Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z czekolady. Możecie upiec je w ostatniej chwili, ale warto upiec je wcześniej. Pierniczki podczas leżakowania nabiorą głębi smaku i aromatu oraz odpowiedniej kruchości. Mięciutkie i pyszne są od razu po upieczeniu, ale po kilku dniach będą jeszcze lepsze.
Potrzebne składniki
PIERNICZKI
- 1 kg mąki pszennej
- 300 g masła
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 400 g miodu
- 40 g przyprawy korzennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 szczypty soli
DEKORACJA
- 65 g czekolady deserowej
- 30 g masła
- cukrowa posypka
Przygotowanie
KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego przyprawę korzenną, cynamon oraz miód. Wszystkie składniki podgrzewamy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Jogurt łączymy z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby mieszanka zaczęła pracować i delikatnie urosła.KROK 2. Do dużej miski przesiewamy suche składniki: mąkę, kakao, 2 szczypty soli oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka oraz wyrośniętą mieszankę proszku, sody i jogurtu. Suche składniki łączymy z mokrymi i dodajemy do nich ostudzone masło z miodem i przyprawami. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na minimum 12 godzin (jeśli mamy czas, to odstawmy je na 24 godziny)*.* Na tym etapie ciasto jest dość rzadkie, ale po leżakowaniu w lodówce odpowiednio stwardnieje.KROK 3. Po tym czasie rozwałkowujemy porcje ciasta na grubość około 6 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra- dół) przez około 9 - 10 minut*.
* Jeżeli używamy bardzo małych foremek, to czas pieczenia pierniczków skracamy o 1 - 2 minuty.
KROK 4. Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Powstałą polewą smarujemy ostudzone pierniczki za pomocą pędzelka kuchennego, a wierzch obsypujemy cukrową posypką. Pierniczki odstawiamy do stężenia polewy.
Pierniczki możecie udekorować w dowolny sposób np. lukrem lub pozostawić je bez ozdabiania.
Kiedy pierniczki ostygną, wkładamy je do metalowej puszki lub słoja z kawałkami suszonych jabłek i kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu).
Jeśli chcemy sprawić, aby nasze pierniczki były wyjątkowo miękkie, włóżmy do puszki kawałki świeżego jabłka (należy je wymieniać co kilka dni).
Choineczki są prześliczne, tak strojne i eleganckie, że tylko podziwiać:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że jak te pozostałe dostaną dekoracje, to nie będzie chętnych żeby je zjeść bo żal psuć coś tak pięknego:)
Byłam dziś w miasteczku piernikowym. Magia! Jedyna taka makieta na świecie:)
Uściski posyłam 😘🤗
Dziękuję bardzo Kochana! 🧡🤗
UsuńA gdzie znajduje się to miasteczko piernikowe? Sama chętnie odwiedziłabym takie słodkie miejsce :)
Buziaki 🤗😘
Miasteczko jest w Gliwicach obok Kolejkowa.
OdpowiedzUsuńWe Wrocławiu też jest Kolejkowo. Super miejsce, warte odwiedzenia:)
Niestety miasteczko piernikowe jest tylko w Gliwicach 🤷♀️
Buziaki Kasiu😘🤗
I to jest kolejny powód do odwiedzenia Gliwic 🧡😁.
UsuńTak, Kolejkowo znam z Wrocławia :))
Pięknego weekendu! 🤗🧡
Kasieńko! Te pierniczki są doskonałe! Tak piękne, że napatrzeć się nie mogę. Ja dziś upiekłam i udekorowałam pierniki bez cukru. Dosłownie godzinę temu skończyłam i jutro miałam zrobić zdjęcia i wstawić na bloga, ale teraz już się nie odważę 😱. Nie mam ręki do plastycznych rzeczy i te moje dekoracje mizerne że lepiej nie pokazywać. Ale z ogromną przyjemnością powrócę do Twoich zdjęć i po podziwiam te dzieła sztuki 😍😘
OdpowiedzUsuńTwoje pierniczki na pewno są piękne. Najważniejszy i tak jest smak. Ja zawsze dekoruję tylko kilkanaście sztuk, a resztę zostawiam bez dekoracji - takie nam bardziej smakują. Zawsze to też mniej kalorii ;)
UsuńDziękuję za miłe słowa 🧡 Pięknego weekendu! 🤗🌷
Prześliczne, aż szkoda jeść :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡🧡
UsuńPiękne Ci wyszły. Ja jeszcze nigdy nie piekłam pierników.
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! Domowe pierniczki są naprawdę wyjątkowe 🧡
UsuńKasiu czy te piękne pierniczki mają szansę przetrwać do świąt? 🥰🥰 wyglądają tak smakowicie, że z pewnością musiała bym robić kolejną porcję 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡 Zrobiłam partię z 1 kg mąki z nadzieją, że dotrwają do Świąt, ale widzę, że szybko znikają 😅
UsuńW ogóle się nie dziwię 😊 czeka Cię dodatkowa robota przed świętami 😊
UsuńOj tak 😅
UsuńWyglądają super!
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡
UsuńIdealne na święta, prezentują się pięknie i pewnie smakują jeszcze lepiej. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡 O tak, są naprawdę pyszne i bardzo aromatyczne 🥰
UsuńChyba najpiękniejsze pierniczki, jakie do tej pory widziałam! Muszą być przepyszne! <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡🧡
UsuńDziękuję za kolejną pyszną inspirację 🧡 pierniczki na pewno zagoszczą u mnie w te Święta.
OdpowiedzUsuń🧡🧡🧡
UsuńTe pierniczki są przepiękne! Aż mnie kusi, żeby takie upiec:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję bardzo 🧡
UsuńNa święta idealne. Pilne pierniczki.
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡
UsuńPierniczki prezentują się przepysznie ;) Smacznego!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Dziękuję bardzo 🧡
UsuńWyglądają cudnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡
UsuńThese look so delicious! thanks for sharing the recipe! :)
OdpowiedzUsuńxoxo, rae
raellarina.com
INSTAGRAM