2025-02-20

Kruche ciasteczka kokosowe

Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Nie wymagają wycinania foremką, a do stworzenia wzorków wystarczy jedynie widelec. Są świetnym dodatkiem do kawy, herbaty oraz kakao. 

Kruche ciasteczka kokosowe
Potrzebne składniki

- 200 g mąki pszennej
- 150 g wiórków kokosowych
- 150 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli

Przygotowanie
KROK 1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe, cukier puder, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Zimne masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do suchych składników. Wbijamy także jajko oraz dodajemy esencję waniliową i wszystko energicznie zagniatamy. Z powstałego ciasta formujemy kulę, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na 10 - 15 minut do zamrażarki.

Kruche ciasteczka kokosowe
KROK 2. Po tym czasie ciasto powinno delikatnie stwardnieć. Wtedy też odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy z nich kuleczki, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko przyciskamy 2 razy widelcem (pod różnym kątem).

Kruche ciasteczka kokosowe
KROK 3. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 13 minut (do lekkiego zarumienienia)Ciasteczka ściągamy z blachy, gdy delikatnie ostygną. Po ostudzeniu będą idealnie kruche. 
Kruche ciasteczka kokosowe

* Czas pieczenia zależny jest od wielkości uformowanych ciasteczek. Przed końcem pieczenia warto sprawdzić, czy ciasteczka są wystarczająco zarumienione. Małe ciasteczka mogą piec się minutę krócej, natomiast te większe będą potrzebowały jeszcze chwili w piekarniku. 
kruche ciasteczka kokosowe

 Z podanych proporcji wychodzi około 40 ciasteczek.

Piekłam je w dwóch partiach.

Kruche ciasteczka kokosowe

PRZECHOWYWANIE

Ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce, słoju lub pojemniku próżniowym.
Kruche ciasteczka kokosowe

Spodobał Ci się przepis?

Wesprzyj moją twórczość i postaw wirtualną kawę! :)

👇👇👇


Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać.

Dziękuję! 🤗🧡
wirtualna kawa Kulinarne Inspiracje Futki

39 komentarzy:

  1. Widzę, że wszystkie składniki posiadam, a wykonanie ich nie jest czasochłonne. Zatem wiem już co upiekę do sobotniej herbatki z rodzicami! Zapisuję i w weekend dam znać jak mi poszło :)
    No i ten efekt wzorku wykonany widelcem - świetny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco i życzę udanych wypieków! 🤗🧡🧡

      Usuń
    2. Dziękuję ślicznie! <3 Jednak jutro będę testować, bo weekendowa herbatka niestety była odwołana... :/

      Usuń
    3. Zrobiłam dzisiaj z przyjaciółką. Chyba trochę za duże kulki porobiłyśmy i trzymałyśmy w piekarniku ok. 20 minut. Ale wyszły bardzo smaczne i kruchutkie :)

      Usuń
    4. Długość pieczenia zależy od wielkości ciasteczek, ale i od samego piekarnika. Zawsze warto obserwować, czy są już dość rumiane. Ja zrobiłam mniejsze kuleczki (takie wielkości żółtka jaja). Cieszę się, że wyszły i Wam smakowały. Serdecznie pozdrawiam 🤗🧡

      Usuń
  2. A wiesz Kasiu, że byłam dzisiaj w warzywniaku w miasteczku i aż zapytałam panią, co tutaj tak pachnie kokosem (no bo w POLSKIM warzywniaku kokos?) A ona mi mówi: "A bo rozpakowałam świeże ciasteczka kokosowe, bo też mamy w ofercie". No i ten zapach za mną chodzi... I nawet czuję go przez ekran :-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te ciacha są niezwykle aromatyczne. Łączą nutkę maślaną i nutkę kokosową. Pachną pięknie :) Polecam gorąco! 🤗🧡

      Usuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie. Zapiszę sobie przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zainspirowałaś mnie bo lubię koksowe ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo jakie one śliczniutkie!!! Maślane ciasteczka z kokosem, to przecież prawdziwa rospusta!!!
    Pachnie w całym domu, nęci sąsiadów a potem jeszcze trzeba rękę pilnować, bo sama sięga po ciasteczko, kolejne i kolejne...😁
    Kasiu, wszystkiego miłego życzę, udanego weekendu i przesyłam serdeczne uściski 🤗🥰

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Kochana. Trafiłaś w sedno z opisem 👌🧡.
      Pięknego i udanego weekendu! Serdeczne uściski 😘🤗🧡

      Usuń
  6. Muszą być pyszne. Bardzo lubię smak kokosa.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ one kusząco wyglądają Kasiu. A wiórki kokosowe są gwarantem smaku. To idealne ciastka dla mojego męża, on jest wielkim fanem kokosowych aromatów. Muszę więc wkrótce zrobić. Póki co wczoraj upiekłam ciacha na bogato z mielonymi migdałami i orzechami pekan. Przepis niebawem 😉
    Spokojnej i udanej niedzieli 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka są mocno kokosowe. Są idealne dla miłośników kokosowych smaków. Ja też się do nich zaliczam 🙃. Dziękuję 🧡 Cudownej niedzieli 🤗🧡

      Usuń
  8. Te ciastka to mistrzostwo świata. Są pyszne, idealnie kruche i mocno kokosowe. Maluchy zachwycone. Dziękuję za przepis ❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasteczka smakowały 🧡🧡🤗

      Usuń
  9. Wypróbowałam Kasiu Twój przepis ale przy użyciu mąk bezglutenowych. Kokos pachniał w całym domu a ciasteczka zniknęły w dwa dni 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że z mąki bezglutenowej wychodzą równie pyszne.
      To prawda, pachną cudownie. U nas też zniknęły błyskawicznie :))

      Usuń
  10. I am going to save this recipe because I want to make coconut cookies

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolejny przepis u Ciebie, który koniecznie muszę wypróbować. Piękne ciasteczka!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! 🧡 Ciacha polecam, bo są naprawdę pyszne :)

      Usuń