Przepis na pyszny i delikatny sernik z polewą czekoladową na małą tortownicę. Możecie przygotować go z mielonego twarogu, ale także użyć dobrej jakości twarogu sernikowego z wiaderka. Sernik jest szybki i bardzo prosty w przygotowaniu.
Potrzebne składniki
SERNIK
- 500 g tłustego twarogu
- 100 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 130 g drobnego cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
POLEWA
- 80 g czekolady deserowej
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
DODATKI
- orzechy włoskie
- wiórki kokosowe
_____________________________________________
FORMA: wysoka tortownica o średnicy 18 cm*
* Sernik podczas pieczenia mocno urośnie, dlatego wybierzcie wysoką formę (użyłam tortownicy o wysokości 10 cm). Jeśli macie niższą tortownicę, to warto wykonać komin z papieru do pieczenia, aby masa się nie wylała.
Ser, jajka i masło wyciągnijcie wcześniej z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową.
Przygotowanie
KROK 1. Twaróg mielimy dwa razy w maszynce na drobnym sitku. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Masło dokładnie ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno żółtka, a następnie budyń waniliowy. Do powstałej masy dodajemy zmielony ser i dokładnie mieszamy lub miksujemy na niskich obrotach. Na koniec do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.KROK 2. Tak przygotowaną masę sernikową przekładamy do tortownicy, której spód wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie z gorącą wodą, a następnie wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (grzanie góra - dół) na około 60 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na 15 minut. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki, studzimy tak przez 15 minut i dopiero wyciągamy z piekarnika.
KROK 3. Czekoladę dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą). Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na całkowicie ostudzony sernik. Wierzch dekorujemy całymi orzechami włoskimi oraz wiórkami kokosowymi. Sernik odstawiamy do stężenia polewy, a następnie schładzamy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz