Kotlety jajeczne z serem to świetny sposób na szybki i prosty w przygotowaniu obiad. Są pyszne, aromatyczne i bardzo delikatne. Możemy serwować je w klasycznym zestawieniu obiadowym lub jako samodzielne danie z dodatkiem ulubionych sosów.
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- 80 g sera gouda
- 20 g parmezanu
- 1 cebula szalotka
- 1 duża łyżka bułki tartej
- 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
DODATKI
- bułka tarta (do obtoczenia)
- olej lub masło klarowane (do smażenia)
Przygotowanie
KROK 1. Szkotkę szklimy na maśle klarowanym i studzimy. Jajka gotujemy na twardo i studzimy, a następnie obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Ser gouda i parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a natkę pietruszki drobno siekamy.KROK 2. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy do nich bułkę tartą oraz surowe jajko i dokładnie mieszamy. Powstałą masę doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie formujemy w dłoniach kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.KROK 3. Kotlety smażymy z obu stron na delikatnie rumiany kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Kotlety jajeczne podajemy w klasycznym zestawieniu obiadowym lub z ulubionym sosem.
Świetnie sprawdzi się sos czosnkowy, jogurtowy lub majonez.
Pyszna propozycja, na pewno wypróbuję przepis 🙂
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! 🤗❤️
UsuńPięknie prezentują się Twoje kotleciki a ja tak dawno ich nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńDzięki za przypomnienie:)
Uściski dla Ciebie 🤗😘
Polecam gorąco 🤗 Przesyłam ciepłe uściski 🤗😘
UsuńMoja mama robiła podobne. Smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń❤️❤️
UsuńTakie kotlety z sosem czosnkowym to idealna opcja na obiad. Wyglądają bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję bardzo ❤️
Usuń