2024-07-15

Makaron z brokułami w sosie śmietanowym

Przepis na pyszny makaron tagliatelle z brokułami i wędzonym schabem w sosie śmietanowym. Danie jest proste oraz błyskawiczne w przygotowaniu, ale dostarczy kubkom smakowym niesamowitych doznań. Wszystkie składniki tworzą niezwykle zgraną kompozycję, a świeży tymianek dodaje daniu świeżości, wyrazistości i pięknego aromatu.

Makaron z brokułami w sosie śmietanowym
Potrzebne składniki
(na 2 porcje)

- 190 g makaronu tagliatelle
- 100 g wędzonego schabu
- 1 mały brokuł
- 1 mała cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml śmietanki
- świeży tymianek
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek (do smażenia)

Przygotowanie

KROK 1. Makaron tagliatelle gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Brokuł dzielimy na małe różyczki i również gotujemy je al dente w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie (przez około 4 - 5 minut), a następnie hartujemy je pod zimną wodą.* 

* Brokuł ugotowany al dente jest jędrny oraz zachowuje więcej wartości odżywczych. Hartowanie go pod zimną wodą pozwoli na zachowanie pięknego zielonego koloru.

KROK 2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie. Następnie dodajemy do niej pokrojony w paski schab oraz rozgnieciemy przez praskę czosnek. Smażymy przez chwilę do momentu uwolnienia aromatu. Zawartość patelni zalewamy śmietanką, zagotowujemy i doprawiamy sos solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 3. Powstały sos mieszamy z ugotowanym makaronem oraz brokułami. Danie wykładamy na talerze i podajemy ze świeżym tymiankiem. 

Makaron z brokułami w sosie śmietanowym

WSKAZÓWKI
Jeśli lubicie jeszcze bardziej wyraziste dania, to możecie wyostrzyć jego smak dodatkiem parmenanu.

Parmezan możecie dodać podczas przygotowania sosu lub posypać nim już gotowe danie.
Makaron z brokułami w sosie śmietanowym

16 komentarzy:

  1. Mniam! Jak to doskonale wygląda! Cały talerz bym pożarła 😉 lekkie i co najważniejsze że z makaronem 😁😁😁

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja z brokułami. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno takiego nie jadłam. Na pewno go zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie. Często robię podobne danie, ale w roli głównej są szparagi, które mamy w ogrodzie, a teraz mrożone. Twoje danie porywam i oczywiście wykonam. Teraz ku temu najlepsza pora. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i polecam gorąco! 🤗
      To szybkie i mało skomplikowane danie, a takie lubię przygotowywać latem :) Świetny pomysł z dodatkiem szparagów. Mam też zamrożone i bardzo chętnie skorzystam z Twojej propozycji 💚
      Pozdrawiam ciepło 🤗🧡

      Usuń
  5. A przy tym jak smakowicie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń