2024-08-18

Frittata z kurkami i serem feta

Przepis na pyszną, puszystą i pożywną frittatę z kurkami i serem feta. To szybki i prosty sposób na śniadanie, obiad lub kolację dla całej rodziny. Możemy serwować ją na ciepło oraz zimno. Frittata nie zawiera glutenu, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej. Danie odpowiednie także dla osób na diecie ketogenicznej.

Frittata z kurkami i serem feta

Potrzebne składniki 
- 7 dużych jajek
- 200 g kurek
- 1 cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 8 łyżek śmietanki 30 %
- 100 g sera Feta
- 100 g wiórek sera Mozzarella
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- świeży tymianek

________________________

 PRZYBORY KUCHENNE
- patelnia o średnicy 28 cm (z odpinaną rączką)
- mikser lub blender
- zwykła patelnia do smażenia

Przygotowanie 

KROK 1. Kurki oczyszczamy z piasku i drobnych zanieczyszczeń. Wkładamy je na chwilę do osolonej, gorącej wody, a następnie płuczemy zimną wodą i delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki. Na łyżce masła szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy drugą łyżkę masła oraz kurki, które dusimy około 3- 4 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia lekko je solimy.

KROK 2. Jajka miksujemy ze śmietanką na jednolitą masę, którą następnie doprawiamy solą i pieprzem. Do masy śmietankowo - jajecznej dodajemy wiórki Mozzarelli oraz posiekaną natkę pietruszki. Masę wylewamy na rozgrzane na patelni (z odpinaną rączką) masło.

KROK 3. Do masy dodajemy kurki z cebulką oraz kawałki sera feta. Całość smażymy przez około 4 - 5 minut (bez mieszania) na małej mocy palnika. Gdy frittata zacznie się ścinać na brzegach, wstawiamy patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 12 - 13 minut. Gotową frittatę posypujemy świeżym tymiankiem.

Frittatę podajemy samodzielnie lub z ulubionymi sosami.  Świetnym dodatkiem będzie sos czosnkowy lub pomidorowy.

Frittatę podajemy samodzielnie lub z ulubionymi sosami.

Frittata z kurkami i serem feta
Świetnym dodatkiem będzie sos czosnkowy lub jogurtowy.
Frittata z kurkami i serem feta

19 komentarzy:

  1. I to jest dopiero żarełko na dobry początek dnia!
    Wygląda niezwykle apetycznie i kusząco, oczy już jedzą, zapach można sobie wyobrazić a składniki zapowiadają prawdziwą ucztę....mniammm
    Miłego dzionka! Buziaki😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Kochana! 🧡
      Przesyłam uściski 🤗🧡🧡

      Usuń
  2. Ciekawe polaczenie sera feta z kurkami. Uwielbiam frittate, a nauczylam sie ja jesc na sniadanie w Hiszpanii. Jest tam tak popularna na sniadanie jak nalesniki w USA. Poza tym frittata jest doskonalym sposobem na wypróznienie lodówki, mozna do niej dodac prawie wszystko.
    Twoja fritatta wyglada pieknie i juz zauwazylam, ze uwielbiasz tymianek, ja tez :) I jak wspomnialam, zafascynowalo mnie polaczenie kurek z serem feta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zostało mi trochę fety i postanowiłam dodać ją do frittaty. Naprawdę pysznie przełamała smaki. Delikatność i lekko korzenny smak kurek w połączeniu z kawałkami słonego sera stworzyły bardzo zgrane połączenie.
      Myślę, że świetnym dodatkiem byłby też kozi ser. Kawałki delikatnej koziej roladki w połączeniu z kurkami będą z pewnością jeszcze lepszym połączeniem. Zrobię! :)
      O tak! Uwielbiam tymianek, jego smak i piękny zapach 🥰. Bardzo lubię go też w połączeniu z grzybami i mięsem.
      Dziękuję bardzo i serdecznie pozdrawiam 🤗🧡

      Usuń
  3. Frittatę bardzo lubię, ale w wersji z kurkami jej jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo bardzo apetycznie. Świetny i mega inspirujący przepis :) Takie śniadanko i dzień od razu robi się lepszy, soczyście, syto i pysznie :) Połączenie smaków interesujące, koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadlabym! Wygląda pysznie! Pozdrawiam Cię serdecznie i zapraszam do mnie flowersblossominthewintertime.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wypieczona! Ma dużo dziurek, więc jest pewnie lekka i puszysta ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój mąż jest znakomitym grzybiarzem więc w sezonie kurek i innych grzybów mamy sporo. Ten przepis znam już bardzo dobrze, robiliśmy wiele razy. Polecam też spróbować z prawdziwkami, młodymi podgrzybkami czy borowikami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rewelacja! Spróbujemy koniecznie, bo też uwielbiamy grzyby i dania z ich wykorzystaniem 🧡

      Usuń