Przepis na pyszny, wilgotny i puszysty placek jogurtowy z jabłkami i cynamonem. To wypiek, który nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych i zawsze się udaje. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Stanowi smakowity dodatek do kawy lub herbaty.
Potrzebne składniki
CIASTO
- 400 g mąki
- 350 g jogurtu naturalnego
- 4 małe jajka
- 230 g cukru*
- 100 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
DODATKI
- 3 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder (do posypania)
_____________________________
FORMA: 26 cm x 26 cm
* ilość cukru dopasujcie do swoich upodobań smakowychWAŻNE: Jajka oraz jogurt powinny mieć temperaturę pokojową
Przygotowanie
KROK 1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy na jednolitą oraz gładką masę. Następnie dodajemy olej oraz esencję waniliową i ponownie miksujemy do momentu połączenia składników. Na koniec dodajemy jogurt naturalny i miksujemy jeszcze chwilę na najmniejszych obrotach.KROK 2. Do mokrej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie rózgą lub szpatułką* do momentu powstania jednolitej masy.* Miksowanie mąki mogłoby doprowadzić do powstania zakalca, dlatego na tym etapie ciasto mieszamy ręcznie.KROK 3. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie półplasterki. Ciasto przekładamy do formy, a na wierzchu układamy kawałki jabłek*, które posypujemy cynamonem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 45 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto ostygnie posypujemy je cukrem pudrem.* Kawałki jabłek przed ułożeniem na cieście warto obsypać odrobiną mąki. Zapobiegnie to opadaniu ich na dno.
PLACEK JOGURTOWY W INNYCH ODSŁONACH
Do placka możecie dodać także inne ulubione owoce.Świetnie sprawdzą się owoce z kompotu oraz świeże lub mrożone owoce jagodowe.Wierzch placka możecie obsypać cukrem pudrem lub przygotować klasyczną kruszonkę.
Placek możecie także przełożyć budyniem, dżemem lub oblać ulubioną polewą.
Uwielbiam takie słodkości.
OdpowiedzUsuń🧡🧡🧡
UsuńSzybkie i mało wymagające ciacho a do tego można sobie zmieniać dodatki i za każdym razem będzie nowa wersja:) super!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
Pozdrawiam 😘🧡
Dziękuję bardzo 🧡
UsuńTo prawda. Lubię bardzo to ciasto. Jest delikatne i wilgotne. Latem często robię je z truskawkami i kruszonką 🥰
Serdecznie pozdrawiam 🤗
jogurt taki zwykły czy może być typu Bałkańskego?
OdpowiedzUsuńDo tego ciasta użyłam zwykłego jogurtu, ale wiele razy robiłam to ciasto na jogurcie greckim :)
UsuńJogurt grecki lub typu bałkańskiego mają więcej tłuszczu, który jest nośnikiem smaku, więc zdecydowanie można użyć innego rodzaju jogurtu :)
Lubię ciasta jogurtowe. Bardzo chętnie skorzystam z Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡 To prosty, ale bardzo smaczny placek do kawy :)
UsuńBajeczny przepis. Ciasta jogurtowe sa delikatne, wilgotne i maja niezwykly smak.
OdpowiedzUsuńTo prawda. Są pyszne w swej prostocie. Najczęściej robię je latem ze świeżymi owocami i kruszonką 🥰
UsuńIdealne do kawy lub aby ze sobą zabrać do pracy lub na dalsza podróż pociągiem lub samochodem ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Ciasto długo zachowuje świeżość, jest delikatnie wilgotne i bardzo pożywne :)
UsuńJakie fajne ciasto, wygląda na lekkie i puszyste :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡
UsuńMniam! Przepysznie wygląda! Z chęcią bym zjadła na poprawę humoru 🤗 jabłka w cieście uwielbiam nad wszystko! Gorące uściski 😘
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam wszelkie wypieki z jabłkami. One zawsze poprawiają mi humor :))
UsuńŚlę uściski 🤗🧡🧡
Bardzo lubię tego typu placki :) Z chęcią bym się poczęstowała!
OdpowiedzUsuń🧡🧡🧡
UsuńSmakowicie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡
Usuń