2025-02-11

Pikantne placki z cukinii i marchewki

Przepis na pyszne, pożywne i proste w przygotowaniu placki z cukinii i marchewki z dodatkiem papryczki pepperoni. Możemy serwować je jako dodatek do dań głównych lub jako samodzielne danie. Papryczka nadaje im wyrazistości, a marchewka dostarcza delikatnie słodkiej nuty. Świetnie smakują z dodatkiem śmietany, jogurtu lub sosu czosnkowego.  

Pikantne placki z cukinii i marchewki

Potrzebne składniki

- 450 g cukinii
- 2 marchewki
- 1 papryczka pepperoni
- 1 mała cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek mleka
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie
KROK 1. Pepperoni pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, oprószamy delikatnie solą, odstawiamy na około 10 minut, a następnie delikatnie odciskamy z nadmiaru wody. Do odciśniętej cukinii ścieramy także marchewki oraz cebulę. 
KROK 2. Do miski dodajemy mleko, jajka oraz mąkę i łączymy wszystko za pomocą trzepaczki. Do powstałego ciasta dodajemy starte warzywa, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

KROK 3. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu układamy placki na ręczniku papierowym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.
Pikantne placki z cukinii i marchewki
WSKAZÓWKI

Jeśli nie lubicie mocno ostrych smaków, to dodajcie odrobinę mniej pepperoni.

Dla dzieci świetna będzie wersja bez dodatku papryczki.
Pikantne placki z cukinii i marchewki

ZERO WASTE 

Bardzo lubię te placuszki i często przygotowuję je w ramach kuchni zero waste. Moja marchewka była już dość miękka, ale po odpowiedniej "reanimacji" nabrała krzepy. Taką miękką marchew wsadzam na kilka godzin do zimnej wody z dodatkiem kostek lodu (można zostawić na noc). Po tym czasie staje się jędrna i gotowa do dalszej obróbki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz