Przepis na pyszne i aromatyczne połączenie kurczaka, warzyw i mleczka koksowego, które oczaruje cudowną grą smaków, aromatów oraz kolorów. To prosty i szybki sposób na obiad dla całej rodziny. Świetnie komponuje się z ryżem lub kaszą bulgur.
Potrzebne składniki
- 1 pierś z kurczaka
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 mała cebula biała
- 1 średnia marchewka
- 1/3 pora
- 1/2 czerwonej papryki spiczastej
- 1/3 małej cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 4 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka pasty curry
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju kokosowego
DODATKI
- limonka
- szczypiorek
- ryż jaśminowy
Przygotowanie
KROK 1. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do niego garam masalę, starty imbir (ok. 2 cm), przeciśnięty przez praskę czosnek i 3 łyżki oliwy. Mięso doprawiamy także solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania (na minimum godzinę).KROK 2. Paprykę, cukinię i marchewkę kroimy w drobne paski. W głębokiej patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki oleju kokosowego i szklimy na nim pokrojony w kostkę por i cebulę. Po chwili dodajemy marchewkę i smażymy ją około 2 minut. Następnie dodajemy paprykę oraz cukinię i smażymy przez kolejne 2 minuty. Do podsmażonych warzyw dodajemy dodatkowe 0,5 łyżki oleju kokosowego, zamarynowanego kurczaka, pokrojony drobno ząbek czosnku oraz imbir i jeszcze chwilę smażymy.KROK 3. Do warzyw i kurczaka dodajemy mleczko kokosowe oraz pastę curry i zagotowujemy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Danie podajemy z posiekanym szczypiorkiem, limonką oraz świeżą papryką (ostrą, jeśli chcemy dodać daniu pikanterii lub słodką, jeśli lubimy delikatniejsze smaki). Jako dodatek świetnie sprawdzi się aromatyczny ryż jaśminowy.
Wygląda bardzo apetycznie. Chociaż ja jakoś jeszcze nie odważyłam się dodać mleczka kokosowego do dania wytrawnego. Tylko na słodko. Udanego czwartku 😍
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam też wersję wytrawną. Curry, mleczko koksowe, warzywa i kurczak doskonale ze sobą współgrają, a sok z limonki świetnie równoważy smaki :))
UsuńBardzo lubię tego typu dania! Na pewno wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡🧡
Usuńmoje smaki zdecydowanie!
OdpowiedzUsuń🧡🧡🧡
UsuńWygląda bardzo smacznie. Dla mnie takie smaki to nowość, ale chętnie spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńPysznie prezentuje się ta miseczka !
OdpowiedzUsuńŚwietnie poskładane danie! Paluszki lizać...mniammm
Uściski serdeczne 🤗😘
Dziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńJa również ślę uściski 😘😘
Moje smaki :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńOd czasu do czasu gości u nas taka potrawka :) Może nie taka sama, ale podobna.
OdpowiedzUsuńMleczko kokosowe gości w naszej kuchni regularnie, tak samo curry :)
🧡🧡🧡
UsuńTego typu potrawa to jest mój standard, wlasnie w takim skladzie bardzo zblizonym do Twojego. To danie uniwersalne, bo smaczne, szybkie i z niezliczona iloscia kombinacji. I moze wlasnie dlatego, ze czesto to gotuje, te kombinacje sa wazne, aby nie zanudzac rodziny monotonia. Czasami wiec dodaje jeszcze jakis owoc, szczególnie mango albo brzoskwinie lub morele swietnie sie do tego nadaja.
OdpowiedzUsuńTwoja potrawka to juz "luksusowe wydanie niedzielne" ze wzgledu na kolorystycznie genialnie dodana dekoracje :))
Dziękuję bardzo 🧡
UsuńTo prawda. Ja mam podobnie z risotto. Za każdym razem staram się podać je inaczej.
Z brzoskwiniami nie próbowałam łączyć mleczka koksowego, ale dodatek mango wręcz ubóstwiam.
Morele często dodaję do zupy krem z korzenia pietruszki (na mleczku kokosowym). Nietuzinkowo, ale bardzo lubię to połączenie. Urozmaicam je jeszcze orzechami nerkowca.