2024-08-22

Risotto z kurkami i koperkiem

Uwielbiam kurki, dlatego w sezonie bardzo często przygotowuję dania z ich wykorzystaniem. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne i kremowe risotto z kurkami oraz koperkiem, który nadaje całości świeżości i jeszcze piękniejszego aromatu. Połączenie delikatnego ryżu arborio z kurkami, śmietanką, parmezanem oraz świeżym koperkiem to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych! :)

Risotto z kurkami i koperkiem
Potrzebne składniki

- 160 g ryżu arborio
- 2 cebule szalotki
- 200 g kurek
- 700 ml bulionu*
- 1/3 szklanki śmietanki 30 %
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 duże łyżki masła
- 2 łyżki posiekanego koperku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku

* drobiowego lub warzywnego

Przygotowanie
KROK 1. Na początku oczyszczamy kurki. Wkładamy je na chwilę do osolonej, gorącej wody, a następnie płuczemy zimną wodą i delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki. 

KROK 2. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na dużej łyżce masła, a następnie dodajemy drugą łyżkę masła oraz kurki (smażymy je około 3 - 4 minut na małym ogniu)Po tym czasie dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.

KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy gałkę muszkatołową i śmietankę. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Patelnię ściągamy z palnika i dodajemy starty parmezan, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty. 

Risotto z kurkami i koperkiem
W wersji dla mięsożernych możecie wzbogacić risotto kawałkami kurczaka.

Danie pysznie smakuje także z dodatkiem delikatnej cielęciny.

12 komentarzy:

  1. Tyle razy obiecuję sobie, że zrobię risotto (nawet mam ryż odpowiedni!) i zawsze sobie zapomnę o tej pyszności. Już teraz się napatrzę na to twoje kulinarne cudeńko i jutro ruszam na grzybobranie (kurek u nas nie ma, ale są inne smaczne grzyby :-). Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Risotta z grzybami są niesamowicie pyszne i aromatyczne :)
      Serdecznie pozdrawiam 🤗🧡

      Usuń
  2. To risotto nie wymaga już żadnego udoskonalania bo jest idealne!
    Wygląda obłędnie a smak można sobie wyobrazić:)
    Aromatyczne kurki i zioła, połączone z ryżem i sosem ...mniamm pyszota!
    Świetne danie!
    Uściski dla Ciebie 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Kochana! 🧡
      Mamy teraz intensywnie kurkowy czas w kuchni 😁.
      Pozdrawiam ciepło. Udanego weekendu! 🤗🌷

      Usuń
  3. Risotto jest samo w sobie pysznym daniem, a z takimi skladnikami szczególnie. Nie bez znaczenia jest równiez fakt, ze jego wyglad jest bardzo kuszacy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jedno z moich ulubionych połączeń :)
      Ostatnio kurki królują w mojej kuchni. Uwielbiam, gdy trwa na nie sezon 🧡.

      Usuń
  4. Mmmm bardzo lubię risotto, na wszystkie sposoby :) To wspaniałe danie, syte, apetyczne. Twój przepis jest perfekcyjny, kocham dodatki grzybów :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i również serdecznie pozdrawiam 🤗🧡

      Usuń
  5. Pysznie się zapowiada. Takiego risotto jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń