Przepis na pysze i pożywne danie z rybą w roli głównej. Łososia otula kremowy szpinak oraz delikatne i lekko chrupiące ciasto francuskie. To efektowne połączenie smaków i aromatów. Danie świetnie smakuje oraz pięknie prezentuje się na talerzu, a jego przygotowanie jest bardzo proste.
Potrzebne składniki
- 400 g świeżego łososia (bez skóry)
- 300 g szpinaku baby
- 1 płat ciasta francuskiego
- 2 łyżki serka śmietankowego np. Almette
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
DODATKI
- 1 jajko (do posmarowania)
- ziarna czarnuszki (do posypania)
Przygotowanie
KROK 1. Filet z łososia oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na maśle bardzo delikatnie podsmażamy ząbek czosnku, dodajemy szpinak baby i smażymy do momentu, aż zwiędnie, a następnie studzimy. Ostudzony szpinak dobrze odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy do niego serek śmietankowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.KROK 2. Płat ciasta francuskiego rozwijamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy łososia (można podzielić go na mniejsze kawałki, aby uformować odpowiedni kształt), a następnie szpinak z serkiem. Ciasto z obu stron nacinamy pod kątem w drobne paski.
KROK 3. Na początku zawijamy dwa większe pasy na brzegach, a następnie zawijamy naprzemiennie mniejsze paski na całej długości.
KROK 4. Uformowane ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, a wierzch posypujemy ziarnami czarnuszki.
KROK 5. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 25 minut.
Gotowe danie możemy podawać pokrojone na mniejsze lub większe kawałki z dodatkiem ulubionego sosu.
Świetnie sprawdzi się sos jogurtowy lub czosnkowy.
WSKAZÓWKI
Do szpinaku możecie dodać także serek smakowy (zamiast serka śmietankowego). Świetnie sprawdzi serek z grzybami np. borowikowy Tartare.
Pamiętajcie o dobrym odciśnięciu szpinaku po jego podsmażeniu na patelni. Zbyt duża ilość wody mogłaby wypłynąć podczas pieczenia i sprawić, że ciasto będzie mokre.
O kurczątko!!! Ależ to cudnie wygląda!
OdpowiedzUsuńRewelacyjne połączenie i kolorystyczne i smakowe, do tego ta perfekcyjna plecionka, czarnuszką... i danie idealne!
Kasiu jestem pod wrażeniem tego specjału:) dzięki, że pokazałaś jak to sprytnie pozaplatać😘
Kusisz jak zwykle:)
Uściski serdeczne dla Ciebie🤗❤️
Dziękuję ❤️ Bardzo lubimy to połączenie.
UsuńDanie jest proste w przygotowaniu, ale pyszne i dodatkowo cieszy oko :)
Przesyłam uściski 🤗❤️❤️
ależ ja lubię takie dania!
OdpowiedzUsuń🤗❤️❤️
UsuńRewelacja :) uwielbiam łososia w takim towarzystwie :)
OdpowiedzUsuń❤️❤️🤗
UsuńO wow! Wygląda przepięknie! Aż by się chciało jak najszybciej wbić zęby w to pyszne danie. Chociaż jeszcze ryby do ciasta francuskiego nie dodawałam. Pora nadrobić 🙂
OdpowiedzUsuńUdanego nowego roku 😃
Polecam gorąco! 🤗 Smaki świetne ze sobą współgrają.
UsuńWszystkiego dobrego W Nowym Roku! 🤗❤️
To może być całkiem dobre
OdpowiedzUsuńUwielbiamy to połączenie 🥰 Polecam gorąco! 🤗
UsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗❤️
UsuńBardzo fajny przepis, idealny na obiad w stylu "comfort food". Wkrótce spróbuję.
OdpowiedzUsuńO tak! :) Polecam gorąco! 🤗❤️
Usuń