Frittata to proste danie pochodzące z kuchni włoskiej. Przypomina zapiekaną jajecznicę lub omlet. Możemy serwować ją na śniadanie, obiad lub kolację. Frittata nie zawiera glutenu, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej. Bogatotłuszczowy skład dania będzie także świetnym wyborem na diecie keto. Dzisiaj zapraszam Was na wersję z salami, pieczarkami oraz warzywami.
Potrzebne składniki
- 7 dużych jajek
- 8 łyżek śmietanki 30%
- 100 g tartego sera gouda
- 1 kula mozzarelli (125 g)
- 80 g salami
- 1/2 małej cebuli czerwonej
- 1/2 papryki spiczastej
- 2 papryczki pepperoni
- 10 czarnych oliwek
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
- sól i pieprz do smaku
DODATKI
- 2 gałązki świeżego oregano
_____________________
PRZYBORY KUCHENNE- patelnia o średnicy 28 cm (z odpinaną rączką)- mikser lub blender
Przygotowanie
KROK 1. Jajka miksujemy ze śmietanką na jednolitą masę, którą następnie doprawiamy solą, pieprzem, oregano i suszonym czosnkiem. Do masy śmietankowo - jajecznej dodajemy także starty ser gouda.KROK 2. Pieczarki, papryki, cebulę i oliwki kroimy w plastry, Na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki, a następnie wylewamy na nie wcześniej przygotowaną masę jajeczną.KROK 3. Masę smażymy przez około 4 - 5 minut (bez mieszania) na małej mocy palnika. Gdy frittata zacznie się lekko ścinać na brzegach, układamy na niej plastry mozzarelli, salami, paprykę słodką i pepperoni, oliwki oraz krążki cebuli.KROK 4. Patelnię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 12 - 13 minut. Gotową frittatę posypujemy świeżymi listkami oregano.
Frittatę podajemy samodzielnie lub z ulubionymi sosami.Świetnym dodatkiem będzie sos czosnkowy lub pomidorowy.
***
Spodobał Ci się przepis?
Wesprzyj moją twórczość i postaw wirtualną kawę! :)
👇👇👇
Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać.
Dziękuję! 🤗🧡
Ależ mi smaka narobiłaś:) Pięknie wygląda i na pewno wspaniale smakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję bardzo 🧡🧡
UsuńKasiu ta fritata wygląda jak dzieło sztuki. Jest tak apetycznie kolorowa, że konieczne trzeba ją zjeść. Szmat czasu nie robiłam tego dania. Bardzo dziękuję za przypomnienie. Muszę wkrótce zrobić. Serdecznie pozdrawiam 🙂
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana i gorąco polecam! 🤗🧡🧡
UsuńAle pysznie wygląda! Ja dawno nie robiłam - może się skuszę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡
UsuńWygląda obłędnie smacznie i chociaż faktycznie to bogata wersja, to trudno się powstrzymać przed zjedzeniem solidnej porcji😋
OdpowiedzUsuńDobrego tygodnia i uściski serdeczne 🤗😘
Dziękuję bardzo Kochana! 🧡
UsuńDobrego tygodnia! Przesyłam uściski 🤗🧡
Przepysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡
UsuńGenialny wykorzystam ale zrobię bez peperoni
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
Usuńależ smacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡
UsuńWygląda rewelacyjnie <3.
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie :)
Dziękuję bardzo 🧡
UsuńFrittata wygląda bardzo smakowicie 😋 Zdecydowanie moje smaki 😀
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
UsuńPięknie wygląda, aż szkoda jeść :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńWygląda ZACNIE!
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡🧡
UsuńAle cudo :D
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡🧡
UsuńWygląda naprawdę wyjątkowo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🧡🧡
UsuńFrittata z pieczarkami i salami to świetny pomysł na szybkie, a jednocześnie wykwintne danie
OdpowiedzUsuń🧡🧡
Usuń