2024-11-17

Zapiekanka z kopytkami, brokułem i kurczakiem

Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędwiczkami z kurczaka. Wszystkie składniki otula kremowy sos na bazie śmietanki i mascarpone. Zapiekanka jest pożywna oraz prosta w przygotowaniu. Stanowi świetne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny.

Zapiekanka z kopytkami, brokułem i kurczakiem

Potrzebne składniki

- 350 g kopytek*
- 350 g polędwiczek z kurczaka
- 1 brokuł
- 100 g serka mascarpone
- 100 g śmietanki 18%
- 120 g tartego sera mozzarella
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek (do smażenia)
* Możecie użyć gotowych kopytek lub przygotować domowe  >> (przepis)
Przygotowanie
KROK 1. Polędwiczki z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy je solą, pieprzem oraz łyżeczką tymianku, dodajemy odrobinę oliwy i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy na rozgrzaną patelnię i delikatnie podsmażmy (jedynie do ścięcia mięsa, ponieważ dalej kurczak będzie dochodził w piekarniku).

KROK 2. Różyczki brokuła gotujemy al dente w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie (przez około 4 - 5 minut), a następnie hartujemy je pod zimną wodą.* 

* Brokuł ugotowany al dente jest jędrny oraz zachowuje więcej wartości odżywczych. Hartowanie go pod zimną wodą pozwoli na zachowanie pięknego zielonego koloru.

KROK 3. Śmietankę łączymy z serkiem mascarpone, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę tymianku oraz doprawiamy solą i pieprzem. Sos dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.

KROK 4. Kopytka, brokuły, podsmażone polędwiczki oraz tartą mozzarellę układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym. Składniki zalewamy przygotowanym sosem śmietankowo - serowym, a wierzch posypujemy dodatkową porcją mozzarelli. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 25 - 30 minut.
Zapiekanka z kopytkami, brokułem i kurczakiem
Do przygotowania zapiekanki możecie użyć także swojego ulubionego sera (zamiast mozzarelli). Świetnie sprawdzi się gouda lub cheddar, który dodatkowo wyostrzy smak dania.  
Zapiekankę możecie urozmaicić także innym rodzajem klusek. Świetnie sprawdzą się kolorowe kluski leniwe lub kopytka. Poniżej zamieszczam kilka inspiracji.

>> Zielone kopytka ze szpinakiem i jarmużem

zielone kopytka


leniwe dyniowe

3 komentarze:

  1. Mniam! Świetny pomysł na treściwy obiad. Dziękuję za inspiracje, jakoś nigdy nie pomyślałam żeby z kopytkami zrobić zapiekankę. A to świetny pomysł na niebanalny i pyszny obiad! Serdecznie gratuluję kreatywności. Gorące pozdrowienia 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana 🧡. To też świetny sposób na kuchnię zero waste. Często wykorzystuję pozostałe kopytka lub inne kluseczki do rozmaitych zapiekanek. Ta bardzo nam smakowała. Kopytka zapieczone w kremowym sosie są niezwykle delikatne i pyszne :)
      Pozdrawiam ciepło 🤗🧡

      Usuń
  2. Uwielbiam takie zapiekanki, do tej pory jadłam z makaronem typu świderki, ale z kopytkami też muszę koniecznie wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń