2024-10-16

Kurczak z warzywami w mleczku kokosowym

Przepis na pyszne i aromatyczne połączenie kurczaka, warzyw i mleczka koksowego, które oczaruje  cudowną grą smaków, aromatów oraz kolorów. To prosty i szybki sposób na obiad dla całej rodziny. Świetnie komponuje się z ryżem lub kaszą bulgur.

Kurczak z warzywami w mleczku kokosowym

Potrzebne składniki

- 1 pierś z kurczaka
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 mała cebula biała
- 1 średnia marchewka
- 1/3 pora
- 1/2 czerwonej papryki spiczastej
- 1/3 małej cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 4 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka pasty curry
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju kokosowego

DODATKI
- limonka
- szczypiorek
- ryż jaśminowy

Przygotowanie
KROK 1. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do niego garam masalę, starty imbir (ok. 2 cm), przeciśnięty przez praskę czosnek i 3 łyżki oliwy. Mięso doprawiamy także solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania (na minimum godzinę).

KROK 2. Paprykę, cukinię i marchewkę kroimy w drobne paski. W głębokiej patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki oleju kokosowego i szklimy na nim pokrojony w kostkę por i cebulę. Po chwili dodajemy marchewkę i smażymy ją około 2 minut. Następnie dodajemy paprykę oraz cukinię i smażymy przez kolejne 2 minuty. Do podsmażonych warzyw dodajemy dodatkowe 0,5 łyżki oleju kokosowego, zamarynowanego kurczaka, pokrojony drobno ząbek czosnku oraz imbir i jeszcze chwilę smażymy. 

KROK 3. Do warzyw i kurczaka dodajemy mleczko kokosowe oraz pastę curry i zagotowujemy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Danie podajemy z posiekanym szczypiorkiem, limonką oraz świeżą papryką (ostrą, jeśli chcemy dodać daniu pikanterii lub słodką, jeśli lubimy delikatniejsze smaki). Jako dodatek świetnie sprawdzi się aromatyczny ryż jaśminowy.

Kurczak z warzywami w mleczku kokosowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz