2024-10-17

Placki ziemniaczane z koperkiem

Placki ziemniaczane to proste i szybkie danie, które w polskiej kuchni sprawdza się od pokoleń. Za każdym razem przenoszą mnie w cudowne smaki dzieciństwa, do których powracam z kulinarnym sentymentem, ale również wielkim apetytem. Najbardziej lubię te złociste i chrupiące na zewnątrz oraz delikatne w środku. Ich smak świetnie dopieszcza świeży koperek oraz kwaśna śmietana. 

Placki ziemniaczane z koperkiem

Potrzebne składniki

- 800 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 małe jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- olej rzepakowy (do smażenia)

Przygotowanie

KROK 1. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Startą masę przekładamy na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Masę przekładamy do miski, a z naczynia odlewamy delikatnie sok ziemniaczany. Pozostałą na dnie skrobię dodajemy do odciśniętych ziemniaków. 

KROK 2. Następnie do ziemniaków dodajemy startą na grubych oczkach cebulę, a także jajka, mąkę oraz łyżkę śmietany*. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Placki po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je nadmiaru tłuszczu.  

* Śmietana w masie zapobiegnie jej ciemnieniu. Zamiast śmietany możecie użyć też gęstego jogurtu. 

Placki ziemniaczane z koperkiem

Placki podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem lub sosem czosnkowym.  

4 komentarze:

  1. Ochy i achy nad tymi placuszkami:)
    Złociste i niezwykle apetyczne, pyszotne!
    To te placuszki, do których zawsze się wraca, zawsze smakują i nigdy nie ma się dość 🤗
    Nie dodawałam nigdy śmietany do masy ziemniaczanej i ta podpowiedź jest cenna i do wykorzystania. Dzięki Kasiu😘
    Uściski serdeczne dla Ciebie 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne w swej prostocie. Uwielbiam je od najmłodszych lat 🥰
      Polecam gorąco dodatek śmietany lub jogurtu. Masa nie ciemnieje, a placuszki zawsze wychodzą pięknie złociste :)
      Pozdrawiam ciepło 🤗🧡

      Usuń
  2. Spróbuję na pewno bo to zdecydowanie prostsze niż wlewanie wrzącego mleka.To metoda jeszcze mojej Babci a potem Mamy. Też działa.
    Jak widzę takie rumiane placuszki , to od razu przypomina mi się piosenka, którą podśpiewywała Babcia. Pewnie też ją znasz.
    ,,Kartoflane placki pachną aż na drodze, skocz Maryś pręciutko.."
    Pozdrawiam 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ..."Poproś mamę grzecznie o placek rumiany. Gorący, chrupiący, cukrem obsypany" 🧡
      Znam tą piosenkę, choć w moim domu placki były zazwyczaj w wersji wytrawnej, ale znam miłośników placków ziemniaczanych na słodko :) Te z cukrem już bez dodatku cebuli.
      Przyznam szczerze, że sposobu z gorącym mlekiem nie znałam. Bardzo ciekawy :)

      Usuń