2024-12-22

Brownie (wersja klasyczna)

Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto doda nam energii, poprawi samopoczucie, złagodzi napięcie i rozpieści kubki smakowe, a wszystko to dzięki zawartej w nim gorzkiej czekoladzie, która wspomaga produkcję dopaminy. Mimo sporej ilości kalorii, warto od czasu do czasu pozwolić sobie na chwilę czekoladowej przyjemności :)

Potrzebne składniki

- 200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
- 200 g masła
- 300 g cukru
- 100 g mąki
- 6 jajek
- 50 g orzechów włoskich
___________________________________________________________
BLASZKA o wymiarach 30 cm x 25 cm

Przygotowanie
KROK 1. Masło kroimy na mniejsze kawałki, czekolady dzielimy na kostki, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej (metalową miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą)*. Zawartość miski studzimy.

* Nie dopuszczamy do zagotowania, a jedynie do dobrego rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników

KROK 2. Jajka wbijamy do miski i ubijamy je z cukrem za pomocą miksera na jednolitą masę. Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę, a następnie dodajemy ostudzone masło i czekoladę - ponownie miksujemy.

KROK 3. Orzechy włoskie siekamy, a następnie dodajemy do czekoladowej masy i mieszamy za pomocą łyżki. Gotowe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra - dół) na około 20 minut. Po ostygnięciu ciasto kroimy na kwadraty.
Brownie (wersja klasyczna)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz