Popękane ciasteczka z orzechów włoskich to jedne z moich ulubionych słodkości, które obok pierniczków piekę w świąteczno - zimowym czasie. Ciasteczka są pyszne, a do tego proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Tym razem postanowiłam dodać do nich cynamon, który nadał im niesamowitego smaku i sprawił, że stały się jeszcze bardziej aromatyczne. Możemy przygotować je także w wersji bezglutenowej.
Potrzebne składniki
- 250 g orzechów włoskich
- 50 g mąki pszennej*
- 60 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miękkiego masła
- szczypta soli
* W wersji bezglutenowej świetnie sprawdzi się mąką gryczana, jaglana lub owsiana.
DODATKI
- cukier puder (do obtoczenia)
Przygotowanie
KROK 1. Orzechy włoskie mielimy w rozdrabniaczu na "piasek", a następnie przekładamy je do miski. Dodajemy do nich przesianą mąkę, cukier puder, cynamon, dużą szczyptę soli oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sok z cytryny, masło oraz jako i zagniatamy. Powstałe ciasto wkładamy na około 15 minut do zamrażarki.KROK 2. Ciasto po wyjęciu z zamrażarki będzie łatwe do formowania. Wtedy też nabieramy porcje masy (wielkości orzecha włoskiego), formujemy kuleczkę, którą delikatnie spłaszczamy i obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 3. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 15 minut. Ciasteczka podczas pieczenia urosną oraz popękają. Z blaszki ściągamy je, gdy delikatnie ostygną.
DODATKI
Do ciasteczek możecie dodać także 1 łyżeczkę kakao. Wtedy nabiorą bardziej intensywnego koloru.
Zamiast cynamonu możecie dodać także przyprawę korzenną, która nada im lekko pikantnej nutki.
PRZECHOWYWANIE
Ciasteczka przechowujemy w pojemniku próżniowym, metalowej puszce lub słoju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz