Uwielbiam to połączenie. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale obłędnie pyszne. Trwa sezon na kurki, które mają niepowtarzalny i delikatny smak oraz korzenny, lekko owocowy aromat. W połączeniu ze śmietaną, świeżym tymiankiem oraz makaronem tagliatelle smakują rewelacyjnie.
Potrzebne składniki
- 200 g makaronu tagliatelle
- 200 g świeżych kurek
- 250 ml śmietanki 18%
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 łyżki świeżego tymianku
- 2 łyżki masła
- duża szczypta kurkumy
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Kurki oczyszczamy z piasku i drobnych zanieczyszczeń. Wkładamy je na chwilę do osolonej, gorącej wody, a następnie płuczemy zimną wodą i delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki.KROK 2. Na łyżce masła szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy drugą łyżkę masła oraz kurki, które dusimy około 3- 4 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia lekko je solimy. Na koniec dodajemy śmietankę, świeży tymianek i gotujemy jeszcze około 2 minut, do momentu zgęstnienia sosu. Całość doprawiamy do smaku solą, kurkumą, gałką muszkatołową oraz pieprzem.KROK 3. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze gorący łączymy z przygotowanym sosem. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze. Danie możemy posypać dodatkową porcją świeżego tymianku lub innymi ulubionymi ziołami np. natką pietruszki.
Jeśli lubicie wyraziste smaki, to możecie wyostrzyć smak całości dodatkiem startego parmezanu.
Ja lubię serwować je także w wersji pełnoziarnistej.
Oooo...kurki w sosie to jest magia smaku!
OdpowiedzUsuńKiedyś jadło się często, rosły sobie na skraju lasu a teraz poluje się na promocję bo cena zaporowa. W tym roku zrobiłam dwa razy a przepis prawie jak Twój . U mnie nie ma czosnku i oregano ale za to duuuużo natki pietruszki.
Tak czy inaczej danie pyszne a fotka gotowego dania pobudzą zmysły:)
Ściskam serdecznie 🤗😘
Bardzo lubię natkę pietruszki. Po tymianku to mój drugi ulubiony dodatek ziołowy do dań :)
UsuńTo prawda. Ceny kurek potrafią zaskoczyć, ale można trafić dobre ceny na miejskich bazarkach i czasami w dyskontach.
Dziękuję bardzo Kochana i życzę pięknego weekendu! 🤗🧡
Mniam! Cudowne danie. Uwielbiam kurki, doskonały pomysł na letni obiad 🙂
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡
UsuńGrzyby w smietanie z dodatkiem ziól i makaronu to prawdziwa poezja w kuchni. Lekkie, smaczne danie, wymarzone na lato.
OdpowiedzUsuńTo prawda. Tak prosto, a zarazem tak pysznie. Bardzo lubię takie połączenia :)
UsuńPyszności :) makaron z dodatkiem kurek to prawdziwa uczta :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡🧡
UsuńPrzepyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡
UsuńIdealne danie dla mojego męża. :)
OdpowiedzUsuńMiłośnik kurek?
UsuńMakarony to moja miłość . Zainspirowałaś mnie
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
Usuń