2024-07-18

Naleśniki z borówkami

Przepis na pyszne i delikatne naleśniki z dodatkiem świeżych borówek, puszystego serka twarogowego oraz jogurtu greckiego. Naleśniki z sezonowymi owocami to świetny wybór na letni posiłek. Możemy serwować je na śniadanie, obiad, a także deser. Są proste i szybkie w przygotowaniu, ale z pewnością zachwycą kubki smakowe małych oraz dużych smakoszy.

naleśniki z borówkami
Potrzebne składniki

CIASTO NALEŚNIKOWE
- 1 i 1/3 szklanka mąki luksusowej (typ 550)
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody
- 3 małe jajka
- 40 g roztopionego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli

NADZIENIE
- 200 g puszystego serka twarogowego np. Almette
- 250 g gęstego jogurtu greckiego
- ok. 300 g borówek
- cukier lub ksylitol do smaku*

*ilość wedle uznania

Przygotowanie
Jajka, woda oraz mleko powinny mieć temperaturę pokojową.

KROK 1. Puszysty serek twarogowy łączymy z jogurtem greckim* oraz ulubionym słodzidłem. Do posłodzenia nadzienia serowego możemy użyć także miodu, erytrytolu, słodzika lub syropu.

* Często przygotowuję te naleśniki z samym jogurtem greckim i borówkami. Polecam Wam również tą prostszą, ale równie pyszną wersję :)

KROK 2. Do miski wlewamy mleko, wodę oraz roztopione masło*, dodajemy jajka i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli i wszystko ponownie energicznie mieszamy, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby ciasto mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem).

* Roztopione masło przed dodaniem do ciasta należy ostudzić.

KROK 3. Gotowe naleśniki smarujemy nadzieniem, posypujemy borówkami i wedle upodobań składamy je lub zawijamy. 
naleśniki z borówkami
Jeśli chcemy zawinąć je w rulony, to smarujemy całą powierzchnię naleśnika, a następnie zawijamy. Jeśli chcemy złożyć je w koperty, wystarczy posmarować nadzieniem połowę naleśnika, złożyć na pół i ponownie na pół.
Naleśniki z borówkami

12 komentarzy:

  1. W lecie często robimy naleśniki z sezonowymi owocami. Na deser są świetne z gałką lodów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł z dodatkiem lodów, szczególnie w ten upalny czas. Skorzystam z inspiracji 🧡🤗

      Usuń
  2. Pyszne naleśniki. mam borówki, więc będą robione 😁

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności. Idealne danie na lato. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Naleśniki z owocami na czasie bo owoców mnóstwo i można kombinować dowolnie:)
    Nie mieszałam borówek z serkiem ale to dobry pomysł i go wykorzystam:)
    Buziaki😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Lato to najlepszy naleśnikowy czas :)
      Polecam gorąco! Bardzo często jemy naleśniki z borówkami i samym jogurtem greckim (lekko posłodzonym). To taka szybka wersja, ale naprawdę pyszna 🥰.
      Życzę pięknego weekendu! Przesyłam uściski 🤗🧡

      Usuń
  5. Wiesz Kasiu, przypomniałaś mi się, że Babcia też dawała do ciasta naleśnikowego roztopione masło i może dlatego były lepsze niż moje...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki dodatkowi masła nie trzeba dodawać oleju przed każdą partią smażenia. Masło nadaje też naleśnikom elastyczności i jak dla mnie lepszego smaku i aromatu :)

      Usuń