2025-02-11

Pikantne placki z cukinii i marchewki

Przepis na pyszne, pożywne i proste w przygotowaniu placki z cukinii i marchewki z dodatkiem papryczki pepperoni. Możemy serwować je jako dodatek do dań głównych lub jako samodzielne danie. Papryczka nadaje im wyrazistości, a marchewka dostarcza delikatnie słodkiej nuty. Świetnie smakują z dodatkiem śmietany, jogurtu lub sosu czosnkowego.  

Pikantne placki z cukinii i marchewki

Potrzebne składniki

- 450 g cukinii
- 2 marchewki
- 1 papryczka pepperoni
- 1 mała cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek mleka
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie
KROK 1. Pepperoni pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, oprószamy delikatnie solą, odstawiamy na około 10 minut, a następnie delikatnie odciskamy z nadmiaru wody. Do odciśniętej cukinii ścieramy także marchewki oraz cebulę. 
KROK 2. Do miski dodajemy mleko, jajka oraz mąkę i łączymy wszystko za pomocą trzepaczki. Do powstałego ciasta dodajemy starte warzywa, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

KROK 3. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu układamy placki na ręczniku papierowym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.
Pikantne placki z cukinii i marchewki
WSKAZÓWKI

Jeśli nie lubicie mocno ostrych smaków, to dodajcie odrobinę mniej pepperoni.

Dla dzieci świetna będzie wersja bez dodatku papryczki.
Pikantne placki z cukinii i marchewki

ZERO WASTE 

Bardzo lubię te placuszki i często przygotowuję je w ramach kuchni zero waste. Moja marchewka była już dość miękka, ale po odpowiedniej "reanimacji" nabrała krzepy. Taką miękką marchew wsadzam na kilka godzin do zimnej wody z dodatkiem kostek lodu (można zostawić na noc). Po tym czasie staje się jędrna i gotowa do dalszej obróbki. 

20 komentarzy:

  1. Chyba dzisiaj nie powinnam do Ciebie zaglądać bo akurat muszę być na płynnej diecie😏 a Twoje rumiane placuszki dosłownie pachną z fotki i chyba mnie zaraz skręci:) Są cudownie apetyczne!
    Nie dodawałam marchewki a ona dodaje placuszkom kolorków; zrobię następnym razem:)
    Dziękuję za przepis 😘
    Przytulam mocno 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 🧡. Marchewka dodaje kolorku, ale też nutki słodkości. Mały dodatek, ale zmienia zupełnie smak placków :)
      Mam nadzieję, że płynna dieta jest u Ciebie tylko tymczasowa i szybko wrócisz do normalnego odżywania. Przesyłam ciepłe uściski i życzę dużo zdrowia! 🤗🧡🧡🧡

      Usuń
  2. Uwielbiam takie dania . Super przepis aż smaka mi zrobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają mega apetycznie. Bardzo lubię tego typu placki. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, takie placki mogłaby jeść na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentują się przepysznie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyczekuję na sezon cukiniowy :D
    Miłego dnia :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam wszelkie dania z cukinii, a te placki wyglądają i na pewno smakują wspaniale!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja lubię pikantnie, zresztą peperoni nie jest taka ostra jak chili. A ta marchewka nadaje śliczny kolor plackom, aż zamarzyłam o lecie... (a w lecie będę kląć na stosy cukinii xd)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Młoda cukinia dojrzewająca na słoneczku jest najsmaczniejsza. Też już czekam na sezon :)

      Usuń
  9. Super placuszki. Uwielbiam takie nowości na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń