Uwielbiam kurki, dlatego w sezonie bardzo często przygotowuję dania z ich wykorzystaniem. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne i kremowe risotto z kurkami oraz koperkiem, który nadaje całości świeżości i jeszcze piękniejszego aromatu. Połączenie delikatnego ryżu arborio z kurkami, śmietanką, parmezanem oraz świeżym koperkiem to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych! :)
Potrzebne składniki
- 160 g ryżu arborio
- 2 cebule szalotki
- 200 g kurek
- 700 ml bulionu*
- 1/3 szklanki śmietanki 30 %
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 duże łyżki masła
- 2 łyżki posiekanego koperku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
* drobiowego lub warzywnego
Przygotowanie
KROK 1. Na początku oczyszczamy kurki. Wkładamy je na chwilę do osolonej, gorącej wody, a następnie płuczemy zimną wodą i delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki.KROK 2. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na dużej łyżce masła, a następnie dodajemy drugą łyżkę masła oraz kurki (smażymy je około 3 - 4 minut na małym ogniu). Po tym czasie dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy gałkę muszkatołową i śmietankę. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Patelnię ściągamy z palnika i dodajemy starty parmezan, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.
W wersji dla mięsożernych możecie wzbogacić risotto kawałkami kurczaka.Danie pysznie smakuje także z dodatkiem delikatnej cielęciny.
Tyle razy obiecuję sobie, że zrobię risotto (nawet mam ryż odpowiedni!) i zawsze sobie zapomnę o tej pyszności. Już teraz się napatrzę na to twoje kulinarne cudeńko i jutro ruszam na grzybobranie (kurek u nas nie ma, ale są inne smaczne grzyby :-). Buziaki!
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Risotta z grzybami są niesamowicie pyszne i aromatyczne :)
UsuńSerdecznie pozdrawiam 🤗🧡
To risotto nie wymaga już żadnego udoskonalania bo jest idealne!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie a smak można sobie wyobrazić:)
Aromatyczne kurki i zioła, połączone z ryżem i sosem ...mniamm pyszota!
Świetne danie!
Uściski dla Ciebie 🤗
Dziękuję bardzo Kochana! 🧡
UsuńMamy teraz intensywnie kurkowy czas w kuchni 😁.
Pozdrawiam ciepło. Udanego weekendu! 🤗🌷
Wygląda niezwykle kusząco!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡
UsuńRisotto jest samo w sobie pysznym daniem, a z takimi skladnikami szczególnie. Nie bez znaczenia jest równiez fakt, ze jego wyglad jest bardzo kuszacy :)
OdpowiedzUsuńTo jedno z moich ulubionych połączeń :)
UsuńOstatnio kurki królują w mojej kuchni. Uwielbiam, gdy trwa na nie sezon 🧡.
Mmmm bardzo lubię risotto, na wszystkie sposoby :) To wspaniałe danie, syte, apetyczne. Twój przepis jest perfekcyjny, kocham dodatki grzybów :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i również serdecznie pozdrawiam 🤗🧡
UsuńPysznie się zapowiada. Takiego risotto jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡🧡
Usuń