Przepis na pyszną, puszystą i pożywną frittatę z kurkami i serem feta. To szybki i prosty sposób na śniadanie, obiad lub kolację dla całej rodziny. Możemy serwować ją na ciepło oraz zimno. Frittata nie zawiera glutenu, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej. Danie odpowiednie także dla osób na diecie ketogenicznej.
Potrzebne składniki
- 7 dużych jajek- 200 g kurek- 1 cebula- 1 mały ząbek czosnku- 8 łyżek śmietanki 30 %- 100 g sera Feta- 100 g wiórek sera Mozzarella- 2 łyżki masła- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki- sól i pieprz do smaku- świeży tymianek
________________________
PRZYBORY KUCHENNE- patelnia o średnicy 28 cm (z odpinaną rączką)- mikser lub blender- zwykła patelnia do smażenia
Przygotowanie
KROK 1. Kurki oczyszczamy z piasku i drobnych zanieczyszczeń. Wkładamy je na chwilę do osolonej, gorącej wody, a następnie płuczemy zimną wodą i delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki. Na łyżce masła szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy drugą łyżkę masła oraz kurki, które dusimy około 3- 4 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia lekko je solimy.
KROK 2. Jajka miksujemy ze śmietanką na jednolitą masę, którą następnie doprawiamy solą i pieprzem. Do masy śmietankowo - jajecznej dodajemy wiórki Mozzarelli oraz posiekaną natkę pietruszki. Masę wylewamy na rozgrzane na patelni (z odpinaną rączką) masło.
KROK 3. Do masy dodajemy kurki z cebulką oraz kawałki sera feta. Całość smażymy przez około 4 - 5 minut (bez mieszania) na małej mocy palnika. Gdy frittata zacznie się ścinać na brzegach, wstawiamy patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 12 - 13 minut. Gotową frittatę posypujemy świeżym tymiankiem.
I to jest dopiero żarełko na dobry początek dnia!
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle apetycznie i kusząco, oczy już jedzą, zapach można sobie wyobrazić a składniki zapowiadają prawdziwą ucztę....mniammm
Miłego dzionka! Buziaki😘
Dziękuję bardzo Kochana! 🧡
UsuńPrzesyłam uściski 🤗🧡🧡
Coś dla mojego męża. :)
OdpowiedzUsuń🤗🧡
UsuńCiekawe polaczenie sera feta z kurkami. Uwielbiam frittate, a nauczylam sie ja jesc na sniadanie w Hiszpanii. Jest tam tak popularna na sniadanie jak nalesniki w USA. Poza tym frittata jest doskonalym sposobem na wypróznienie lodówki, mozna do niej dodac prawie wszystko.
OdpowiedzUsuńTwoja fritatta wyglada pieknie i juz zauwazylam, ze uwielbiasz tymianek, ja tez :) I jak wspomnialam, zafascynowalo mnie polaczenie kurek z serem feta.
Zostało mi trochę fety i postanowiłam dodać ją do frittaty. Naprawdę pysznie przełamała smaki. Delikatność i lekko korzenny smak kurek w połączeniu z kawałkami słonego sera stworzyły bardzo zgrane połączenie.
UsuńMyślę, że świetnym dodatkiem byłby też kozi ser. Kawałki delikatnej koziej roladki w połączeniu z kurkami będą z pewnością jeszcze lepszym połączeniem. Zrobię! :)
O tak! Uwielbiam tymianek, jego smak i piękny zapach 🥰. Bardzo lubię go też w połączeniu z grzybami i mięsem.
Dziękuję bardzo i serdecznie pozdrawiam 🤗🧡
Beautiful blog
OdpowiedzUsuńBeautiful blog
OdpowiedzUsuńThank You so much! 🧡🤗
UsuńFrittatę bardzo lubię, ale w wersji z kurkami jej jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗 Jest naprawdę pyszna 🧡
UsuńWygląda bardzo bardzo apetycznie. Świetny i mega inspirujący przepis :) Takie śniadanko i dzień od razu robi się lepszy, soczyście, syto i pysznie :) Połączenie smaków interesujące, koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam z całego serca! 🤗🧡
UsuńJadlabym! Wygląda pysznie! Pozdrawiam Cię serdecznie i zapraszam do mnie flowersblossominthewintertime.blogspot.com
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡
UsuńPięknie wypieczona! Ma dużo dziurek, więc jest pewnie lekka i puszysta ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡🧡
UsuńMój mąż jest znakomitym grzybiarzem więc w sezonie kurek i innych grzybów mamy sporo. Ten przepis znam już bardzo dobrze, robiliśmy wiele razy. Polecam też spróbować z prawdziwkami, młodymi podgrzybkami czy borowikami.
OdpowiedzUsuńRewelacja! Spróbujemy koniecznie, bo też uwielbiamy grzyby i dania z ich wykorzystaniem 🧡
Usuń