Przepis na proste, ale pyszne i bardzo aromatyczne połączenie makaronu tagliatelle z rukolą, pomidorkami koktajlowymi oraz kulkami mozzarelli. Cudownego aromatu dodaje połączenie oliwy, czosnku oraz świeżego oregano, a smak podkreśla wyraźna nuta sosu tabasco. To idealne danie na szybki posiłek po pracy. Jest proste i błyskawiczne w przygotowaniu, ale dostarczy ogromnej przyjemności kubkom smakowym.
Potrzebne składniki
- 200 g szpinakowego tagliatelle
- 2 garści rukoli
- 150 g kulek mini mozzarelli
- 1 szklanka kolorowych pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki listków świeżego oregano
- kilka kropel sosu Tabasco
- sól i pieprz do smaku
DODATKI
- parmezan (opcjonalnie)
Przygotowanie
KROK 1. Makaron tagliatelle gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wszystko smażymy około 2 minut (do momentu, gdy pomidorki delikatnie zmiękną, a czosnek uwolni swój piękny aromat). Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem tabasco (ilość wedle uznania).
KROK 2. Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z pomidorkami i czosnkiem. Dodajemy rukolę, oregano oraz kulki mozzarelli. Wszystko dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą i wykładamy na talerze. Całość możemy podać także z odrobiną parmezanu (tartego lub w płatkach).
To połączenie potrafi oczarować swą prostotą.
Produkty, które polecam do przygotowania dania to:
- makaron ze szpinakiem GOLIARD
- oliwa z oliwek MONINI Delicato
Akurat mam w swoim domu resztkę rukoli, więc przepis dla mnie jak znalazł!
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością skorzystam z przepisu. Choć zapewne zrezygnuje z tabasco ;)
Przepysznie wyszedł Ci ten makaron!
Polecam gorąco! To proste, ale naprawdę pyszne i aromatyczne połączenie :)
UsuńBez tabasco też będzie pysznie. Czosnek i pomidorki w połączeniu z oliwą robią tutaj najwięcej :)