Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i czerwonej papryki oraz świeżej bazylii. Jest to lżejsza i zdrowsza wersja kotletów mielonych bez panierki, które możemy przygotować na klasycznym ruszcie lub na patelni grillowej.
Potrzebne składniki
- 400 g piersi z indyka
- 1 mała cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 garść listków świeżej bazylii
- 1 jajko
- 1,5 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- sól i pieprz do smaku
+ oliwa lub olej do smażenia
Przygotowanie
KROK 1. Pierś z indyka mielimy w maszynce do mięsa. Pokrojoną cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki i smażymy do momentu, aż delikatnie zmiękną. Zawartość patelni studzimy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą* oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.* Jeśli chcecie przygotować mielone bezglutenowe, to bułkę tartą zastąpcie mąką migdałową. Możecie też zastosować inny patent i wcześniej dobrze wyrobić samo mięso z łyżką zimnej wody. Mięso wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Dodatek wody sprawi, że kotlety będą miękkie i bardzo soczyste w środku. W ten sposób otrzymamy 100% mięsne, białkowe kotlety. Taki zabieg możemy stosować także w przypadku innych rodzajów mięs np. wołowiny lub wieprzowiny.
KROK 2. Porcje mięsnej masy formujemy w dłoniach, spłaszczając kotlety na grubość około 2,5 cm. Przekładamy je na ruszt lub dobrze rozgrzaną patelnię grillową (wcześniej lekko wysmarowaną olejem, aby zapobiec przywieraniu do niej mięsa) i grillujemy je około 4 minut z każdej strony.
Gotowe kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami.
Świetnie smakują ze świeżą sałatką oraz lekkimi sosami.
Ależ one pięknie rumiane i niesamowicie apetyczne...mniam..
OdpowiedzUsuńDziś do swoich mielonych włożyłam ser mozzarella i wyszły odmienione kotlety:)
Też nie panieruję a smażą się bez problemu.
Pozdrawiam serdecznie 😘🧡
Świetne są takie mielone z "wkładką" :) Ser mozzarella jest idealny do kotletów.
UsuńBardzo lubię dodać do mielonych jakieś dodatki - ser, warzywa lub grzybki. Za każdym razem można wyczarować zupełnie nowe danie.
Z panierką u mnie jest różnie. Jeśli panieruję, to staram się zrobić ją w wersji bardziej "błonnikowej". Dodaję wtedy otręby lub płatki owsiane.
Życzę pięknego weekendu! 🤗🌷
Pozdrawiam ciepło 🧡
To są idealne mielone! Tak piękne że żal jeść,a z drugiej strony trudno się powstrzymać! Przepis doskonały! Ja ostatnio robię sobie mięso we frytkownicy beztłuszczowej 😉.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Kochana! 🤗
UsuńFrytkownica beztłuszczowa to fantastyczny pomocnik w kuchni :)
Niezwykle apetyczne kotlety, do razu chce się spróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńSpadłaś mi z nieba z tym przepisem, od dłuższego czasu mam ochotę na lekkie, drobiowe kotleciki bez grubej panierki, które idealnie zasmakują z letnią sałatką albo mizerią! I jak tu wyżej w komentarzach jest napisane, też spróbuję beztłuszczowo :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡 Śmiało można przygotować je też na patelni beztłuszczowej lub w urządzeniu wielofunkcyjnym. Lubię takie mielone dodawać do domowych burgerów. Są zdecydowanie lżejsze, ale bardzo soczyste :)
UsuńŚwietny pomysł na zdrowszą wersję kotletów mielonych. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! 🤗🧡
UsuńWyglądają naprawdę pysznie. Zrobimy w weekend na grillu :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! Udanego grillowania! 🤗🧡
UsuńMniam!
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńJak pięknie ozdabiają sznycelka te kolorowe papryki... Niezwykle apetyczne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! 🤗🧡
UsuńSiostra grillowała ostatnio mielone do hamburgerów, takie domowe to pycha pomysł. Te z twojej propozycji pewnie jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe burgery. Są najsmaczniejsze! 😍
UsuńFajna wersja mielonych :D
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńMoja patelnia grillowa juz sie cieszy, a ja nie moge sie doczekac, aby spróbowac tych boskich kotlecików :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńWygląda tak pięknie jakby to był obraz a nie prawice jedzenie
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń🧡
UsuńSpapuguję pomysł na dodanie różnych papryk do mięsa, tego jeszcze nie dodawałam tylko "leciałam" standardowo z marchewką.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡 U mnie głównie leci papryka ;) Uwielbiam jej dodatek do mielonych :)
UsuńTe kotlety wyglądają przepysznie! Idealne na letnie grillowanie.
OdpowiedzUsuń