2024-10-10

Risotto z zielonym groszkiem i brokułami

Risotto to danie, które bardzo często gości w mojej kuchni. To pyszna włoska klasyka, która sprawia, że ryż smakuje niesamowicie. Jest delikaty i niezwykle kremowy, a dobór dodatków pozwala za każdym dostarczyć nowych doznań sakowych. Dziś zapraszam Was na risotto z zielonym groszkiem i brokułami, którego smak cudownie podkreśla boczek oraz świeży tymianek. 

Risotto z zielonym groszkiem i brokułami
Potrzebne składniki
(na 2 porcje)

- 160 g ryżu Arborio
- 150 g różyczek brokuła
- 120 g zielonego groszku
- 100 g boczku*
- 2 cebule szalotki
- 2 łyżki startego parmezanu
- 50 ml wytrawnego białego wina
- 700 ml bulionu
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżka świeżego tymianku
- sól i pieprz do smaku
* Użyłam boczku zapiekanego na maśle
Przygotowanie
KROK 1. Różyczki brokuła gotujemy al dente w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie (przez około 4 minuty), a następnie hartujemy je pod zimną wodą.* Zielony groszek również gotujemy al dente, a następnie hartujemy (użyłam mrożonego groszku). 
* Brokuł i groszek ugotowane al dente będą jędrne oraz zachowają więcej wartości odżywczych. Hartowanie ich pod zimną wodą pozwoli na zachowanie pięknego zielonego koloru.

KROK 2. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy go na patelni. Następnie dodajemy do niego masło i szklimy drobno pokrojone szalotki. Do boczku i cebuli dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy alkohol odparuje, to dolewamy partiami bulion (pamiętając o częstym mieszaniu).

KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie miał odpowiednią konsystencję, to dodajemy do niego ugotowany groszek oraz brokułowe różyczki. Na koniec dodajemy także świeży tymianek i starty parmezan, doprawiamy wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem, ściągamy z palnika i dajemy dojść daniu (pod przykryciem) przez około 2- 3 minuty.

Risotto z zielonym groszkiem i brokułami

1 komentarz: