2025-02-27

Naleśniki z serem i syropem różanym

Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieciństwa, a te polane domowym syropem różanym serwowała moja babcia. Tym razem przygotowałam farsz z twarogu sernikowego, który jest niezwykle kremowy. Ciasto naleśnikowe na mące luksusowej z dodatkiem roztopionego masła, mleka i wody mineralnej jest puszyste, elastyczne i bardzo delikatne.

Naleśniki z serem i syropem różanym

Potrzebne składniki
(na 9 naleśników)

CIASTO NALEŚNIKOWE
- 1 szklanka i 3 łyżki mąki luksusowej (typ 550)
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody mineralnej
- 3 jajka
- 50 g roztopionego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli

NADZIENIE
- 600 g twarogu sernikowego
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki pasty waniliowej

DODATKI
- jogurt
- syrop różany
- płatki róż

Przygotowanie
Jajka, woda oraz mleko powinny mieć temperaturę pokojową.
KROK 1. Do twarogu sernikowego dodajemy jogurt grecki, pastę waniliową oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Ilość cukru dopasujcie do swoich upodobań smakowych. Do posłodzenia nadzienia serowego możecie użyć także miodu, ksylitolu lub erytrytolu.
KROK 2. Masło roztapiany w rondelku i studzimy. Do miski wlewamy mleko, wodę mineralną oraz ostudzone masło, dodajemy jajka i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli i wszystko energicznie mieszamy. Ciasto odstawiamy na 10 minut, aby mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem).

KROK 3. Gotowe naleśniki smarujemy wcześniej przygotowanym nadzieniem i wedle upodobań składamy je lub zawijamy. Jeśli chcecie złożyć je w koperty, to wystarczy posmarować nadzieniem połowę naleśnika, złożyć na pół i ponownie na pół. Jeśli chcecie zawinąć je w rulony, to posmarujcie całą powierzchnię naleśnika, a następnie zawińcie. Naleśniki podajemy z kleksem jogurtu, syropem różanym oraz płatkami róż (opcjonalnie).

Naleśniki z serem i syropem różanym

4 komentarze:

  1. Mmm wyglądają przepysznie :D
    Miłego dnia :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie to zdjęcie piękne, wręcz WYSMAKOWANE! Nigdy nie próbowałam z syropem różanym, ciekawe, jak smakowałyby Matyldzi :-)

    OdpowiedzUsuń