Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niezwykłą delikatność i kremowość masie serowej zapewnia połączenie mielonego twarogu, serka mascarpone oraz śmietanki. To bardzo świeży i orzeźwiający deser, który dostarczy wiele przyjemności naszym kubkom smakowym. Sernik jest bardzo prosty w wykonaniu.
Potrzebne składniki
SPÓD
- okrągłe biszkopty
MASA SEROWA
- 500 g półtłustego twarogu
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietanki 36%
- 250 ml gorącej wody
- 70 g cukru pudru
- 2 galaretki*
WIERZCH
- 550 g świeżych truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 400 ml gorącej wody
* Do masy serowej dodałam 1 truskawkową i 1 krystaliczną galaretkę
_______________________________________
FORMA: tortownica o średnicy 24 cm
Przygotowanie
KROK 1. Spód okrągłej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy delikatnie masłem i przyklejamy do niej wycięte kawałki papieru*.* Jeśli macie niższą tortownicę, to warto przykleić dłuższe kawałki papieru (kilka centymetrów ponad jej wysokość). Zapobiegnie to ewentualnemu wyciekaniu galaretki podczas tężenia.KROK 2. 2 galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Twaróg mielimy trzykrotnie (można użyć też sklepowego z wiaderka), a następnie łączymy go na małych obrotach miksera z serkiem mascarpone i ostudzoną galaretką. Do drugiej miski wlewamy schłodzoną w lodówce śmietankę, dodajemy przesiany przez sitko cukier puder i ubijamy na najwyższych obrotach. Kiedy śmietanka zacznie delikatnie gęstnieć, zmniejszamy obroty i dalej ubijamy do momentu wytworzenia na powierzchni charakterystycznych wzorów pozostawianych przez mikser. Ubitą śmietankę dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki. Powstałą masę przelewamy do tortownicy z biszkoptami.KROK 3. Tortownicę wkładamy na około 15 minut do lodówki, a po tym czasie wciskamy w masę kilka całych lub pokrojonych truskawek. Kiedy masa bardziej stężeje, to układamy na niej pozostałe truskawki.KROK 4. Podczas tężenia masy przygotowujemy galaretkę, którą rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Galaretkę odstawiamy do całkowitego ostudzenia i wylewamy ją na wierzch kiedy będzie już lekko tężała i miała konsystencję kisielu (nie wylewamy rzadkiej galaretki na wierzch, ponieważ może nam wypłynąć!!). Sernik ponownie wstawiamy do lodówki do momentu całkowitego stężenia masy i galaretki. Może to potrwać około 3 - 4 godzin.
WSKAZÓWKA
Formę z gotowym sernikiem należy otwierać delikatnie. Polecam wykleić formę papierem do pieczenia, nawet tą wysoką, co zapobiegnie przyklejeniu masy do formy. Jeśli jednak nie wykorzystaliście papieru, to przed otwarciem formy warto przeciągnąć ostrym nożem po jej brzegach. Zapobiegnie to ewentualnemu rozerwaniu masy i galaretki.
WERSJA BEZ CUKRU
Sernik możecie przygotować także bez dodatku cukru. Wtedy wykorzystajcie galaretki bez jego dodatku. Jako słodzika możecie wykorzystać ksylitol oraz erytrytol. Bitą śmietanę dosładzamy cukrem pudrem z ksylitolu lub erytrytolu po jej ubiciu na sztywno (dodajemy słodzik i mieszamy delikatnie).
DODATKI / DEKORACJA
Do sernika możecie dodać także inne owoce. Świetnie sprawdzą się borówki, jeżyny lub maliny. Możecie wykorzystać także inne smaki oraz kolory galaretek (zarówno do masy serowej, jak i udekorowania wierzchu).
Przepiękny serniczek z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńAż uśmiechnęłam się na widok Twojego sernika a to dlatego, że wczoraj zaplanowałam taki serniczek na majowe świętowanie i jak na zamówienie zamieściłaś przepis:)
OdpowiedzUsuńTaki delikatny deser z owocami i galaretką to już zapowiedź lata i właśnie teraz smakuje najlepiej:)
Dzięki Kasiu😘 miłego weekendu ❤️❤️
Cieszę się, że wywołałam uśmiech na Twojej twarzy 🧡. To już kolejna kulinarna telepatia ;)
UsuńPozdrawiam ciepło i życzę udanego weekendu! 🤗🌷🌷
Taki sernik zawsze robię latem. Nie ma nic lepszego.
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Dostarcza przyjemności oraz orzeźwienia 🥰
UsuńAle piękny sernik! Esencja lata :) Ja w swoich sernikach na zimno stawiam na spód z herbatników i masła, kiedyś próbowałam zrobić na kładzionych herbatnikach bez kruszenia i wszystkie popłynęły w głąb masy :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńA z jakich składników przygotowałaś masę? W jakich proporcjach?
Mam i ja :) Zainspirowałam się!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńSerdecznie pozdrawiam 🤗🧡
Idealny. Wyszedł ci piękny serniczek.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡
UsuńBardzo często robię taki w lato :D
UsuńW lato świetnie orzeźwia i chłodzi :)
UsuńAleż on wygląda i z pewnością tak smakuje. Kiedy na dworze robi się gorąco, u mnie królują takie serniki w różnych wersjach. Jednak takiego połączenia nie nie robiłam, a warto więc wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie:):):)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam takie desery w ciepłe dni :) Polecam gorąco! Jest kremowy i bardzo delikatny :)
UsuńPrzesyłam ciepłe pozdrowienia 🤗🧡
O rany! Ale cudo! W wersji bezsmiesniej cukru niestety muszę wybrać, ale oprzeć się temu nie dam rady. Muszę koniecznie zrobić sobie takie cudeńko na imieniny albo dziś matki. Wspaniałość dla oczu i podniebienia!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i gorąco polecam 🤗
UsuńRobiłam go też na erytrytolu z galaretkami bez dodatku cukru. Równie pyszny. Dałam go tylko odrobinę więcej niż zwykłego cukru pudru do masy :)
W wersji bez cukru miało być,ach te telefony 😁
OdpowiedzUsuńTeż tak czasami mam 😅
UsuńZjadłabym takie ciacho, wygląda doskonale i na pewno jest przepyszny!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡🧡
UsuńIdealny deser na ciepłe dni. Wyszedł Ci perfekcyjnie 😍
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie 💖💖
UsuńCiasto na medal :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🤗🧡
UsuńUwielbiam. Moja babcia kiedyś bardzo często robiła serniki na zimno. :)
OdpowiedzUsuńTo też mój ukochany smak dzieciństwa 🥰
UsuńO tak, jest bardzo kremowy, Martik go robi w Słowenii i nazywa go "sernikiem emerytowanego prezydenta", bo nawet jego zachwycił. Ale twój jest wizualnie ładniejszy :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡🧡
UsuńWOWZIE this looks SO good! Incredible. I think I need to pop this recipe into Google Translate!
OdpowiedzUsuńAllie of
www.allienyc.com
Thank You so much 🤗
UsuńDla mnie idealny majowy deser!
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
UsuńA matko niebo w gębie 😋 i jak bajecznie wygląda - Venus ( coś nie mogę inaczej dodać komentarza )
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńNa sam widok tego sernika aż zgłodniałam :D Świetny przepis na zbliżające się lato :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Dziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡
UsuńWspaniały sernik. Uwielbiam serniki na zimno, a z truskawkami to już w ogóle niebo <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡
UsuńPyszności 😋😍 Sezon na truskawki już się rozpoczął, to i czas na przygotowanie takiego pysznego sernika 😃
OdpowiedzUsuńO tak! :) Uwielbiam ten truskawkowy czas 🧡
UsuńPyszności ♥️ Uwielbiam takie serniki.
OdpowiedzUsuń🧡🧡
Usuń