2024-08-13

Makaron z kurkami

Uwielbiam to połączenie. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale obłędnie pyszne. Trwa sezon na kurki, które mają niepowtarzalny i delikatny smak oraz korzenny, lekko owocowy aromat. W połączeniu ze śmietaną, świeżym tymiankiem oraz makaronem tagliatelle smakują rewelacyjnie.

Makaron z kurkami
Potrzebne składniki

- 200 g makaronu tagliatelle
- 200 g świeżych kurek
- 250 ml śmietanki 18%
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 łyżki świeżego tymianku
- 2 łyżki masła
- duża szczypta kurkumy
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Kurki oczyszczamy z piasku i drobnych zanieczyszczeń. Wkładamy je na chwilę do osolonej, gorącej wody, a następnie płuczemy zimną wodą i delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki. 

KROK 2. Na łyżce masła szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy drugą łyżkę masła oraz kurki, które dusimy około 3- 4 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia lekko je solimy. Na koniec dodajemy śmietankę, świeży tymianek i gotujemy jeszcze około 2 minut, do momentu zgęstnienia sosu. Całość doprawiamy do smaku solą, kurkumą, gałką muszkatołową oraz pieprzem.

KROK 3. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze gorący łączymy z przygotowanym sosem. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze. Danie możemy posypać dodatkową porcją świeżego tymianku lub innymi ulubionymi ziołami np. natką pietruszki.
Makaron z kurkami

Jeśli lubicie wyraziste smaki, to możecie wyostrzyć smak całości dodatkiem startego parmezanu.

Makaron z kurkami

Danie możecie przygotować także z innym ulubionym makaronem.

Ja lubię serwować je także w wersji pełnoziarnistej.

Makaron z kurkami

14 komentarzy:

  1. Oooo...kurki w sosie to jest magia smaku!
    Kiedyś jadło się często, rosły sobie na skraju lasu a teraz poluje się na promocję bo cena zaporowa. W tym roku zrobiłam dwa razy a przepis prawie jak Twój . U mnie nie ma czosnku i oregano ale za to duuuużo natki pietruszki.
    Tak czy inaczej danie pyszne a fotka gotowego dania pobudzą zmysły:)
    Ściskam serdecznie 🤗😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię natkę pietruszki. Po tymianku to mój drugi ulubiony dodatek ziołowy do dań :)
      To prawda. Ceny kurek potrafią zaskoczyć, ale można trafić dobre ceny na miejskich bazarkach i czasami w dyskontach.
      Dziękuję bardzo Kochana i życzę pięknego weekendu! 🤗🧡

      Usuń
  2. Mniam! Cudowne danie. Uwielbiam kurki, doskonały pomysł na letni obiad 🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Grzyby w smietanie z dodatkiem ziól i makaronu to prawdziwa poezja w kuchni. Lekkie, smaczne danie, wymarzone na lato.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Tak prosto, a zarazem tak pysznie. Bardzo lubię takie połączenia :)

      Usuń
  4. Pyszności :) makaron z dodatkiem kurek to prawdziwa uczta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne danie dla mojego męża. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Makarony to moja miłość . Zainspirowałaś mnie

    OdpowiedzUsuń