2024-10-26

Frittata z pieczarkami i salami

Frittata to proste danie pochodzące z kuchni włoskiej. Przypomina zapiekaną jajecznicę lub omlet. Możemy serwować ją na śniadanie, obiad lub kolację. Frittata nie zawiera glutenu, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej. Bogatotłuszczowy skład dania będzie także świetnym wyborem na diecie keto. Dzisiaj zapraszam Was na wersję z salami, pieczarkami oraz warzywami.

Frittata z pieczarkami i salami

Potrzebne składniki

- 7 dużych jajek
- 8 łyżek śmietanki 30%
- 100 g tartego sera gouda
- 1 kula mozzarelli (125 g)
- 80 g salami
- 1/2 małej cebuli czerwonej
- 1/2 papryki spiczastej
- 2 papryczki pepperoni
- 10 czarnych oliwek
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
- sól i pieprz do smaku

 DODATKI
- 2 gałązki świeżego oregano

_____________________

 PRZYBORY KUCHENNE
- patelnia o średnicy 28 cm (z odpinaną rączką)
- mikser lub blender

Przygotowanie

KROK 1. Jajka miksujemy ze śmietanką na jednolitą masę, którą następnie doprawiamy solą, pieprzem, oregano i suszonym czosnkiem. Do masy śmietankowo - jajecznej dodajemy także starty ser gouda.

KROK 2. Pieczarki, papryki, cebulę i oliwki kroimy w plastry, Na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki, a następnie wylewamy na nie wcześniej przygotowaną masę jajeczną.

KROK 3. Masę smażymy przez około 4 - 5 minut (bez mieszania) na małej mocy palnika. Gdy frittata zacznie się lekko ścinać na brzegach, układamy na niej plastry mozzarelli, salami, paprykę słodką i pepperoni, oliwki oraz krążki cebuli.

KROK 4. Patelnię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 12 - 13 minut. Gotową frittatę posypujemy świeżymi listkami oregano.

Frittata z pieczarkami i salami

Frittatę podajemy samodzielnie lub z ulubionymi sosami.

Świetnym dodatkiem będzie sos czosnkowy lub pomidorowy.

***

Spodobał Ci się przepis?

Wesprzyj moją twórczość i postaw wirtualną kawę! :)

👇👇👇


Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać.

Dziękuję! 🤗🧡

28 komentarzy:

  1. Ależ mi smaka narobiłaś:) Pięknie wygląda i na pewno wspaniale smakuje.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu ta fritata wygląda jak dzieło sztuki. Jest tak apetycznie kolorowa, że konieczne trzeba ją zjeść. Szmat czasu nie robiłam tego dania. Bardzo dziękuję za przypomnienie. Muszę wkrótce zrobić. Serdecznie pozdrawiam 🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznie wygląda! Ja dawno nie robiłam - może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie smacznie i chociaż faktycznie to bogata wersja, to trudno się powstrzymać przed zjedzeniem solidnej porcji😋
    Dobrego tygodnia i uściski serdeczne 🤗😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Kochana! 🧡
      Dobrego tygodnia! Przesyłam uściski 🤗🧡

      Usuń
  5. Genialny wykorzystam ale zrobię bez peperoni

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie <3.
    Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Frittata wygląda bardzo smakowicie 😋 Zdecydowanie moje smaki 😀

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda, aż szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda naprawdę wyjątkowo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Frittata z pieczarkami i salami to świetny pomysł na szybkie, a jednocześnie wykwintne danie

    OdpowiedzUsuń