2024-10-23

Koperty naleśnikowe z brokułami

Przepis na koperty naleśnikowe z brokułami, serem i szynką. Pysznie smakują podsmażone na maśle klarowanym lub delikatnie podpieczone w piekarniku. Świetnie sprawdzą się także jako drugie śniadanie do pracy. Możemy jeść je na zimno lub odgrzać delikatnie w kuchence mikrofalowej. Najlepiej smakują z dodatkiem sosu czosnkowego.

Koperty naleśnikowe z brokułami

Potrzebne składniki
(na 8 naleśników)

CIASTO NALEŚNIKOWE
- 1 i 1/3 szklanka mąki luksusowej (typ 550)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanki wody
- 3 małe jajka
- 40 g roztopionego masła
- duża szczypta soli

NADZIENIE
- 1 brokuł
- 150 g szynki
- 200 g sera gouda

SOS CZOSNKOWY
- 6 łyżek jogurtu greckiego
- 4 łyżki majonezu light
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanego oregano
- 0,5 łyżeczki cukru pudru 
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Sos czosnkowy. Jogurt grecki łączymy z majonezem. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane świeże listki bazylii oraz oregano. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem pudrem. Odstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. 

KROK 2. Nadzienie. Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do lekko osolonej oraz posłodzonej wody i gotujemy al dente przez około 4 minuty. Następnie odcedzamy je i przelewamy zimną wodą, aby były jędrne i zachowały ładny kolor. Różyczki kroimy na mniejsze kawałki, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach (możecie też zrezygnować z tarcia i wykorzystać ser w plastrach).

KROK 3. Naleśniki. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Do miski wlewamy mleko, wodę oraz ostudzone masło, dodajemy jajka* i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz dużą szczyptę soli i wszystko ponownie energicznie mieszamy. Ciasto odstawiamy na 10 minut, aby mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem)

Jajka, woda oraz mleko powinny mieć temperaturę pokojową.

KROK 4. Składanie. Na środku każdego naleśnika układamy plastry szynki, ser gouda oraz pokrojone brokuły. Boki składamy do środka, aby powstał kwadrat lub prostokąt. 

Koperty naleśnikowe z brokułami

Koperty podsmażamy na maśle klarowanym i podajemy z sosem czosnkowym. 

Naleśniki podsmażamy na maśle klarowanym i podajemy z sosem czosnkowym.

Naleśniki możecie przygotować także w wersji bezglutenowej.

Polecam naleśniki gryczane >> przepis

naleśniki gryczane
Do przygotowania kopert naleśnikowych możecie wykorzystać inny ser np. mozzarellę lub edam, a także swoją ulubioną wędlinę. Świetnie sprawdzi się schab, polędwica sopocka lub salami.
Koperty naleśnikowe z brokułami

17 komentarzy:

  1. Ależ one smakowicie wyglądają!!! Lubimy naleśniki z różnym nadzieniem. Mamy swoje szparagi więc wiosną często robię ze szparagami, szynką i serem. Z pewnością zrobię z brokułami, bo bardzo je lubimy. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naleśniki kocham w każdej postaci, ale narobiłaś mi ogromnego smaku z tymi szparagami. Trochę trzeba będzie na nie poczekać ;)

      Usuń
  2. Mogłam dzisiaj nie zaglądać:) ale mi narobiłaś smaku tymi naleśnikami...
    Wyglądają cudnie i ten zielony kolorek, taki intensywny i świeży...no i te dodatki i uczta gotowa:) super danie!
    Buziaki przesyłam 😘🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 🧡. Lubię takie proste i szybkie połączenia.
      Jest świetne jako posiłek do pracy :)
      Przesyłałam ciepłe uściski! 🤗🧡

      Usuń
  3. Fajny przepis! Może przekonam dzieci do brokułów w tej formie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗 Można je też drobniej pokroić, dodać więcej sera i wymieszać. Taki farsz będzie przyjemniejszy dla maluchów, a ciągnący ser zrobi robotę! :)

      Usuń
    2. I to jest świetny patent! :)

      Usuń
  4. Kasiu 🩷 te krokiety są cudne! Ja nie wiedzieć czemu tylko z kapustą i mięsem robię. Oczywiście dla męża bo nie lubię tej wersji. Ale przecież z warzywami chętnie bym zjadła. Chyba muszę poszerzyć swoją ofertę krokietów 😉 bardzo Ci dziękuję za tak oczywista podpowiedź ( chociaż jak widać nie wpadłam na nią 😏,).
    Twoje krokiety są tak piękne i idealne że można by je w restauracji podawać. Aż się głodna zrobiłam 🤤
    Udanego weekendu 🥰

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Kochana! 🤗💚 Klasyczne krokiety bardzo lubię, ale wytrawne naleśniki lubię też trochę "odchudzać" i dodawać do nich dużo warzyw :) Te są także świetne jako posiłek do pracy. Można serwować je na zimno lub na ciepło - wystarczy delikatnie podgrzać w mikrofali :)
      Pięknego weekendu! 🤗🌷🌷

      Usuń
  5. W sam raz na dzisiejszy obiad! Wyglądają pysznie! Pozdrawiam Cię serdecznie i zapraszam do mnie ♥️

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam. Kolejny świetny przepis, który muszę przetestować. 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam naleśniki i brokuły. Świetne, bardzo apetyczne połączenie, wyglądają wspaniale:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna propozycja. Coś dla mojego męża. Zapisuję przepis. :)

    OdpowiedzUsuń