2024-07-21

Łosoś z kurkami w śmietanie

Propozycja na pyszne, pożywne i proste w przygotowaniu danie z rybą w roli głównej. Dodatkiem do łososia są kurki, na które właśnie trwa sezon. Uwielbiam je za niepowtarzalny i delikatny smak oraz korzenny, lekko owocowy aromat. W połączeniu ze śmietaną, świeżym tymiankiem oraz delikatną rybą smakują naprawdę wybornie.

Łosoś z kurkami w śmietanie
Potrzebne składniki
(na 2 porcje)

ŁOSOŚ
- 400 g świeżego łososia (bez skóry)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku

KURKI W ŚMIETANIE
- 200 g świeżych kurek
- 250 ml śmietanki 18%
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki świeżego tymianku
- 2 łyżki masła
- duża szczypta kurkumy
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Kurki oczyszczamy z piasku i drobnych zanieczyszczeń. Wkładamy je na chwilę do osolonej, gorącej wody, a następnie płuczemy zimną wodą i delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki. 

KROK 2. Na łyżce masła szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy drugą łyżkę masła oraz kurki, które dusimy około 3- 4 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia lekko je solimy. Na koniec dodajemy śmietankę, 2 łyżki listków świeżego tymianku i gotujemy jeszcze około 2 minut, do momentu zgęstnienia sosu. Całość doprawiamy do smaku solą, kurkumą, gałką muszkatołową oraz pieprzem.

KROK 3. Oczyszczony filet z łososia dzielimy na dwie części, które oprószamy solą oraz pieprzem. Filety smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy po około 2 minuty z każdej strony. Na koniec przykrywamy patelnię, ściągamy z palnika i odstawiamy na chwilę (pod przykryciem mięso łososia idealnie "dojdzie" i będzie delikatniejsze). Ryby podajemy z kurkami w śmietanie oraz ulubionymi dodatkami.

Łosoś z kurkami w śmietanie

O KURKACH SŁÓW KILKA

Kurki to nazwa zwyczajowa kilku gatunków grzybów z rodzajów Craterellus, Cantharellus, Gomphus i Polyozellus. Zwane są także lisiczkami, gąskami czy pieprznikami jadalnymi. Mają delikatny smak oraz korzenny, lekko owocowy aromat. Są niskokaloryczne, bo aż w 90 % składają się z wody, ale posiadają także wartości odżywcze. W kapeluszach skrywają witaminy C, A, D, E i PP oraz te z grupy B. Znajdziemy w nich także składniki mineralne tj. wapń, żelazo, cynk, potas czy jod, a także beta karoten i aminokwasy egzogenne.
Łosoś z kurkami w śmietanie

16 komentarzy:

  1. Szkoda że nikt u mnie kurek nie zbiera. Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco 🤗🧡 Teraz kurki można kupić w warzywniakach, ale także w dyskontach typu Lidl czy Biedronka :)

      Usuń
  2. U mnie tylko ja lubię kurki, ale porcję mężowi zdejmę i będę mieć podwójną ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O ja! Kocham łososia i kurki. Ale to musi być pyszne! 😍😍😍😍

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany ! Ale luksusowy obiadek! Chociaż ja za łososiem średnio przepadam, ale z dodatkiem kurek bym się skusiła 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗 Smaki świetnie współgrają 🧡

      Usuń
  5. Bardzo podoba mi się to połączenie smaków :) chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasiu, ten talerz ze zdjęcia jest tak apetyczny, że gotowam jechać po kurki na Mazury! (u nas nie ma). I bardzo dobrze opisałaś proces ich przygotowania do sosu, bo wiadomo, że krótko, że nie przeciągać, ale tu jest jasno napisane: JAK :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Kochana! 🤗🧡 W tym roku kurki i jagody niestety nie obrodziły...Moje sklepowe, ale chciałam poczuć chociaż odrobinę tego wyjątkowego smaku :)

      Usuń