2024-12-14

Sernik (na małą blaszkę)

Przepis na pyszny i delikatny sernik z polewą czekoladową na małą tortownicę. Możecie przygotować go z mielonego twarogu, ale także użyć dobrej jakości twarogu sernikowego z wiaderka. Sernik jest szybki i bardzo prosty w przygotowaniu. 

Sernik (na małą blaszkę)
 Potrzebne składniki

SERNIK
- 500 g tłustego twarogu
- 100 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 130 g drobnego cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)

POLEWA
- 80 g czekolady deserowej
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki masła

DODATKI
- orzechy włoskie
- wiórki kokosowe
_____________________________________________
FORMA: wysoka tortownica o średnicy 18 cm*

* Sernik podczas pieczenia mocno urośnie, dlatego wybierzcie wysoką formę (użyłam tortownicy o wysokości 10 cm). Jeśli macie niższą tortownicę, to warto wykonać komin z papieru do pieczenia, aby masa się nie wylała.

Ser, jajka i masło wyciągnijcie wcześniej z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową.

Przygotowanie 

KROK 1. Twaróg mielimy dwa razy w maszynce na drobnym sitku. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Masło dokładnie ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno żółtka, a następnie budyń waniliowy. Do powstałej masy dodajemy zmielony ser i dokładnie mieszamy lub miksujemy na niskich obrotach. Na koniec do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.

KROK 2. Tak przygotowaną masę sernikową przekładamy do tortownicy, której spód wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie z gorącą wodą, a następnie wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (grzanie góra - dół) na około 60 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na 15 minut. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki, studzimy tak przez 15 minut i dopiero wyciągamy z piekarnika.

KROK 3.
Czekoladę dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą). Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na całkowicie ostudzony sernik. Wierzch dekorujemy całymi orzechami włoskimi oraz wiórkami kokosowymi. Sernik odstawiamy do stężenia polewy, a następnie schładzamy w lodówce.
Sernik (na małą blaszkę)
Sernik możecie udekorować także polewą z białej czekolady, klasycznym lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Sernik (na małą blaszkę)

WSKAZÓWKA

Ciasta zwykle piekę na środkowej półce piekarnika, ale sernik ustawiam o drabinkę niżej, aby jego wierzch zbytnio się nie przypiekł od górnych grzałek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz