2024-12-05

Pierniczki z czekoladą

Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z czekolady. Możecie upiec je w ostatniej chwili, ale warto upiec je wcześniej. Pierniczki podczas leżakowania nabiorą głębi smaku i aromatu oraz odpowiedniej kruchości. Mięciutkie i pyszne są od razu po upieczeniu, ale po kilku dniach będą jeszcze lepsze. 

pierniczki z czekoladą

Potrzebne składniki 

PIERNICZKI
- 1 kg mąki pszennej
- 300 g masła
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 400 g miodu
- 40 g przyprawy korzennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 szczypty soli

DEKORACJA
- 65 g czekolady deserowej
- 30 g masła
- cukrowa posypka

Przygotowanie
KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego przyprawę korzenną, cynamon oraz miód. Wszystkie składniki podgrzewamy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Jogurt łączymy z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby mieszanka zaczęła pracować i delikatnie urosła.  

KROK 2. Do dużej miski przesiewamy suche składniki: mąkę, kakao, 2 szczypty soli oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka oraz wyrośniętą mieszankę proszku, sody i jogurtu. Suche składniki łączymy z mokrymi i dodajemy do nich ostudzone masło z miodem i przyprawami. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na minimum 12 godzin (jeśli mamy czas, to odstawmy je na 24 godziny)*. 

* Na tym etapie ciasto jest dość rzadkie, ale po leżakowaniu w lodówce odpowiednio stwardnieje.

KROK 3. Po tym czasie rozwałkowujemy porcje ciasta na grubość około 6 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra- dół) przez około 9 - 10 minut*. 
* Jeżeli używamy bardzo małych foremek, to czas pieczenia pierniczków skracamy o 1 - 2 minuty.

KROK 4. Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Powstałą polewą smarujemy ostudzone pierniczki za pomocą pędzelka kuchennego, a wierzch obsypujemy cukrową posypką. Pierniczki odstawiamy do stężenia polewy.

Pierniczki z czekoladą

Pierniczki możecie udekorować w dowolny sposób np. lukrem lub pozostawić je bez ozdabiania. 

pierniczki
 
pierniczki

Kiedy pierniczki ostygną, wkładamy je do metalowej puszki lub słoja z kawałkami suszonych jabłek i kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu)
pierniczki

Jeśli chcemy sprawić, aby nasze pierniczki były wyjątkowo miękkie, włóżmy do puszki kawałki świeżego jabłka (należy je wymieniać co kilka dni). 

pierniki

31 komentarzy:

  1. Choineczki są prześliczne, tak strojne i eleganckie, że tylko podziwiać:)
    Myślę, że jak te pozostałe dostaną dekoracje, to nie będzie chętnych żeby je zjeść bo żal psuć coś tak pięknego:)
    Byłam dziś w miasteczku piernikowym. Magia! Jedyna taka makieta na świecie:)
    Uściski posyłam 😘🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Kochana! 🧡🤗
      A gdzie znajduje się to miasteczko piernikowe? Sama chętnie odwiedziłabym takie słodkie miejsce :)
      Buziaki 🤗😘

      Usuń
  2. Miasteczko jest w Gliwicach obok Kolejkowa.
    We Wrocławiu też jest Kolejkowo. Super miejsce, warte odwiedzenia:)
    Niestety miasteczko piernikowe jest tylko w Gliwicach 🤷‍♀️
    Buziaki Kasiu😘🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to jest kolejny powód do odwiedzenia Gliwic 🧡😁.
      Tak, Kolejkowo znam z Wrocławia :))
      Pięknego weekendu! 🤗🧡

      Usuń
  3. Kasieńko! Te pierniczki są doskonałe! Tak piękne, że napatrzeć się nie mogę. Ja dziś upiekłam i udekorowałam pierniki bez cukru. Dosłownie godzinę temu skończyłam i jutro miałam zrobić zdjęcia i wstawić na bloga, ale teraz już się nie odważę 😱. Nie mam ręki do plastycznych rzeczy i te moje dekoracje mizerne że lepiej nie pokazywać. Ale z ogromną przyjemnością powrócę do Twoich zdjęć i po podziwiam te dzieła sztuki 😍😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twoje pierniczki na pewno są piękne. Najważniejszy i tak jest smak. Ja zawsze dekoruję tylko kilkanaście sztuk, a resztę zostawiam bez dekoracji - takie nam bardziej smakują. Zawsze to też mniej kalorii ;)
      Dziękuję za miłe słowa 🧡 Pięknego weekendu! 🤗🌷

      Usuń
  4. Prześliczne, aż szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne Ci wyszły. Ja jeszcze nigdy nie piekłam pierników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i gorąco polecam! Domowe pierniczki są naprawdę wyjątkowe 🧡

      Usuń
  6. Kasiu czy te piękne pierniczki mają szansę przetrwać do świąt? 🥰🥰 wyglądają tak smakowicie, że z pewnością musiała bym robić kolejną porcję 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 🧡 Zrobiłam partię z 1 kg mąki z nadzieją, że dotrwają do Świąt, ale widzę, że szybko znikają 😅

      Usuń
    2. W ogóle się nie dziwię 😊 czeka Cię dodatkowa robota przed świętami 😊

      Usuń
  7. Idealne na święta, prezentują się pięknie i pewnie smakują jeszcze lepiej. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 🧡 O tak, są naprawdę pyszne i bardzo aromatyczne 🥰

      Usuń
  8. Chyba najpiękniejsze pierniczki, jakie do tej pory widziałam! Muszą być przepyszne! <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za kolejną pyszną inspirację 🧡 pierniczki na pewno zagoszczą u mnie w te Święta.

    OdpowiedzUsuń
  10. Te pierniczki są przepiękne! Aż mnie kusi, żeby takie upiec:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na święta idealne. Pilne pierniczki.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pierniczki prezentują się przepysznie ;) Smacznego!
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. These look so delicious! thanks for sharing the recipe! :)

    xoxo, rae
    raellarina.com
    INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń