Przepis na delikatne, wilgotne i niezwykle aromatyczne ciasto z budyniem toffi, kawałkami jabłek oraz cynamonem. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Cudowny zapach kusi kubki smakowe już podczas pieczenia, a efekt końcowy dostarcza im ogromnej przyjemności i sprawia, że ciasto znika błyskawicznie :)
Potrzebne składniki
- 2 szklanki mąki*
- 1 szklanka mleka
- 1 niepełna szklanka cukru (około 160 g)
- 3 jajka
- 150 g masła
- 1 budyń toffi (bez cukru)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 2 duże jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 duża łyżka cukru kokosowego
* szklanka o pojemności 200 ml
_________________________________
BLASZKA: kreskówka o wymiarach 30 cm x 11,5 cm x 7 cm
Przygotowanie
KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy budyń, proszek do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. W drugiej misce ubijamy jajka* z cukrem za pomocą miksera. Następnie dodajemy do nich ostudzone masło oraz mleko, a na koniec suche składniki z pierwszej miski i jeszcze chwilę miksujemy na małych obrotach.* Jajka i mleko powinny mieć temperaturę pokojową.
KROK 2. Jabłka kroimy w cienkie półplasterki i skrapiamy je sokiem z cytryny. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wciskamy w nie kawałki jabłek skórką do góry (wcześniej maczając je w mące, aby zapobiec ich opadnięciu na dno). Wierzch posypujemy cukrem kokosowym.
To ciasto brzmi niezwykle aromatycznie i jesiennie!
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa jak smakuje z tym budyniem toffi :)
Ciasto jest naprawdę pyszne. Budyń o smaku toffi, cynamon i jabłka tworzą naprawdę zgrane i bardzo aromatyczne połączenie 🥰.
UsuńZobaczyłam tytuł i ciacho i pierwsze co mi przyszło do głowy, to że wykorzystałaś krem toffi albo kajakowy a tu niespodzianka bo po prostu budyń:)
OdpowiedzUsuńPomysł świetny a efekt niesamowity! I te jabłuszka w środku...mniam!!!
Miłej niedzieli Kasiu 🤗😘
Dziękuję bardzo Kochana! 🧡
UsuńCiasto mimo swej prostoty bardzo nas zachwyciło. Nawet nie wiem kiedy zniknęło ;)
Pięknej i spokojnej niedzieli!
Pozdrawiam ciepło 🤗🧡
Już się piecze :) Bardzo proste do zrobienia.
OdpowiedzUsuńNigdy nie byłam dobra w wypiekach, a teraz cała rodzinka zachwycona. Dzięki za przepis :-D
UsuńBardzo się cieszę, że Wam smakowało! 🤗🧡
UsuńŚwietny pomysł na proste, smaczne i niebanalne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡🧡
Usuńuwielbiam takie proste przepisy:)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńKasiu biorę w ciemno, bo wygląda tak obłędnie że zmysły szaleją 😁
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana! 🤗🧡🧡
UsuńO, super ciacho. Zapisuję przepis. :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! 🤗🧡
UsuńIdealnej słodkości dla mnie nie mogłaś zrobić . Uwielbiam takie połączenia
OdpowiedzUsuń🧡🧡🧡
UsuńAle proste i efektowne ciacho!
OdpowiedzUsuńTo prawda. Jest proste w wykonaniu, ale naprawdę pyszne :)
UsuńPrzepis jest rewelacyjny, ale poniewaz wszystkie artykuly firmy Dr. Oetker przeznaczone dla Polski sa produkowane w Polsce i wiekszosc tych smaków w Niemczech nie istnieje, bede musiala szukac tego budyniu w jakims polskim sklepie, albo zdecydowac sie na budyn karmelowy, bo taki w Niemczech jest dostepny, ale nie bedzie to juz smak toffi. Robie czasami krem toffi do bananowego ciasta, ale do tego ciasta raczej nie bedzie sie nadawal. Im dluzej o tym mysle, tym wieksza mam ochote na to ciasto, wiec musze zaczac dzialac :))
OdpowiedzUsuńCiasto wyglada niezwykle apetycznie i pewnie tez ma niezwykly smak.
Świetny będzie też budyń o smaku słonego karmelu. W połączeniu z cukrem kokosowym stworzy ciekawy efekt końcowy :) Polecam gorąco! Ciasto mimo prostoty wykonania jest naprawdę pyszne, a to tego wilgotne i bardzo aromatyczne :)
UsuńKusi, bo musi :-D Takie połączenie smaków skusiłoby nawet poszczącego eremitę ;-)
OdpowiedzUsuń