Przepis na pyszny makaron tagliatelle z brokułami i wędzonym schabem w sosie śmietanowym. Danie jest proste oraz błyskawiczne w przygotowaniu, ale dostarczy kubkom smakowym niesamowitych doznań. Wszystkie składniki tworzą niezwykle zgraną kompozycję, a świeży tymianek dodaje daniu świeżości, wyrazistości i pięknego aromatu.
Potrzebne składniki
(na 2 porcje)
- 190 g makaronu tagliatelle
- 100 g wędzonego schabu
- 1 mały brokuł
- 1 mała cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml śmietanki
- świeży tymianek
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek (do smażenia)
Przygotowanie
KROK 1. Makaron tagliatelle gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Brokuł dzielimy na małe różyczki i również gotujemy je al dente w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie (przez około 4 - 5 minut), a następnie hartujemy je pod zimną wodą.** Brokuł ugotowany al dente jest jędrny oraz zachowuje więcej wartości odżywczych. Hartowanie go pod zimną wodą pozwoli na zachowanie pięknego zielonego koloru.KROK 2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie. Następnie dodajemy do niej pokrojony w paski schab oraz rozgnieciemy przez praskę czosnek. Smażymy przez chwilę do momentu uwolnienia aromatu. Zawartość patelni zalewamy śmietanką, zagotowujemy i doprawiamy sos solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
KROK 3. Powstały sos mieszamy z ugotowanym makaronem oraz brokułami. Danie wykładamy na talerze i podajemy ze świeżym tymiankiem.
WSKAZÓWKI
Mniam! Jak to doskonale wygląda! Cały talerz bym pożarła 😉 lekkie i co najważniejsze że z makaronem 😁😁😁
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Kochana 🤗🧡
UsuńPyszna propozycja z brokułami. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 💚💚
UsuńDawno takiego nie jadłam. Na pewno go zrobię.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńWygląda bardzo smakowicie. Często robię podobne danie, ale w roli głównej są szparagi, które mamy w ogrodzie, a teraz mrożone. Twoje danie porywam i oczywiście wykonam. Teraz ku temu najlepsza pora. Pozdrawiam serdecznie:):):)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam gorąco! 🤗
UsuńTo szybkie i mało skomplikowane danie, a takie lubię przygotowywać latem :) Świetny pomysł z dodatkiem szparagów. Mam też zamrożone i bardzo chętnie skorzystam z Twojej propozycji 💚
Pozdrawiam ciepło 🤗🧡
A przy tym jak smakowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńPrezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Dziękuję bardzo 🧡
UsuńBeautiful blog
OdpowiedzUsuńThank You 🧡
UsuńDla mnie idealne danie.
OdpowiedzUsuń🧡🧡
Usuń