Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aromatycznych przypraw. Kofty są pyszne, soczyste, pożywne i bardzo aromatyczne. Możemy podawać je z dodatkiem chlebka naan, ryżu lub kaszy bulgur. Świetnie smakują też podane w towarzystwie sosu czosnkowego, dipów arabskich lub sosu tzaztiki.
Potrzebne składniki
- 500 g mielonej jagnięciny
- 1/2 słodkiej papryki czerwonej
- 1/3 papryczki chili
- 1 mała cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru (około 3 cm)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 małe jajko
PRZYPRAWY
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka soli
* Przed przygotowaniem warto namoczyć patyczki do szaszłyków w zimnej wodzie (przez około 20 minut), aby zapobiec ich późniejszemu przypaleniu.
Przygotowanie
KROK 1. Papryki i cebulkę kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekamy. Do miski dodajemy zmielone mięso jagnięce, jajko, pokrojone warzywa, starty na tarce kawałek imbiru oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy także wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.KROK 2. Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcje masy, formujemy podłużne pulpeciki i nabijamy je na namoczone patyczki.
KROK 3. Gotowe szaszłyki grillujemy z obu stron na patelni grillowej przez około 6 - 7 minut na stronę, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywany (pokrywką lub folią aluminiową) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 10 minut (funkcja termoobiegu). Najpierw ugrillowane kofty, które później dochodzą w piekarniku będą idealnie miękkie i soczyste.
INNY SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kofty możecie przygotować także na samym grillu (klasycznym lub elektrycznym), usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Wtedy polecam piec je przez około 20 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni C, a w połowie pieczenia obrócić je na drugą stronę.
Kofty jagnięce podałam z kaszą bulgur, świeżymi warzywami oraz sosem tzatzyki.
Wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń