Cudowny smak knedli ze śliwkami mojej babci pamiętam do dziś. To pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Delikatne i mięciutkie ciasto otulające soczyste śliwkowe wnętrze potrafi rozpieścić wszystkie kubki smakowe oraz przenieść z najmilsze smaki dzieciństwa. Najbardziej lubię je okraszone zarumienioną na maśle bułką tartą, posypane odrobiną cukru oraz dodatkiem kwaśnej śmietany. Chodziły za mną już od kilku dni i w końcu wychodziły :)
Potrzebne składniki
CIASTO
- 500 g obranych ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- szczypta soli
DODATKI
- śliwki węgierki
- cukier
- masło
- bułka tarta
- kwaśna śmietana
Przygotowanie
KROK 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, delikatnie studzimy i przepuszczamy przez praskę (lub ubijamy tłuczkiem). Na stolnicę dodajemy obie mąki, jajko, ostudzone ziemniaki, szczyptę soli i zagniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na pół i formujemy dwa rulony, które dzielimy na równe mniejsze porcje.KROK 2. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy i wyciągamy z nich pestki. Z każdej porcji ciasta formujemy kulę, którą delikatnie rozpłaszczamy. Na środku każdej porcji układamy śliwkę, zaklejamy i ponownie formujemy kulę.KROK 3. Uformowane knedelki wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Knedle wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby odciekły z wody. Podajemy z ulubioną okrasą.
Knedle pysznie smakują z klasyczną okrasą - polane zarumienioną na maśle bułką tartą, posypane odrobiną cukru oraz dodatkiem kwaśnej śmietany.
W lżejszej wersji cukier możecie zastąpić ksylitolem lub bezkalorycznym erytrytolem, a śmietanę jogurtem greckim lub naturalnym.
Na knedle najlepsze są ziemniaki mączyste, które odznaczają się wyższą zawartością skrobi.
Nigdy nie robiłam knedli.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗 Są proste i szybkie w przygotowaniu, ale naprawdę pyszne 🥰
UsuńJa też nigdy sama nie robiłam knedli
OdpowiedzUsuńPolecam z całego serca 🤗🧡. W tych domowych można się zakochać :)
UsuńA wiesz że ja nie jadłam nigdy takich knedli? U mnie w domu się nie robiło i nie znam smaku. Ale muszę przyznać wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie spróbować. Są proste w przygotowaniu, ale naprawdę wyjątkowo smaczne. Do środka można dodać także odrobinę cynamonu, wtedy są jeszcze bardziej aromatyczne :) Czasami robię też ciasto z dodatkiem białego sera. Wtedy smakują jak leniwe ze śliwkami 😁.
UsuńPychotka :) klasyka zawsze mile widziana :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡🧡
UsuńPrawde mówiac, knedle ze sliwkami wole bardziej niz wszelkiego rodzaju pierogi :)
OdpowiedzUsuńOdkad mieszkalam w Niemczech, poznalam smak sliwek z cynamonem, szczególnie w konfiturach i jest to tak doskonale polaczenie, ze do sliwek w knedlach dodaje tez szczypte cynamonu, jesli nie sa zbyt slodkie to mieszam cynamon z odrobina cukru. Knedle maja wtedy zupelnie inny smak, ale dla mnie genialny :))
To prawda. Czasami robię też knedle z cynamonem :) Na blogu mam nawet taki przepis sprzed 10 lat 🙈.
UsuńLubię też knedle z dodatkiem białego sera. Wtedy ciasto w smaku przypomina leniwe, a kluseczki są bardziej kształtne :)
https://www.kulinarneinspiracjefutki.pl/2015/09/knedle-ze-sliwkami-i-cynamonem.html
UsuńPyszności. Dawno nie jadłam knedli. :)
OdpowiedzUsuńZa mną już trochę chodziły i w końcu wychodziły :)
UsuńPyszotność!!! Córki jak były małe, mówiły, że to kluski z uśmiechem:)
OdpowiedzUsuńWystarczy popatrzeć na Twoje knedle, faktycznie uśmiechają się:)
Zawsze czekam na węgierki bo one do knedli nadają się najbardziej.
Przynajmniej raz w sezonie muszą być knedle że śliwkami i raz z morelami:)
Masz rację, że dodatek sera zmienia smak i to na lepszy:)
Uściski i buziaki dla Ciebie 🤗😘
U mnie też chociaż raz w sezonie muszą pojawić się knedle :)
UsuńKupiłam tak słodziutkie węgierki, że aż się o nie prosiły :)
I teraz mnie skusiłaś z morelami 😁 Morele uwielbiam i mam codziennie spory zapas :)
Serdeczne uściski 🤗🧡
Ale dawno nie jadłam knedli :D
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 😁
Usuń