2024-10-12

Ciasto toffi z jabłkami i cynamonem

Przepis na delikatne, wilgotne i niezwykle aromatyczne ciasto z budyniem toffi, kawałkami jabłek oraz cynamonem. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Cudowny zapach kusi kubki smakowe już podczas pieczenia, a efekt końcowy dostarcza im ogromnej przyjemności i sprawia, że ciasto znika błyskawicznie :)

Ciasto toffi z jabłkami i cynamonem
Potrzebne składniki

 - 2 szklanki mąki*
- 1 szklanka mleka
- 1 niepełna szklanka cukru (około 160 g)
- 3 jajka
- 150 g masła
- 1 budyń toffi (bez cukru)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 2 duże jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 duża łyżka cukru kokosowego

* szklanka o pojemności 200 ml
_________________________________

BLASZKA: kreskówka o wymiarach 30 cm x 11,5 cm x 7 cm

Przygotowanie
KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy budyń, proszek do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. W drugiej misce ubijamy jajka* z cukrem za pomocą miksera. Następnie dodajemy do nich ostudzone masło oraz mleko, a na koniec suche składniki z pierwszej miski i jeszcze chwilę miksujemy na małych obrotach. 

* Jajka i mleko powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto toffi z jabłkami i cynamonem

KROK 2. Jabłka kroimy w cienkie półplasterki i skrapiamy je sokiem z cytryny. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wciskamy w nie kawałki jabłek skórką do góry (wcześniej maczając je w mące, aby zapobiec ich opadnięciu na dno). Wierzch posypujemy cukrem kokosowym.

Ciasto toffi z jabłkami i cynamonem
KROK 3. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 45 - 50 minut (do zarumienienia i suchego patyczka). 
Ciasto toffi z jabłkami i cynamonem
Gotowe ciasto studzimy na kratce i kroimy dopiero, gdy ostygnie.
Ciasto toffi z jabłkami i cynamonem
Do przygotowania ciasta użyłam budyniu toffi od Dr. Oetker'a:
budyń toffi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz