2024-07-04

Grillowane kotlety mielone z indyka

Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i czerwonej papryki oraz świeżej bazylii. Jest to lżejsza i zdrowsza wersja kotletów mielonych bez panierki, które możemy przygotować na klasycznym ruszcie lub na patelni grillowej. 

Grillowane kotlety mielone z indyka

Potrzebne składniki

- 400 g piersi z indyka
- 1 mała cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 garść listków świeżej bazylii
- 1 jajko
- 1,5 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- sól i pieprz do smaku
+ oliwa lub olej do smażenia

Przygotowanie
KROK 1. Pierś z indyka mielimy w maszynce do mięsa. Pokrojoną cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki i smażymy do momentu, aż delikatnie zmiękną. Zawartość patelni studzimy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą* oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
* Jeśli chcecie przygotować mielone bezglutenowe, to bułkę tartą zastąpcie mąką migdałową. Możecie też zastosować inny patent i wcześniej dobrze wyrobić samo mięso z łyżką zimnej wody. Mięso wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Dodatek wody sprawi, że kotlety będą miękkie i bardzo soczyste w środku. W ten sposób otrzymamy 100% mięsne, białkowe kotlety. Taki zabieg możemy stosować także w przypadku innych rodzajów mięs np. wołowiny lub wieprzowiny. 
kotlety mielone

KROK 2. Porcje mięsnej masy formujemy w dłoniach, spłaszczając kotlety na grubość około 2,5 cm. Przekładamy je na ruszt lub dobrze rozgrzaną patelnię grillową (wcześniej lekko wysmarowaną olejem, aby zapobiec przywieraniu do niej mięsa) i grillujemy je około 4 minut z każdej strony. 
Grillowane kotlety mielone z indyka

Gotowe kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami.

Świetnie smakują ze świeżą sałatką oraz lekkimi sosami.

Polecam sos jogurtowy, czosnkowy lub guacamole. 

12 komentarzy:

  1. Ależ one pięknie rumiane i niesamowicie apetyczne...mniam..
    Dziś do swoich mielonych włożyłam ser mozzarella i wyszły odmienione kotlety:)
    Też nie panieruję a smażą się bez problemu.
    Pozdrawiam serdecznie 😘🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetne są takie mielone z "wkładką" :) Ser mozzarella jest idealny do kotletów.
      Bardzo lubię dodać do mielonych jakieś dodatki - ser, warzywa lub grzybki. Za każdym razem można wyczarować zupełnie nowe danie.
      Z panierką u mnie jest różnie. Jeśli panieruję, to staram się zrobić ją w wersji bardziej "błonnikowej". Dodaję wtedy otręby lub płatki owsiane.
      Życzę pięknego weekendu! 🤗🌷
      Pozdrawiam ciepło 🧡

      Usuń
  2. To są idealne mielone! Tak piękne że żal jeść,a z drugiej strony trudno się powstrzymać! Przepis doskonały! Ja ostatnio robię sobie mięso we frytkownicy beztłuszczowej 😉.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Kochana! 🤗
      Frytkownica beztłuszczowa to fantastyczny pomocnik w kuchni :)

      Usuń
  3. Niezwykle apetyczne kotlety, do razu chce się spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Spadłaś mi z nieba z tym przepisem, od dłuższego czasu mam ochotę na lekkie, drobiowe kotleciki bez grubej panierki, które idealnie zasmakują z letnią sałatką albo mizerią! I jak tu wyżej w komentarzach jest napisane, też spróbuję beztłuszczowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗🧡 Śmiało można przygotować je też na patelni beztłuszczowej lub w urządzeniu wielofunkcyjnym. Lubię takie mielone dodawać do domowych burgerów. Są zdecydowanie lżejsze, ale bardzo soczyste :)

      Usuń
  5. Świetny pomysł na zdrowszą wersję kotletów mielonych. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają naprawdę pysznie. Zrobimy w weekend na grillu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak pięknie ozdabiają sznycelka te kolorowe papryki... Niezwykle apetyczne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń