Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamowicie. Za każdym razem możemy przygotować to danie z innymi dodatkami, odkrywać nowe połączenia i rozpieszczać nimi zmysły. Dziś mam dla Was prostą w przygotowaniu, ale niezwykle aromatyczną propozycję na risotto z młodymi listkami szpinaku oraz wędzonym boczkiem, który nadaje całości głębi smaku i cudownego aromatu.
Potrzebne składniki
(na 2 porcje)
- 160 g ryżu Arborio
- 150 g wędzonego boczku
- 200 g szpinaku baby
- 2 cebule szalotki
- 1 lampka białego wina wytrawnego
- 2 łyżki startego parmezanu
- 700 ml bulionu drobiowego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 1,5 łyżki masła
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
KROK 1. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy go na patelni. Następnie dodajemy do niego masło i szklimy drobno pokrojone szalotki. Do boczku i cebuli dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy alkohol odparuje, to dolewamy partiami bulion (pamiętając o częstym mieszaniu).KROK 2. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie już al dente, dodajemy do niego szpinak baby. Kiedy liście szpinaku zmniejszą swoją objętość, to doprawiamy danie gałką muszkatołową oraz świeżo zmielonym pieprzem i dusimy wszystko jeszcze przez 2 minuty.KROK 3. Na koniec do risotto dodajemy starty parmezan, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu przez około 2 - 3 minuty. Ryż po tym czasie będzie miał idealnie kremową i kleistą konsystencję.
WSKAZÓWKIBulion nie powinien być mocno słony, ponieważ wędzony boczek oraz parmezan nadadzą daniu wystarczająco słonego smaku. Przygotujmy wcześniej intensywny wywar, ale dosólmy go delikatnie.Dobry bulion to podstawa risotto. Polecam klasyczny rosół z kury, który sprawi, że smak całości będzie odpowiednio wyważony.Zadbajcie też o dobrej jakości wino, które nada daniu pięknego aromatu oraz zbalansuje jego smak.
Ale widok!!! Risotto robię dosyć często, bo lubimy tę potrawę, ale w takiej wersji jeszcze nie robiłam. Czas to zmienić. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana i gorąco polecam! 🤗🧡
UsuńUwielbiam risotto, Twoje przepisy zawsze wychodzą pysznie. 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡
UsuńAż się głodna zrobiłam. Uwielbiam boczek,a nie jadłam już go szmat czasu. Na pewno od trzech miesięcy a może nawet i dłużej. Aż mi zapachniało przez ekran 😁. Serdecznie pozdrawiam i udanego tygodnia 😘💜
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana! Dobrego tygodnia! 🤗🌷
UsuńWygląda pysznie. Takiego risotto jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! 🤗🧡
UsuńTakiej wersji jeszcze nie robiłam. Musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńPolecam, bardzo lubię to połączenie. Czasami na koniec dodaję jeszcze odrobinę śmietanki, wtedy całość jest jeszcze bardziej kremowa :)
UsuńSmakowicie się prezentuje, chętnie wypróbuję przepis 😍
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! 🤗🧡
UsuńPrzypomniałaś mi jak dawno nie robiłam risotto. Następnym razem spróbuję wg Twojego przepisu. :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i gorąco polecam 🤗🧡
UsuńFajny pomysł na kolacje
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńTakie apetyczne risotto, że chyba też muszę ugotować, bo dawno nie robiłam :)
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
UsuńPyszna propozycja. Uwielbiam Risotto w różnych wersjach.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńMm smakowita propozycja :D
OdpowiedzUsuńMiłego dnia! :)
Angelika
Dziękuję 🤗🧡
UsuńMiłego dnia! 🌷
Skorzystam z przepisu ale bez boczka
OdpowiedzUsuń😁💚
UsuńPotrawa idealna dla mnie. Przepis na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🌷
UsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńProsty, a jednocześnie wyjątkowy przepis. Lubię takie kombinacje, które nadają klasycznym daniom nowy smak. Dzięki ❤️
OdpowiedzUsuń🧡🧡🧡
UsuńWygląda bardzo smakowicie, a przy tym jakie zdrowe! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡
UsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡
UsuńUwielbiam risotto :D
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńBrzmi mega smakowicie! I też tak wygląda <3 Uwielbiam risotto, mogłabym jeść codziennie :D
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam risotto 🥰. Dziękuję bardzo 🧡
Usuńwygląda mega pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję 🤗🧡
UsuńDla miłośników tej potrawy to świetna propozycja na obiad.
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńBardzo lubię risotto a szpinak i boczek to świetne do niego połączenie <3
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Wszystkie składniki tworzą pyszną i naprawdę zgraną kompozycję 🥰
UsuńUwielbiam wędzonego łososia, mniam :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńI to jest świetna inspiracja, bo dawno risotto nie robiłam :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńŚwietne danie, chętnie bym zjadła choć nie jestem fanką boczku :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie ❤️
Dziękuję i również serdecznie pozdrawiam 🤗🌷
UsuńZrobię w przyszłym tygodniu! :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńDobrej niedzieli :D
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie! 🤗🌷
UsuńRisotto prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Dziękuję bardzo i również pozdrawiam 🤗🧡
UsuńLubię takie potrawy. Na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! 🤗🧡
UsuńWitaj Kasiu 🩷 mam nadzieję że wszystko u Ciebie dobrze? rzadko zaglądasz Serdecznie pozdrawiam i ściskam 😘
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana za troskę 🧡. U mnie wszystko dobrze :) W ostatnim czasie mam sporo pracy, kończę też specjalizację i studia podyplomowe, ale mam nadzieję, że niebawem będę miała więcej czasu na swoją kulinarną pasję :) Przesyłam uściski 🤗🧡🧡
UsuńZaglądam, zaglądam a tu cisza ...Kasia odstawiła garnuszki i blaszki na bok:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wszystko u Ciebie w porządku 🤔
serdeczności przesyłam i ściskam mocno 😘❤️
Dziękuję Kochana! 🧡 Tak, wszystko dobrze, tylko doba jest za krótka ;) Mam sporo projektów zawodowych i kończę właśnie intensywny czas podnoszenia kwalifikacji. Mam nadzieję, że niebawem będę miała więcej czasu na to, aby poczarować w kuchni :)
UsuńSerdecznie pozdrawiam i przesyłam moc uścisków! 🤗🧡🧡🧡
I już wszystko jasne😘 Powodzenia w realizacji Twoich planów życzę i cierpliwie czekam na nowy post. Ściskam serdecznie🤗❤️❤️
OdpowiedzUsuńDziękuję! 🧡🧡🧡🧡
UsuńUwielbiam risotta. Ostatnio mam manię i robię z cukinią i suszonymi pomidorami. Pyszotka :)
OdpowiedzUsuńRównie pyszne połączenie. Też je uwielbiam 🧡
Usuń