Przepis na delikatne, wilgotne i niezwykle aromatyczne ciasto z budyniem toffi, kawałkami jabłek oraz cynamonem. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Cudowny zapach kusi kubki smakowe już podczas pieczenia, a efekt końcowy dostarcza im ogromnej przyjemności i sprawia, że ciasto znika błyskawicznie :)
Potrzebne składniki
- 2 szklanki mąki*
- 1 szklanka mleka
- 1 niepełna szklanka cukru (około 160 g)
- 3 jajka
- 150 g masła
- 1 budyń toffi (bez cukru)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 2 duże jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 duża łyżka cukru kokosowego
* szklanka o pojemności 200 ml
_________________________________
BLASZKA: kreskówka o wymiarach 30 cm x 11,5 cm x 7 cm
Przygotowanie
KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy budyń, proszek do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. W drugiej misce ubijamy jajka* z cukrem za pomocą miksera. Następnie dodajemy do nich ostudzone masło oraz mleko, a na koniec suche składniki z pierwszej miski i jeszcze chwilę miksujemy na małych obrotach.* Jajka i mleko powinny mieć temperaturę pokojową.
KROK 2. Jabłka kroimy w cienkie półplasterki i skrapiamy je sokiem z cytryny. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wciskamy w nie kawałki jabłek skórką do góry (wcześniej maczając je w mące, aby zapobiec ich opadnięciu na dno). Wierzch posypujemy cukrem kokosowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz