2024-10-26

Frittata z pieczarkami i salami

Frittata to proste danie pochodzące z kuchni włoskiej. Przypomina zapiekaną jajecznicę lub omlet. Możemy serwować ją na śniadanie, obiad lub kolację. Frittata nie zawiera glutenu, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej. Bogatotłuszczowy skład dania będzie także świetnym wyborem na diecie keto. Dzisiaj zapraszam Was na wersję z salami, pieczarkami oraz warzywami.

Frittata z pieczarkami i salami

Potrzebne składniki

- 7 dużych jajek
- 8 łyżek śmietanki 30%
- 100 g tartego sera gouda
- 1 kula mozzarelli (125 g)
- 80 g salami
- 1/2 małej cebuli czerwonej
- 1/2 papryki spiczastej
- 2 papryczki pepperoni
- 10 czarnych oliwek
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
- sól i pieprz do smaku

 DODATKI
- 2 gałązki świeżego oregano

_____________________

 PRZYBORY KUCHENNE
- patelnia o średnicy 28 cm (z odpinaną rączką)
- mikser lub blender

Przygotowanie

KROK 1. Jajka miksujemy ze śmietanką na jednolitą masę, którą następnie doprawiamy solą, pieprzem, oregano i suszonym czosnkiem. Do masy śmietankowo - jajecznej dodajemy także starty ser gouda.

KROK 2. Pieczarki, papryki, cebulę i oliwki kroimy w plastry, Na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki, a następnie wylewamy na nie wcześniej przygotowaną masę jajeczną.

KROK 3. Masę smażymy przez około 4 - 5 minut (bez mieszania) na małej mocy palnika. Gdy frittata zacznie się lekko ścinać na brzegach, układamy na niej plastry mozzarelli, salami, paprykę słodką i pepperoni, oliwki oraz krążki cebuli.

KROK 4. Patelnię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 12 - 13 minut. Gotową frittatę posypujemy świeżymi listkami oregano.

Frittata z pieczarkami i salami

Frittatę podajemy samodzielnie lub z ulubionymi sosami.

Świetnym dodatkiem będzie sos czosnkowy lub pomidorowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz