2024-12-01

Risotto z grzybami i zielonym groszkiem

Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne risotto z suszonymi grzybami, boczkiem oraz zielonym groszkiem. Wszystkie składniki łączy śmietanka, która dodaje całości jeszcze większej kremowości. To jedno z mich ulubionych połączeń, które dostarcza niezwykłych doznań smakowych.
Risotto z grzybami i zielonym groszkiem
Potrzebne składniki

- 160 g ryżu Arborio
- 30 g suszonych grzybów
- 100 g boczku*
- 100 g zielonego groszku
- 2 cebule szalotki
- 10 łyżek śmietanki 30 %
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku

 * Użyłam boczku zapiekanego na maśle

Przygotowanie
KROK 1. Suszone grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Po namoczeniu odcedzamy je i gotujemy w bulionie (z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego) na małej mocy palnika przez około 45 minut. Po ugotowaniu grzyby odcedzamy, a z pozostałego bulionu grzybowego odlewamy 700 ml.

KROK 2. Zielony groszek (użyłam mrożonego) gotujemy al dente w lekko osolonej i posłodzonej wodzie, a następnie hartujemy go pod zimna wodą.

KROK 3. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na maśle, a następnie dodajemy pokrojony boczek. Gdy ten zacznie się wytapiać, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ziarenka ryżu wchłoną cały tłuszcz. Dalej dodajemy ugotowane grzyby i podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.

KROK 4. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy do niego śmietankę i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec dodajemy zielony groszek i posiekaną natkę pietruszki. Danie doprawiamy solą (jeśli jest taka potrzeba) i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy starty parmezan, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu przez około 2 - 3 minuty. 

Risotto z grzybami i zielonym groszkiem

Risotto przygotowałam na bulionie drobiowym.

 Do jego przygotowania możecie wykorzystać także rosół wołowy.

Risotto z grzybami i zielonym groszkiem

3 komentarze:

  1. Kolejne cudnie kremowe risotto. A jak są leśne grzyby to biorę w ciemno, bo uwielbiam grzyby. A słodycz groszku podnosi walory smakowe tego dania. Pyszne i kreatywne połączenie,jak zwykle zresztą 😘
    Serdecznie pozdrawiam i życzę udanego grudnia 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Kochana! 🤗🧡 Ja też uwielbiam grzyby, a grudzień zawsze pachnie mi nie tylko cynamonem, ale właśnie suszonymi grzybami 🥰.
      To prawda. Smaki świetnie się przenikają. Bardzo lubię to połączenie :))
      Dziękuję. Ja Tobie również życzę udanego i pięknego grudnia! 🤗🧡🧡

      Usuń
  2. aromatyczne risotto to fajny pomysł na kolacje

    OdpowiedzUsuń