2024-08-15

Placuszki z cukinii z serem feta

Przepis na pyszne, delikatne oraz pożywne placki z cukinii z dodatkiem sera feta. Możemy serwować je jako dodatek do dań głównych, ale także jako samodzielne danie z ulubionymi sosami, kwaśną śmietaną lub jogurtem. Są idealne na szybki, tani i prosty obiad dla całej rodziny.

Placuszki z cukinii z serem feta
Potrzebne składniki

PLACUSZKI
- około 500 g cukinii
- 1 mała cebula
- 100 g sera feta
- 2 duże jajka
- 6 łyżek mąki 
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1,5 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
+ olej do smażenia

SOS CZOSNKOWY
- 6 łyżek jogurtu greckiego
- 4 łyżki majonezu light
- 2 małe ząbki czosnku
- 1,5 łyżki posiekanej bazylii
- 2 duże szczypty cukru pudru 
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Sos czosnkowy. Jogurt grecki łączymy z majonezem. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane listki bazylii. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem pudrem. Odstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. 

KROK 2. Placuszki. Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Oprószamy ją delikatnie solą, odstawiamy na około 10 minut, a następie odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Ser feta kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cukinii. Do miski dodajemy także posiekany koperek, jajka, jogurt grecki oraz mąkę i doprawiamy wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 3. Smażenie. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu układamy placki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z sosem czosnkowym.
Placuszki z cukinii z serem feta
Gotowe placki świetnie smakują także z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu tzatziki.

Możemy podawać je także jako dodatek do mięsnych lub warzywnych gulaszów.
Placuszki z cukinii z serem feta

16 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się dodatek fety. Spróbuję, bo placki z cukinii bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. :) Czasem robię podobne placki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mamy urodzaj cukinii w ogródku. Często robię z niej placki, ale z fetą jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam! 🤗 Feta nadaje im pysznej wyrazistości :)

      Usuń
  4. Uwielbiam cukinię a placuszki z fetą brzmią super. Kiedyś zrobiłam z kukurydzę, ale to nie było to.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam dodatek fety. Świetnie "podkręca" smak i nadaje im wyrazistości :)

      Usuń
  5. Placuszki już były smażone ale nie dodawalałam fety a to może i na pewno będzie dobry dodatek i podkreśli smak. Muszę spróbować, dzięki Kasiu za podpowiedź:)
    Uściski 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗🧡 Dodatek sera świetnie poprawia smak placuszków. Mam wrażenie, że są bardziej wyraziste w smaku :)

      Usuń
  6. Pyszne placuszki! Cukinia to takie uniwersalne warzywko - solo, z innymi warzywami, w plackach a nawet w ciescie - wszedzie dodaje tyle smaku, ze trudno z niej zrezygnowac.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, a do tego jest zdrowa, lekkostrawna i niskokaloryczna 💚

      Usuń