Przepis na mięciutkie, pożywne i pyszne ciasteczka owsiane z dynią oraz suszoną żurawiną. Zmysły rozpieszcza ich piękny aromat z wyraźną cynamonową nutą. Świetnie sprawdzą się jako zdrowy deser lub energetyczna przekąska w ciągu dnia.
KROK 1. Na początku przygotowujemy puree z dyni hokkaido. Dynię dokładnie myjemy, osuszamy, przekrajamy na pół i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Następnie kroimy ją na ćwiartki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki dyni przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra- dół) na około 55 - 60 minut. Po tym czasie studzimy ją, a następnie miksujemy na gładki mus*.* Tej odmiany dyni nie musimy obierać ze skórki, ponieważ ta jest cienka i jadalna. Ja swój mus przygotowałam z części obranych, a części nieobranych kawałków. Skórka dodaje intensywniejszego smaku i zagęszcza delikatnie strukturę musu. Jeśli nasza dynia jest dość zwarta i mączysta, to zmiksujmy ją bez skórki. Jeśli natomiast miąższ jest wodnisty, to warto zmiksować go ze skórką lub po prostu delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku. Pozostały mus możecie wykorzystać do rozmaitych dań słodkich, jak również wytrawnych.
KROK 2. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem* za pomocą miksera, a następnie dodajemy ostudzone puree z dyni oraz masło. Do powstałej mokrej masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli. Na koniec dodajemy płatki owsiane oraz suszoną żurawinę, mieszamy dokładnie szpatułką i odstawimy na chwilę, aby płatki delikatnie napęczniały.
* Cukier możecie zastąpić także innym słodzikiem np. miodem, ksylitolem lub erytrytolem. Ilość cukru najlepiej dopasować do swoich upodobań smakowych.
KROK 3. Zwilżonymi dłońmi nabieramy małe porcje masy, z których formujemy kulki, a następnie delikatnie je spłaszczamy i układamy w odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 15 - 16 minut (do zarumienienia).
Ciasteczka bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika są jeszcze bardzo miękkie.
Należy odczekać chwilę, aby delikatnie stężały.
Pysznie smakują jako dodatek do mleka, kawy lub herbaty.
PRZECHOWYWANIE
Ostudzone ciasteczka przekładamy do puszki, słoja lub pojemnika próżniowego.
W okresie panujących zachorowań ciasteczka będą świetną przekąską, która wzmocni naszą odporność. Płatki owsiane są bogatym źródłem wielu witamin, składników mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika. Są świetnym prebiotykiem. Mają działanie przeciwzapalne i immunostymulujące. Zdrowej porcji wartości odżywczych dostarczy także dynia. Znajdziemy w niej witaminy A, E, C, PP, K i B, składniki mineralne tj. żelazo, magnez, wapń, potas, a także błonnik pokarmowy.
Cudowny kolorek i struktura i w ogóle ciasteczka mega fajne!
OdpowiedzUsuńPrzepis prosty a efekt niesamowity!
Świetna podpowiedź na słodkie co nieco 😘
Uściski serdeczne 🤗🍁🍂🍁☀️
Dziękuję bardzo Kochana 🧡.
UsuńCiasteczka są proste w przygotowaniu, ale naprawdę pyszne i do tego mięciutkie :) Zniknęły bardzo szybko ;)
Ja również przesyłam uściski 🤗🧡🧡
Świetny pomysł na wykorzystanie dyni. W zeszłym roku też robiłam dyniowe ciastka, ale bez płatków owsianych. Muszę się zainspirować bo wyglądają obłędnie. Do tego żurawina i cynamon i jest bomba!
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco, bo są naprawdę pyszne i pożywne 🤗🧡
UsuńJeszcze nigdy nie próbowałam ciasteczek z dyni :) Pora to nadrobić!
OdpowiedzUsuńKoniecznie! 🤗 Polecam gorąco 🤗🧡
UsuńChętnie bym przekąsiła takie <3. A ostatnio mi po głowie chodziło, żeby upiec właśnie jakieś ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńPokruszyłabym je do jogurtu na drugie śniadanko!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł 🧡
UsuńSuper pomysł na jesienne ciasteczka. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡🧡
UsuńIdealne na teraz więc napewno zrobię 😋
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńSuper pomysł na dynię :) bardzo apetyczne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡🧡
Usuń