Przepis na pyszne ciasteczka marchewkowe z płatkami owsianymi i cynamonem, które świetnie sprawdzą się na deser lub energetyczną przekąskę w ciągu dnia. Ciasteczka są mięciutkie, pożywne i aromatyczne, a ich przygotowanie jest bardzo proste.
Potrzebne składniki
- 120 g marchewki*
- 100 g płatków owsianych błyskawicznych
- 100 g mąki
- 100 g masła
- 2 jajka
- 120 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki otrębów pszennych
- szczypta soli
* waga po obraniu
Przygotowanie
KROK 1. Obrane marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.KROK 2. Do miski dodajemy płatki owsiane, mąkę, otręby, cynamon, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy.KROK 3. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy ostudzone masło i ponownie miksujemy. Suche składniki łączymy z powstałą mokrą masą, dodajemy startą marchewkę i dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy na około 5 minut.KROK 4. Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcje masy (wielkości orzecha włoskiego) i formujemy kulkę, którą delikatnie spłaszczamy, a następnie układamy w odstępach (ciasteczka urosną) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia*.
* Ciasteczka piekłam w dwóch partiach.
KROK 5. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 15 - 16 minut (do zarumienienia).
Ciasteczka bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika są jeszcze bardzo miękkie.
Należy odczekać chwilę, aby delikatnie stężały.
Pysznie smakują jako dodatek do mleka, kawy lub herbaty.
Ale urocze ciasteczka!
OdpowiedzUsuńAle piękne! Cóż, jadłam ciasto marchewkowe, ale ciasteczka? To super pomysł na małe słodkie co nie co :) Świetna inspiracja dla łasuchów, którzy lubią śliczne i smaczne deserki!
OdpowiedzUsuń