Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek z dodatkiem musu truskawkowego. Leniwe pysznie smakują z zarumienioną na maśle bułką tartą oraz posypane odrobiną cukru. Możemy podawać je także z dodatkiem jogurtu, śmietany oraz z ulubionymi owocami. Dzisiaj zapraszam Was na wersję z musem truskawkowym, który o tej porze roku przygotowałam z mrożonych owoców.
Potrzebne składniki
LENIWE
- 500 g półtłustego twarogu
- około 120 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
MUS TRUSKAWKOWY
- 2 szklanki mrożonych truskawek
- cukier lub ksylitol do smaku
DODATKI
- 40 g masła
- 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie
KROK 1. Truskawki rozmrażamy i miksujemy na gładki mus. Dosładzamy do smaku ulubionym słodzidłem - cukrem, ksylitolem, słodzikiem lub miodem.
KROK 2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Twaróg mielimy w maszynce lub dokładnie przeciskamy przez praskę (tak, aby nie pozostały grudki).KROK 3. Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka i chwilę razem ugniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodajemy pianę z białek* i mieszamy. Do masy dodajemy także sól, łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz mąkę pszenną (najlepiej dodawać ją partiami). Masa jest dość kleista, dlatego warto mieszać ją drewnianą lub silikonową łyżką.* Kluseczki możecie przygotować także dodając całe jajka (bez ubijania piany). Zabieg ten jednak nada im miękkości i delikatności.KROK 4. Na stolnicę oprószoną mąką wykładamy porcje masy i formujemy z niej wałek, delikatnie spłaszczamy i pod skosem wycinamy kluseczki. Uformowane leniwe wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 0,5 do maksymalnie 1 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię (dłuższe gotowanie sprawi, że kluseczki się rozpadną). Kluseczki wyciągamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej.
Leniwe podajemy z zarumienioną na maśle bułką tartą oraz ulubionymi dodatkami.
Polecam Wam gorąco wersję z dodatkiem musu truskawkowego.
Całość świetnie dopełni także odrobina jogurtu greckiego.
PRZECHOWYWANIE
Leniwe, które chcemy podać na drugi dzień, polejmy odrobiną stopionego masła, co zapobiegnie ich sklejeniu. Przechowujemy je w lodówce w zamkniętym ceramicznym lub próżniowym naczyniu.
MROŻENIE
Ugotowane leniwe możemy także zamrozić. Co zrobić żeby się nie posklejały? Układamy je na drewnianej lub plastikowej deseczce, aby nie stykały się ze sobą i wkładamy do zamrażarki. Następnie zamrożone już kluseczki ściągamy z deseczki, przekładamy do woreczka i ponownie wkładamy do zamrażarki.
Zjadłabym! 😍😍
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
UsuńAle pychota. Mam zamrożony mus z truskawek i z pewnością zrobię. Nigdy nie robiłam na słodko. Czas to zmienić. Pozdrawiam cieplutko:):):)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🧡🤗
Usuń