2024-10-17

Placki ziemniaczane z koperkiem

Placki ziemniaczane to proste i szybkie danie, które w polskiej kuchni sprawdza się od pokoleń. Za każdym razem przenoszą mnie w cudowne smaki dzieciństwa, do których powracam z kulinarnym sentymentem, ale również wielkim apetytem. Najbardziej lubię te złociste i chrupiące na zewnątrz oraz delikatne w środku. Ich smak świetnie dopieszcza świeży koperek oraz kwaśna śmietana. 

Placki ziemniaczane z koperkiem

Potrzebne składniki

- 800 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 małe jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- olej rzepakowy (do smażenia)

Przygotowanie

KROK 1. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Startą masę przekładamy na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Masę przekładamy do miski, a z naczynia odlewamy delikatnie sok ziemniaczany. Pozostałą na dnie skrobię dodajemy do odciśniętych ziemniaków. 

KROK 2. Następnie do ziemniaków dodajemy startą na grubych oczkach cebulę, a także jajka, mąkę oraz łyżkę śmietany*. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Placki po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je nadmiaru tłuszczu.  

* Śmietana w masie zapobiegnie jej ciemnieniu. Zamiast śmietany możecie użyć też gęstego jogurtu. 

Placki ziemniaczane z koperkiem

Placki podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem lub sosem czosnkowym.  

31 komentarzy:

  1. Ochy i achy nad tymi placuszkami:)
    Złociste i niezwykle apetyczne, pyszotne!
    To te placuszki, do których zawsze się wraca, zawsze smakują i nigdy nie ma się dość 🤗
    Nie dodawałam nigdy śmietany do masy ziemniaczanej i ta podpowiedź jest cenna i do wykorzystania. Dzięki Kasiu😘
    Uściski serdeczne dla Ciebie 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne w swej prostocie. Uwielbiam je od najmłodszych lat 🥰
      Polecam gorąco dodatek śmietany lub jogurtu. Masa nie ciemnieje, a placuszki zawsze wychodzą pięknie złociste :)
      Pozdrawiam ciepło 🤗🧡

      Usuń
  2. Spróbuję na pewno bo to zdecydowanie prostsze niż wlewanie wrzącego mleka.To metoda jeszcze mojej Babci a potem Mamy. Też działa.
    Jak widzę takie rumiane placuszki , to od razu przypomina mi się piosenka, którą podśpiewywała Babcia. Pewnie też ją znasz.
    ,,Kartoflane placki pachną aż na drodze, skocz Maryś pręciutko.."
    Pozdrawiam 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ..."Poproś mamę grzecznie o placek rumiany. Gorący, chrupiący, cukrem obsypany" 🧡
      Znam tą piosenkę, choć w moim domu placki były zazwyczaj w wersji wytrawnej, ale znam miłośników placków ziemniaczanych na słodko :) Te z cukrem już bez dodatku cebuli.
      Przyznam szczerze, że sposobu z gorącym mlekiem nie znałam. Bardzo ciekawy :)

      Usuń
    2. Ooo, a ja wcale nie znam tej piosenki :-(
      O tym mleku w plackach też nie, ale łyżkę śmietany dawała Mama, jako i ja czynię. Buziaki dziewczyny!

      Usuń
  3. Uwielbiam placki, ale nienawidzę ich smażyć :< Swoją drogą aby ułatwić sobie trochę kuchenne życie kupiłam sobie ostatnio takie etykiety - https://latwoiczysto.com/produkt/naklejki-etykiety-samoprzylepne-na-pojemniki-kuchenne/ . Poprzekładałam wszystko do słoików i jakoś mi od razu się lepiej gotuje haha. Trzeba sobie życie kolorować czasami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też wolę wszystko konsumować ;) Przy smażeniu obowiązkowo włączam okap, aby później wszystko nie nasiąknęło "plackiem" 😂

      Usuń
  4. Pysznie, aż mam ochotę zrobić placki ziemniaczane w weekend. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Placki ziemniaczane to zawsze doskonały pomysł na obiad. Chociaż muszę przyznać że śmietany do masy ziemniaczanej nie dodawałam. Ale czytam że placki nie ciemnieją, więc wypróbuję patent. Udanego weekendu 🥰

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco. Stosuję ten dodatek od lat i zawsze placuszki wychodzą pięknie rumiane :)
      Pięknego weekendu! 🤗🌷

      Usuń
  6. Bardzo lubimy placki ziemniaczane, mąż z sosem grzybowym ja na słodko ;p

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój chłopak kocha placki ziemniaczane :D

    OdpowiedzUsuń
  8. O tak, uwielbiam chociaż już dawno nie robiłam! Dziękuję za przypomnienie o nich <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię i placki ziemniaczane i koperek! To świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię to połączenie. Koperek dodaje plackom nutki świeżości i pięknego aromatu :)

      Usuń
  10. Placki idealne 😍 Świetnie smakują z sosem jogurtowo-koperkowym. Dodanie śmietany lub jogurtu rzeczywiście zapobiega ciemnieniu masy ziemniaczanej, ale nie zawsze o tym pamiętam 🙂 Najbardziej lubię placki z młodych ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam placuszki z młodych ziemniaków. Są niezwykle delikatne 🥰

      Usuń
  11. Właśnie takie placki ziemniaczane uwielbiam. Wyglądają idealnie!<3

    OdpowiedzUsuń
  12. mmm! ale bym zjadła, z koperkiem muszą być przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Juz chyba na Smakerze wspomnialam, ze dodawanie smietany (mleka, jogurtu...) to dla mnie nowosc, mimo to, moje placki nigdy nie byly ciemne, zawsze mialy taki kolor jak Twoje, wiec musi byc cos jeszcze, co utrzymuje ich kolor. Jednak chetnie zrobie je ze smietana, bo mysle, ze ona tez poprawia walory smakowe.
    Pisalam o moich plackach w czasie przeszlym nie bez powodu. Otóz od momentu, gdy odkrylam smak placków z cukinia, a potem zaczelam jeszcze dodawac do tego marchewke, te kolorowe placuszki zagoscily na stale w naszym domu i te "tradycyjne" poszly troche w zapomnienie. Tu musze dodac, ze 40 lat zycia w Niemczech sprawilo, ze najczesciej one byly na slodko, ale nie z cukrem, tylko z musem jablkowym. Cebule tez do nich dodawalam, gdyz ona doskonale sie kombinuje z ziemniakami i jablkami.
    Kiedy jednak widze teraz te Twoje, w dodatku z pachnacym koperkiem, to chyba wróce do klasyki :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W mojej kuchni też dominują placuszki z cukinii. Te z dodatkiem marchewki też często robię. Są o wiele lżejsze i zdrowsze. Cukinia nie nasiąka tak tłuszczem, a ziemniaki bardzo lubią go pochłaniać.
      Placki ziemniaczane robię rzadko, ale "chodziły" już za mną trochę, więc musiałam je popełnić :D Klasyczny placek ziemniaczany zawsze przypomina mi smaki dzieciństwa. Od czasu do czasu lubię do nich wracać :)

      Usuń
  14. Bardzo apetyczne placki :) czuję, że teraz będą za mną chodzić :)

    OdpowiedzUsuń