Przepis na koperty naleśnikowe z brokułami, serem i szynką. Pysznie smakują podsmażone na maśle klarowanym lub delikatnie podpieczone w piekarniku. Świetnie sprawdzą się także jako drugie śniadanie do pracy. Możemy jeść je na zimno lub odgrzać delikatnie w kuchence mikrofalowej. Najlepiej smakują z dodatkiem sosu czosnkowego.
Potrzebne składniki
(na 8 naleśników)
CIASTO NALEŚNIKOWE
- 1 i 1/3 szklanka mąki luksusowej (typ 550)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanki wody
- 3 małe jajka
- 40 g roztopionego masła
- duża szczypta soli
NADZIENIE
- 1 brokuł
- 150 g szynki
- 200 g sera gouda
SOS CZOSNKOWY
- 6 łyżek jogurtu greckiego
- 4 łyżki majonezu light
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanego oregano
- 0,5 łyżeczki cukru pudru
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Sos czosnkowy. Jogurt grecki łączymy z majonezem. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane świeże listki bazylii oraz oregano. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem pudrem. Odstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
KROK 2. Nadzienie. Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do lekko osolonej oraz posłodzonej wody i gotujemy al dente przez około 4 minuty. Następnie odcedzamy je i przelewamy zimną wodą, aby były jędrne i zachowały ładny kolor. Różyczki kroimy na mniejsze kawałki, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach (możecie też zrezygnować z tarcia i wykorzystać ser w plastrach).
KROK 3. Naleśniki. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Do miski wlewamy mleko, wodę oraz ostudzone masło, dodajemy jajka* i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz dużą szczyptę soli i wszystko ponownie energicznie mieszamy. Ciasto odstawiamy na 10 minut, aby mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem).
* Jajka, woda oraz mleko powinny mieć temperaturę pokojową.
KROK 4. Składanie. Na środku każdego naleśnika układamy plastry szynki, ser gouda oraz pokrojone brokuły. Boki składamy do środka, aby powstał kwadrat lub prostokąt.
Koperty podsmażamy na maśle klarowanym i podajemy z sosem czosnkowym.
Naleśniki możecie przygotować także w wersji bezglutenowej.
Polecam naleśniki gryczane >> przepis
Ależ one smakowicie wyglądają!!! Lubimy naleśniki z różnym nadzieniem. Mamy swoje szparagi więc wiosną często robię ze szparagami, szynką i serem. Z pewnością zrobię z brokułami, bo bardzo je lubimy. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńNaleśniki kocham w każdej postaci, ale narobiłaś mi ogromnego smaku z tymi szparagami. Trochę trzeba będzie na nie poczekać ;)
UsuńMogłam dzisiaj nie zaglądać:) ale mi narobiłaś smaku tymi naleśnikami...
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie i ten zielony kolorek, taki intensywny i świeży...no i te dodatki i uczta gotowa:) super danie!
Buziaki przesyłam 😘🤗
Dziękuję bardzo 🧡. Lubię takie proste i szybkie połączenia.
UsuńJest świetne jako posiłek do pracy :)
Przesyłałam ciepłe uściski! 🤗🧡
Fajny przepis! Może przekonam dzieci do brokułów w tej formie.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗 Można je też drobniej pokroić, dodać więcej sera i wymieszać. Taki farsz będzie przyjemniejszy dla maluchów, a ciągnący ser zrobi robotę! :)
UsuńI to jest świetny patent! :)
UsuńKasiu 🩷 te krokiety są cudne! Ja nie wiedzieć czemu tylko z kapustą i mięsem robię. Oczywiście dla męża bo nie lubię tej wersji. Ale przecież z warzywami chętnie bym zjadła. Chyba muszę poszerzyć swoją ofertę krokietów 😉 bardzo Ci dziękuję za tak oczywista podpowiedź ( chociaż jak widać nie wpadłam na nią 😏,).
OdpowiedzUsuńTwoje krokiety są tak piękne i idealne że można by je w restauracji podawać. Aż się głodna zrobiłam 🤤
Udanego weekendu 🥰
Dziękuję bardzo Kochana! 🤗💚 Klasyczne krokiety bardzo lubię, ale wytrawne naleśniki lubię też trochę "odchudzać" i dodawać do nich dużo warzyw :) Te są także świetne jako posiłek do pracy. Można serwować je na zimno lub na ciepło - wystarczy delikatnie podgrzać w mikrofali :)
UsuńPięknego weekendu! 🤗🌷🌷
W sam raz na dzisiejszy obiad! Wyglądają pysznie! Pozdrawiam Cię serdecznie i zapraszam do mnie ♥️
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńMniam. Kolejny świetny przepis, który muszę przetestować. 😊
OdpowiedzUsuńDziękuje i gorąco polecam! 🤗🧡
UsuńUwielbiam naleśniki i brokuły. Świetne, bardzo apetyczne połączenie, wyglądają wspaniale:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję 🧡🧡🧡
UsuńPyszna propozycja. Coś dla mojego męża. Zapisuję przepis. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! 🤗🧡
Usuń