2024-10-03

Łosoś z sosem cytrynowym

Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w mojej kuchni. Dzisiaj zapraszam Was na łososia z sosem cytrynowym, którego przygotowanie zajmie kilka chwil. Sos jest wyrazisty oraz bardzo aromatyczny. Świetnie sprawdzi się także do innych gatunków ryb. 

Łosoś z sosem cytrynowym

Potrzebne składniki
(na 2 porcje)

ŁOSOŚ
- 400 g świeżego łososia (bez skóry)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku

SOS CYTRYNOWY
- skórka otarta z cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Z cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy sok z jej połówki. Do skórki i soku dodajemy jogurt, musztardę, cukier puder oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę, a następnie cały czas miksując powoli dolewamy oliwę. Powstały sos doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. 

KROK 2. Oczyszczony filet z łososia dzielimy na dwie części, które oprószamy solą oraz pieprzem. Filety smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy po około 2 minuty z każdej strony. Na koniec przykrywamy patelnię, ściągamy z palnika i odstawiamy na chwilę (pod przykryciem mięso łososia idealnie "dojdzie" i będzie delikatniejsze)

KROK 3. Usmażone filety wykładamy na talerze i podajemy z sosem cytrynowym, który możemy wzbogacić także ulubionymi ziołami. Świetnie sprawdzi się świeży tymianek lub koperek. 

Łosoś z sosem cytrynowym

***
We wrześniu miałam okazję odwiedzić Zamek Lubomirskich i Potockich w Łańcucie, jedną z najlepiej zachowanych rezydencji magnackich w Polsce. Cały kompleks zrobił na mnie ogromne wrażenie. Olśniewające przepychem wnętrza zachwycają po dziś dzień. Najbardziej urzekły mnie kryształowe żyrandole oraz piece kaflowe, które wykonane zostały z dbałością o każdy szczegół. 

Zamek w Łańcucie

Zamek w Łańcucie

Zamek w Łańcucie

Zamek w Łańcucie

Zamek w Łańcucie

Zamek w Łańcucie

Zamek w Łańcucie

Zamek w Łańcucie

Zamek w Łańcucie

Zamek w Łańcucie

Zamek w Łańcucie

Zamek w Łańcucie

Zamek w Łańcucie

Zamek w Łańcucie

3 komentarze:

  1. Narobiłaś mi smaku na łososia w takim wydaniu:)
    Porcja idealna dla dwojga no i ten sos...łał!
    Takie danie pasowałoby na te pałacowe stoły z luksusową zastawą:)
    Byłam tam dawno temu i też byłam zauroczona:)
    Polecam też pałac Zamoyskich w Kozłówce. Piękny i pałac i park. Taka perełka.
    I właśnie te piece kaflowe są przecudnej!
    Uściski dla Ciebie🤗😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i polecam gorąco! 🤗
      Właśnie oglądam ten pałac na zdjęciach Google. Równie niezwykły 😍
      Będzie na mojej mapie zwiedzania, jeśli tylko odwiedzę lubelskie :)
      O tak! Piece to prawdziwe dzieła sztuki. Były to czasy pełne szlacheckiego przepychu, ale jakże cieszą oczy po dziś dzień .
      Dziękuję Kochana, ja również przesyłam uściski 🧡🤗😘

      Usuń