Przepis na szpinakową roladę z puszystym serkiem twarogowym oraz suszonymi grzybami. Jej podstawę stanowi zielony omlet z dodatkiem rozdrobnionego szpinaku baby, a farsz grzybowy przypomina ten do świątecznych uszek. Rolada świetnie sprawdzi się na przekąskę, a także imprezową lub świąteczną przystawkę.
Potrzebne składniki
ROLADA
- 200 g świeżego szpinaku baby
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1,5 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
NADZIENIE
- 150 g puszystego serka twarogowego*
- 40 g suszonych grzybów
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka bułki tartej (opcjonalnie)
* np. Almette
PRZYPRAWY
- gałka muszkatołowa
- szczypta cukru
- listek laurowy
- ziele angielskie
- sól i pieprz
__________________________________
ROZMIAR FORMY: 22 cm x 28 cm
Przygotowanie
KROK 1. Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je do miękkości (w lekko osolonej wodzie z namaczania) z dodatkiem listka laurowego oraz ziela angielskiego. Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do niej ugotowane grzyby i chwilę smażymy*. Zawartość patelni studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Farsz doprawiamy solą oraz pieprzem.* Przesmażenie grzybów po ugotowaniu pozwoli na odparowanie nadmiaru wody. Jeśli farsz wydaje nam się zbyt kleisty i mokry, dodajmy do niego odrobinę bułki tartej.KROK 2. W głębokiej patelni rozgrzewamy masło i dodajemy szpinak baby. Smażymy go do momentu aż zwiędnie, a następnie studzimy.KROK 3. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Do rozdrabniacza dodajemy ostudzony szpinak, 2 żółtka, mąkę oraz mleko i miksujemy do momentu rozdrobnienia szpinaku. Powstałą mieszankę doprawiamy dużą szczyptą soli, pieprzu, cukru oraz gałki muszkatołowej. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.KROK 4. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na około 15 minut. Zielony omlet od razu po wyjęciu z piekarnika delikatnie przekładamy na lnianą lub bawełnianą ściereczkę. Ostrożnie ściągamy papier, delikatnie zawijamy w ściereczkę i pozostawiamy tak do ostudzenia*.* Studzenie w taki sposób sprawi, że omlet nabierze odpowiedniej formy i nie popęka podczas późniejszego zwijania.KROK 5. Ostudzony omlet smarujemy śmietankowym serkiem twarogowym. Na połowie serka układamy także farsz grzybowy, a następnie zawijamy.KROK 6. Roladę owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu kroimy roladki ostrym nożem na odpowiadającą nam grubość.
Uwielbiam takie przekąski - genialna kombinacja smaków!
OdpowiedzUsuńChyba już wiem, co spróbuję zrobić na sylwestra;)
Pozdrawiam:)