2025-01-05

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Przepis na pysze i pożywne danie z rybą w roli głównej. Łososia otula kremowy szpinak oraz delikatne i lekko chrupiące ciasto francuskie. To efektowne połączenie smaków i aromatów. Danie świetnie smakuje oraz pięknie prezentuje się na talerzu, a jego przygotowanie jest bardzo proste.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
Potrzebne składniki

- 400 g świeżego łososia (bez skóry)
- 300 g szpinaku baby
- 1 płat ciasta francuskiego
- 2 łyżki serka śmietankowego np. Almette 
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku

DODATKI
- 1 jajko (do posmarowania)
- ziarna czarnuszki (do posypania)

Przygotowanie
KROK 1. Filet z łososia oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na maśle bardzo delikatnie podsmażamy ząbek czosnku, dodajemy szpinak baby i smażymy do momentu, aż zwiędnie, a następnie studzimy. Ostudzony szpinak dobrze odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy do niego serek śmietankowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. 

KROK 2. Płat ciasta francuskiego rozwijamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy łososia (można podzielić go na mniejsze kawałki, aby uformować odpowiedni kształt), a następnie szpinak z serkiem. Ciasto z obu stron nacinamy pod kątem w drobne paski.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
KROK 3. Na początku zawijamy dwa większe pasy na brzegach, a następnie zawijamy naprzemiennie mniejsze paski na całej długości. 
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
KROK 4. Uformowane ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, a wierzch posypujemy ziarnami czarnuszki.
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
KROK 5. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 25 minut
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
Gotowe danie możemy podawać pokrojone na mniejsze lub większe kawałki z dodatkiem ulubionego sosu.  
Świetnie sprawdzi się sos jogurtowy lub czosnkowy.
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

WSKAZÓWKI
Do szpinaku możecie dodać także serek smakowy (zamiast serka śmietankowego). Świetnie sprawdzi serek z grzybami np. borowikowy Tartare.

Pamiętajcie o dobrym odciśnięciu szpinaku po jego podsmażeniu na patelni. Zbyt duża ilość wody mogłaby wypłynąć podczas pieczenia i sprawić, że ciasto będzie mokre.
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

14 komentarzy:

  1. O kurczątko!!! Ależ to cudnie wygląda!
    Rewelacyjne połączenie i kolorystyczne i smakowe, do tego ta perfekcyjna plecionka, czarnuszką... i danie idealne!
    Kasiu jestem pod wrażeniem tego specjału:) dzięki, że pokazałaś jak to sprytnie pozaplatać😘
    Kusisz jak zwykle:)
    Uściski serdeczne dla Ciebie🤗❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ❤️ Bardzo lubimy to połączenie.
      Danie jest proste w przygotowaniu, ale pyszne i dodatkowo cieszy oko :)
      Przesyłam uściski 🤗❤️❤️

      Usuń
  2. Rewelacja :) uwielbiam łososia w takim towarzystwie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O wow! Wygląda przepięknie! Aż by się chciało jak najszybciej wbić zęby w to pyszne danie. Chociaż jeszcze ryby do ciasta francuskiego nie dodawałam. Pora nadrobić 🙂
    Udanego nowego roku 😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗 Smaki świetne ze sobą współgrają.
      Wszystkiego dobrego W Nowym Roku! 🤗❤️

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Uwielbiamy to połączenie 🥰 Polecam gorąco! 🤗

      Usuń
  5. Bardzo fajny przepis, idealny na obiad w stylu "comfort food". Wkrótce spróbuję.

    OdpowiedzUsuń