2024-10-12

Ciasto toffi z jabłkami i cynamonem

Przepis na delikatne, wilgotne i niezwykle aromatyczne ciasto z budyniem toffi, kawałkami jabłek oraz cynamonem. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Cudowny zapach kusi kubki smakowe już podczas pieczenia, a efekt końcowy dostarcza im ogromnej przyjemności i sprawia, że ciasto znika błyskawicznie :)

Ciasto toffi z jabłkami i cynamonem
Potrzebne składniki

 - 2 szklanki mąki*
- 1 szklanka mleka
- 1 niepełna szklanka cukru (około 160 g)
- 3 jajka
- 150 g masła
- 1 budyń toffi (bez cukru)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 2 duże jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 duża łyżka cukru kokosowego

* szklanka o pojemności 200 ml
_________________________________

BLASZKA: kreskówka o wymiarach 30 cm x 11,5 cm x 7 cm

Przygotowanie
KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy budyń, proszek do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. W drugiej misce ubijamy jajka* z cukrem za pomocą miksera. Następnie dodajemy do nich ostudzone masło oraz mleko, a na koniec suche składniki z pierwszej miski i jeszcze chwilę miksujemy na małych obrotach. 

* Jajka i mleko powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto toffi z jabłkami i cynamonem

KROK 2. Jabłka kroimy w cienkie półplasterki i skrapiamy je sokiem z cytryny. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wciskamy w nie kawałki jabłek skórką do góry (wcześniej maczając je w mące, aby zapobiec ich opadnięciu na dno). Wierzch posypujemy cukrem kokosowym.

Ciasto toffi z jabłkami i cynamonem
KROK 3. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 45 - 50 minut (do zarumienienia i suchego patyczka). 
Ciasto toffi z jabłkami i cynamonem
Gotowe ciasto studzimy na kratce i kroimy dopiero, gdy ostygnie.
Ciasto toffi z jabłkami i cynamonem
Do przygotowania ciasta użyłam budyniu toffi od Dr. Oetker'a:
budyń toffi

22 komentarze:

  1. To ciasto brzmi niezwykle aromatycznie i jesiennie!
    Jestem ciekawa jak smakuje z tym budyniem toffi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest naprawdę pyszne. Budyń o smaku toffi, cynamon i jabłka tworzą naprawdę zgrane i bardzo aromatyczne połączenie 🥰.

      Usuń
  2. Zobaczyłam tytuł i ciacho i pierwsze co mi przyszło do głowy, to że wykorzystałaś krem toffi albo kajakowy a tu niespodzianka bo po prostu budyń:)
    Pomysł świetny a efekt niesamowity! I te jabłuszka w środku...mniam!!!
    Miłej niedzieli Kasiu 🤗😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Kochana! 🧡
      Ciasto mimo swej prostoty bardzo nas zachwyciło. Nawet nie wiem kiedy zniknęło ;)
      Pięknej i spokojnej niedzieli!
      Pozdrawiam ciepło 🤗🧡

      Usuń
  3. Już się piecze :) Bardzo proste do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie byłam dobra w wypiekach, a teraz cała rodzinka zachwycona. Dzięki za przepis :-D

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę, że Wam smakowało! 🤗🧡

      Usuń
  4. Świetny pomysł na proste, smaczne i niebanalne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasiu biorę w ciemno, bo wygląda tak obłędnie że zmysły szaleją 😁

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealnej słodkości dla mnie nie mogłaś zrobić . Uwielbiam takie połączenia

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. To prawda. Jest proste w wykonaniu, ale naprawdę pyszne :)

      Usuń
  8. Przepis jest rewelacyjny, ale poniewaz wszystkie artykuly firmy Dr. Oetker przeznaczone dla Polski sa produkowane w Polsce i wiekszosc tych smaków w Niemczech nie istnieje, bede musiala szukac tego budyniu w jakims polskim sklepie, albo zdecydowac sie na budyn karmelowy, bo taki w Niemczech jest dostepny, ale nie bedzie to juz smak toffi. Robie czasami krem toffi do bananowego ciasta, ale do tego ciasta raczej nie bedzie sie nadawal. Im dluzej o tym mysle, tym wieksza mam ochote na to ciasto, wiec musze zaczac dzialac :))
    Ciasto wyglada niezwykle apetycznie i pewnie tez ma niezwykly smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny będzie też budyń o smaku słonego karmelu. W połączeniu z cukrem kokosowym stworzy ciekawy efekt końcowy :) Polecam gorąco! Ciasto mimo prostoty wykonania jest naprawdę pyszne, a to tego wilgotne i bardzo aromatyczne :)

      Usuń
  9. Kusi, bo musi :-D Takie połączenie smaków skusiłoby nawet poszczącego eremitę ;-)

    OdpowiedzUsuń