2024-07-27

Ciastka francuskie z budyniem i borówkami

Przepis na pyszne i aromatyczne ciastka francuskie z budyniem oraz borówkami. Ciasteczka mają lekko chrupiące brzegi oraz niezwykle delikatny, kremowo - owocowy środek. To prosty i szybki w przygotowaniu deser, który dostarczy kubkom smakowym ogromnej przyjemności. 

Ciastka francuskie z budyniem i borówkami
Potrzebne składniki
(na 15 ciastek)

- płat ciasta francuskiego 25 cm x 40 cm
- 400 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy w proszku (bez cukru)
- 1 szklanka borówek
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru*
- 2 duże szczypty kurkumy
- 1 łyżeczka cukru pudru + do posypania
* Jeśli nie stosujecie cukru w swojej kuchni, to możecie przygotować budyń na swoim ulubionym słodziku, a zamiast zwykłego cukru pudru przygotować cukier puder z erytrytolu.
Przygotowanie
KROK 1. Na początku przygotowujemy gęsty budyń. 300 ml mleka zagotowujemy z dwoma łyżkami cukru. Proszek budyniowy i kurkumę rozpuszczamy w 100 ml zimnego mleka, wlewamy do zagotowanego mleka i mieszamy do zgęstnienia. Budyń studzimy, a jego wierzch nakrywamy folią spożywczą lub woreczkiem, aby nie powstał "kożuch".

KROK 2. Płat ciasta wyciągamy chwilę wcześniej z lodówki, a następnie dzielimy na około 8 cm kwadraty i układamy je delikatnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów (rozłożyłam kawałki ciasta na dwie blachy). Na środek każdego kwadratu wykładamy łyżeczką porcję budyniu, a na nim układamy borówki.
Ciastka francuskie z budyniem i borówkami
KROK 3. Jajko roztrzepujemy z 1 łyżeczką cukru pudru i za pomocą pędzelka smarujemy brzegi ciasta (dookoła budyniu). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 15 - 16 minut (do zarumienienia ciasta).

Ciastka francuskie z budyniem i borówkami
Gdy ciastka ostygną, to posypujemy je delikatnie cukrem pudrem.

Ciastka francuskie z budyniem i borówkami

Ciasteczka możecie podawać także bez cukrowej posypki.

Możecie ozdobić je też lukrem lub białą czekoladą.
Ciastka francuskie z budyniem i borówkami

Zapraszam też na krótką relację:


36 komentarzy:

  1. Niezwykle smaczne ciasteczka. Gdy je zobaczylam, od razu mi sie przypomnialy moje, które kiedys zrobilam nie majac w domu wlasciwie skladników, których bym chetnie uzyla np. swiezych owoców. Role budyniu przejal u mnie serek Philadelphia. W sumie wyszly jednak bardzo smaczne, ale pamietam juz wtedy chetniej bym zrobila wlasnie takie jak Twoje. Twoje wygladaja niezwykle apetycznie i jestem pewna, ze byly przepyszne.
    Moje wygladaly tak:
    https://schnellundschmackhaft.blogspot.com/2018/08/ciasteczka-serowo-wisniowe.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były naprawdę pyszne! Jeszcze lekko ciepłe smakują obłędnie. Zostawiłam je wczoraj w chlebaku zawinięte w papierową torbę. Dzisiaj patrzę i nie ma! 😅
      Piękne są te Twoje ciasteczka 🧡. Chodzą za mną też takie z serkiem. Zrobię następnym razem może w połączeniu z jagodami :)

      Usuń
  2. Właśnie na takie ciasteczka mam ochotę od dłuższego czasu. Wyglądają przepięknie, może i ja spróbuję takie upiec.
    Miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗🧡 Są proste i szybkie w przygotowaniu, ale naprawdę pysznie! 🥰

      Usuń
  3. Kasiu! To jest tak doskonałe, że wzrok trudno oderwać. Proste,łatwo dostępne składniki a wyczarowałaś z nich piękny deser jak z najlepszej cukiernii. Szczerze podziwiam Twoją kreatywność i talent kulinarny! Aż się głodna zrobiłam od tych apetycznych zdjęć 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Kochana! 🧡🤗 To prosty i szybki w przygotowaniu deser, ale jest naprawdę pyszny! 🥰 Do tego koszt 15 ciastek oscyluje w granicach 10 zł. Wygląda ładnie i pysznie smakuje. Polecam gorąco! 🤗🧡

      Usuń
  4. Ciasteczka czarują z fotki i uruchamiają chyba wszystkie zmysły:)
    Rumiane i błyszczące, kremowy budyń i kontrastowe borówki i mamy małe cudeńka!
    Niby nic takiego bo wszystkie składniki wszyscy doskonale znają ale sprytnie złożone, dają ten efekt Łał!
    Świetny pomysł Kasiu😘
    Pozdrawiam🤎🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczarowały nas te ciasteczka. Tak proste, a tak pyszne! :) Zniknęły naprawdę błyskawicznie.
      Dziękuję Kochana i przesyłam uściski 🤗🧡

      Usuń
  5. Ooo takich jeszcze nie robiłam. Wyglądają smacznie. Na pewno będę próbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale słodko. Pysznie wyglądają te ciastka. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow these look soooo delicious! Thanks so much for sharing, will def have to try this recipe out! Hope you have an amazing rest of the summer beauty!

    xoxo, Midori

    https://www.midorilinea.com/blogs/midori-linea/panda-village-koala-world

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you very much! I recommend these cookies because they are delicious :) Have a nice summer! 🤗🧡

      Usuń
  8. Wyglądają tak pięknie, że szkoda jeść, a oprzeć się trudno :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Te ciastka wyglądają niesamowicie apetycznie. Muszę je zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗🧡 Są proste w przygotowaniu, ale naprawdę pyszne :)

      Usuń
  10. Wyglądają super. Na pewno wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają obłędnie! Aż ślinka leci na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rodzina zachwycona! Dzisiaj robię je już drugi raz. Dzięki wielkie za ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Proste, a takie eleganckie! :) Nie robiłam jeszcze takich ciasteczek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Są proste do zrobienia, ale smakują i wyglądają naprawdę świetnie :) Polecam gorąco! 🤗🧡

      Usuń
  14. Ja też jestem oczarowana, jak prostym sposobem można osiągnąć taki cieszący oko (i podniebienie) efekt!

    OdpowiedzUsuń