Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, która na stołach pojawia się od pokoleń. Świetnie pasuje do dań mięsnych i rybnych, ale może stanowić także zdrową przekąskę, gdyż jest prawdziwą bombą witaminową. Kiszonki to najlepsze polskie superfoods.
Kiszona kapusta zawiera sporą dawkę witaminy C, która wzmacnia nasz układ odpornościowy. Znajdziemy w niej także witaminy A, E i B oraz składniki mineralne tj. potas, magnez, wapń i żelazo. Zawarty w niej błonnik pokarmowy oraz bakterie kwasu mlekowego mają zbawienny wpływ na procesy trawienne oraz kondycję naszych jelit. Kapusta kiszona poprawia również stan skóry, wzmacnia naczynia krwionośne oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Jest też niskokaloryczna - 100 g kapusty to tylko 12 kcal.
Potrzebne składniki
- 250 g kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 twarde jabłko
- 1/2 czerwonej cebulki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 2 duże szczypty pieprzu
- 1 duża szczypta kminku
Przygotowanie
KROK 1. Kapustę kiszoną delikatnie odciskamy z nadmiaru soku i kroimy na mniejsze kawałki. Obrane jabłko i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekamy.KROK 2. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki, dodajemy olej rzepakowy, kminek oraz świeżo zmielony pieprz i dokładnie mieszamy. Podajemy jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielną przekąskę.
WSKAZÓWKICukier możecie zastąpić ksylitolem lub erytrytolem.Jeśli kapusta nie jest bardzo kwaśna, to słodycz dostarczona z jabłka zupełnie wystarczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz