2025-01-24

Ciasteczka marchewkowe

Przepis na pyszne ciasteczka marchewkowe z płatkami owsianymi i cynamonem, które świetnie sprawdzą się na deser lub energetyczną przekąskę w ciągu dnia. Ciasteczka są mięciutkie, pożywne i aromatyczne, a ich przygotowanie jest bardzo proste.

Ciasteczka marchewkowe
Potrzebne składniki

- 120 g marchewki*
- 100 g płatków owsianych błyskawicznych
- 100 g mąki
- 100 g masła
- 2 jajka
- 120 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki otrębów pszennych
- szczypta soli

* waga po obraniu

Przygotowanie

KROK 1. Obrane marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.

KROK 2. Do miski dodajemy płatki owsiane, mąkę, otręby, cynamon, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy. 

KROK 3. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy ostudzone masło i ponownie miksujemy. Suche składniki łączymy z powstałą mokrą masą, dodajemy startą marchewkę i dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy na około 5 minut.

KROK 4. Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcje masy (wielkości orzecha włoskiego) i formujemy kulkę, którą delikatnie spłaszczamy, a następnie układamy w odstępach (ciasteczka urosną) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia*.

* Ciasteczka piekłam w dwóch partiach.

Ciasteczka marchewkowe
KROK 5. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 15 - 16 minut (do zarumienienia)
Ciasteczka marchewkowe
Ciasteczka bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika są jeszcze bardzo miękkie. 
Należy odczekać chwilę, aby delikatnie stężały.
Pysznie smakują jako dodatek do mleka, kawy lub herbaty.

2 komentarze:

  1. Ale piękne! Cóż, jadłam ciasto marchewkowe, ale ciasteczka? To super pomysł na małe słodkie co nie co :) Świetna inspiracja dla łasuchów, którzy lubią śliczne i smaczne deserki!

    OdpowiedzUsuń