewka była już dość miękka, ale po odpowiedniej "reanimacji" nabrała krzepy. Taką miękką marchew wsadzam na kilka godzin do zimnej wody z dodatkiem kostek lodu (można zostawić na noc). Po tym czasie staje się jędrna i gotowa do dalszej obróbki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz