Propozycja na pyszne, pożywne i proste w przygotowaniu danie z rybą w roli głównej. Dodatkiem do łososia są kurki, na które właśnie trwa sezon. Uwielbiam je za niepowtarzalny i delikatny smak oraz korzenny, lekko owocowy aromat. W połączeniu ze śmietaną, świeżym tymiankiem oraz delikatną rybą smakują naprawdę wybornie.
(na 2 porcje)
ŁOSOŚ
- 400 g świeżego łososia (bez skóry)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
KURKI W ŚMIETANIE
- 200 g świeżych kurek
- 250 ml śmietanki 18%
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki świeżego tymianku
- 2 łyżki masła
- duża szczypta kurkumy
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Kurki oczyszczamy z piasku i drobnych zanieczyszczeń. Wkładamy je na chwilę do osolonej, gorącej wody, a następnie płuczemy zimną wodą i delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki.KROK 2. Na łyżce masła szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy drugą łyżkę masła oraz kurki, które dusimy około 3- 4 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia lekko je solimy. Na koniec dodajemy śmietankę, 2 łyżki listków świeżego tymianku i gotujemy jeszcze około 2 minut, do momentu zgęstnienia sosu. Całość doprawiamy do smaku solą, kurkumą, gałką muszkatołową oraz pieprzem.KROK 3. Oczyszczony filet z łososia dzielimy na dwie części, które oprószamy solą oraz pieprzem. Filety smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy po około 2 minuty z każdej strony. Na koniec przykrywamy patelnię, ściągamy z palnika i odstawiamy na chwilę (pod przykryciem mięso łososia idealnie "dojdzie" i będzie delikatniejsze). Ryby podajemy z kurkami w śmietanie oraz ulubionymi dodatkami.
O KURKACH SŁÓW KILKA
Kurki to nazwa zwyczajowa kilku gatunków grzybów z rodzajów Craterellus, Cantharellus, Gomphus i Polyozellus. Zwane są także lisiczkami, gąskami czy pieprznikami jadalnymi. Mają delikatny smak oraz korzenny, lekko owocowy aromat. Są niskokaloryczne, bo aż w 90 % składają się z wody, ale posiadają także wartości odżywcze. W kapeluszach skrywają witaminy C, A, D, E i PP oraz te z grupy B. Znajdziemy w nich także składniki mineralne tj. wapń, żelazo, cynk, potas czy jod, a także beta karoten i aminokwasy egzogenne.
Szkoda że nikt u mnie kurek nie zbiera. Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco 🤗🧡 Teraz kurki można kupić w warzywniakach, ale także w dyskontach typu Lidl czy Biedronka :)
UsuńU mnie tylko ja lubię kurki, ale porcję mężowi zdejmę i będę mieć podwójną ;)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńO ja! Kocham łososia i kurki. Ale to musi być pyszne! 😍😍😍😍
OdpowiedzUsuńPotwierdzam i gorąco polecam! 🤗🧡
UsuńO rany ! Ale luksusowy obiadek! Chociaż ja za łososiem średnio przepadam, ale z dodatkiem kurek bym się skusiła 🙂
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗 Smaki świetnie współgrają 🧡
UsuńBardzo podoba mi się to połączenie smaków :) chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam! 🤗🧡 Bardzo lubię to połączenie :)
UsuńGenialne połączenie
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Dziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńKasiu, ten talerz ze zdjęcia jest tak apetyczny, że gotowam jechać po kurki na Mazury! (u nas nie ma). I bardzo dobrze opisałaś proces ich przygotowania do sosu, bo wiadomo, że krótko, że nie przeciągać, ale tu jest jasno napisane: JAK :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Kochana! 🤗🧡 W tym roku kurki i jagody niestety nie obrodziły...Moje sklepowe, ale chciałam poczuć chociaż odrobinę tego wyjątkowego smaku :)
Usuń