2024-08-01

Francuskie mini jagodzianki z budyniem

Jagody zawsze przypominają mi najmilsze czasy dzieciństwa. Uwielbiam wszelkie desery z ich wykorzystaniem. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne i proste w przygotowaniu mini jagodzianki z ciasta francuskiego. Ich środek wypełniają jagody oraz budyń śmietankowy. Delikatne, lekko chrupiące ciasto francuskie oraz budyniowo - jagodowy środek to niezwykle zgrany duet smakowy.

Francuskie mini jagodzianki z budyniem
Potrzebne składniki
(na 18 sztuk)

- 2 płaty ciasta francuskiego 25 cm x 40 cm
- 400 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy w proszku (bez cukru)
- 220 g jagód
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru pudru + do posypania

Przygotowanie

Francuskie mini jagodzianki z budyniem
KROK 1. Na początku przygotowujemy gęsty budyń. 300 ml mleka zagotowujemy z dwoma łyżkami cukru. Proszek budyniowy rozpuszczamy w 100 ml zimnego mleka, wlewamy do zagotowanego mleka i mieszamy do zgęstnienia. Budyń studzimy, a jego wierzch nakrywamy folią spożywczą lub woreczkiem, aby nie powstał "kożuch".

KROK 2. Ciasto francuskie wyciągamy chwilę wcześniej z lodówki, a następnie dzielimy je na prostokąty (około 8 cm x 12 cm) i układamy je delikatnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów (jagodzianki piekłam na dwie blachy). Na jednym boku każdego prostokąta wykładamy łyżeczką porcję budyniu i wciskamy w nie jagody. Drugi bok nacinamy wzdłuż, a następnie składamy i lekko sklejamy brzegi ciasta widelcem.

KROK 3. Jajko roztrzepujemy z 1 łyżeczką cukru pudru i za pomocą pędzelka smarujemy wierzch ciasta (brzegi oraz nacięcia). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 18 minut - 20 minut (do zarumienienia ciasta).
Francuskie mini jagodzianki z budyniem

Ciasteczka możecie podawać tuż po lekkim ostygnięciu.

Francuskie mini jagodzianki z budyniem

Lekko ciepłe są niezwykle pyszne i delikatne.

Są świetnym dodatkiem do kawy i herbaty.

Francuskie mini jagodzianki z budyniem

Jagodzianki możecie posypać cukrem pudrem.

Francuskie mini jagodzianki z budyniem
Możecie ozdobić je także klasycznym lukrem. 

Francuskie mini jagodzianki z budyniem

* Jeśli nie stosujecie cukru w swojej kuchni, to możecie przygotować budyń na swoim ulubionym słodziku, a zamiast zwykłego cukru pudru przygotować cukier puder z erytrytolu.

34 komentarze:

  1. O wow! Ależ one cudne! Z jednej strony żal jeść,a z drugiej trudno się powstrzymać 😉 wspaniała propozycja na letni deser!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ kusisz. Wyglądają rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejna odsłona pyszności z ciasta francuskiego, równie piękna i apetyczna:)
    Monika ma rację, że i żal jeść i oprzeć się trudno:) cudowności!
    Ten rok jest u nas bez jagód, nie ma w lesie i nie ma na targu🤷‍♀️
    Podobno wymarzły i trzeba czekać na kolejny sezon. Poczekamy a teraz zastąpimy jagódki innymi owocami:)
    Pozdrawiam cieplutko i miłego weekendu życzę 🤗😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Kochana! 🤗🌷
      Zawsze dostawałam zapas jagód od siostry, bo ona kocha chodzić po lesie, ale w tym roku mamy niestety nieurodzaj.
      Kupiłam jagody w warzywniaku, aby choć trochę nacieszyć się ich smakiem.
      Ja również życzę miłego i pięknego weekendu! Przesyłam uściski 🤗🧡

      Usuń
  4. Ciasto francuskie, budyn i owoce to jest moja "swieta Trójca" do deserów. Pieknie wygladaja Twoje jagodzianki, wprost rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj czegoś takiego mi właśnie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają wspaniale i na pewno smakują cudownie. Chciałabym ich spróbować :) Dziękuję za pyszną inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam jagody i jagodzianki, chętnie spróbowałabym w tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe, na pewno wypróbuję przepis 😍😀

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ciasto francuskie, a jagodzianki to mój ulubiony smak lata. Dzięki za ten przepis. 🧡

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ one muszą być pyszne! To połączenie budyniu z jagodami jest super! Pięknie wyszło i na pewno smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Te jagodzianki wyglądają obłędnie! Zdecydowanie do wypróbowania, zwłaszcza że ciasto francuskie to zawsze dobry wybór. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i gorąco polecam! 🤗🧡 Są proste w przygotowaniu, ale naprawdę pyszne :)

      Usuń
  12. Uwielbiam Twoje przepisy. CHętnie tu zaglądam dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepysznie wyglądają Twoje jagodzianki! 😍 Idealne na weekendowy deser.

    OdpowiedzUsuń