2025-01-21

Kotlety mielone ze schabu

Ze schabu wieprzowego najczęściej przygotowywałam klasyczne schabowe, ale te w wersji mielonej oczarowały nasze kubki smakowe i teraz serwuję je bardzo często. Kotlety są pyszne, mięciutkie i bardzo soczyste. Ich smak podkreśla czosnek, majeranek oraz smażona cebulka. Świetnie smakują w klasycznym zestawieniu obiadowym, ale mogą stanowić także podstawę domowego burgera.

Kotlety mielone ze schabu
Do przygotowania kotletów użyłam mięsa mielonego ze schabu wieprzowego firmy Dolina Dobra, której produkty bardzo lubię oraz cenię za wysoką jakość. Kotlety możecie przygotować także z własnoręcznie zmielonego kawałka schabu.
Potrzebne składniki

- 400 g mielonego mięsa ze schabu
- 1 mała kajzerka
- 1 jajko
- 1 cebula 

PRZYPRAWY
- 1 łyżeczka majeranku
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 dość płaska łyżeczka soli

DODATKI
- mleko (do namaczania bułki)
- 3 łyżki bułki tartej (do panierowania)
- olej rzepakowy (do smażenia)

Przygotowanie
KROK 1. Bułkę rwiemy na kawałki, zalewamy mlekiem i odstawiamy na chwilę. Pokrojoną cebulę rumienimy na oleju, a następnie studzimy. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, namoczoną bułkę, ostudzoną cebulkę oraz przyprawy, a następnie dokładnie mieszamy masę.

KROK 2. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kotlety mielone ze schabu
Mielone podajemy z ulubionymi dodatkami.

Pysznie smakują w klasycznym zestawieniu z puree ziemniaczanym i świeżą surówką.

Kotlety mielone ze schabu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz