Przepis na mięciutką, wilgotną i pyszną babkę z dojrzałych bananów. Ta babka zawsze się udaje, a jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Ciasto jest delikatne oraz niezwykle aromatyczne. Świetnie sprawdzi się jako codzienny lub wielkanocny deser.
Potrzebne składniki
- 3 dojrzałe banany
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 80 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
* szklanka o pojemności 200 ml
______________________________________________________
FORMA: forma na babkę z kominem o średnicy 22 cm
PrzygotowanieKROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich ostudzone masło oraz esencję waniliową. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli.KROK 2. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na jednolitą masę, a następnie dodajemy do nich suche składniki. Na koniec dodajemy banany z masłem i delikatnie mieszamy.KROK 3. Formę smarujemy masłem, oprószamy delikatnie mąką i przekładamy do niej przygotowaną masę bananową. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 40 - 45 minut (do suchego patyczka).
DEKORACJA I DODATKI
>> Babkę możecie dowolnie udekorować. Ja swoją udekorowałam klasycznym lukrem, suszoną żurawiną oraz wiórkami kokosowymi.
>> Ciasto możecie udekorować także kolorowym lukrem np. zabarwionym kurkumą lub przygotować polewę z białej albo deserowej czekolady (>>przepis).
>> Do ciasta możecie dodać także swoje ulubione ziarna, orzechy i bakalie. Świetnie sprawdzą się rodzynki, żurawina oraz posiekane orzechy włoskie.
This cake sounds and looks great. :)
OdpowiedzUsuńThank You so much 🤗🧡
UsuńO rany, ależ doskonała! Idealna na świąteczny stół 🐣🐇
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana 🤗🧡
UsuńBabka wygląda perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie 💖
UsuńBabeczka jak malowana 🫠
OdpowiedzUsuńNa pewno wilgotna i pyszotna bo banany zrobiły dobrą robotę:)
Nie wiem czy tylko ja tak mam ale ciasta z babkowej formy smakują mi zdecydowanie lepiej niż pieczone w zwykłych blaszkach:)
Pozdrawiam cieplutko 🌷🌷🌷🌞❤️
Dziękuję Kochana 🤗🧡
UsuńJa mam podobnie. To przecież zwykłe ciasto bananowe, ale w tej formie smakuje jednak inaczej, wyjątkowo :))
Przesyłam uściski 🤗🌷🌷
Wow! Ale oryginalna ta babka! Rzeczywiście na Wielkanoc będzie jak znalazł! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam 🤗🧡
UsuńGenialny przepis napewno z niego skorzystam
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco 🧡🤗
Usuńi aż zgłodniałam!
OdpowiedzUsuń🧡🧡🧡
UsuńPiekna i bez watpienia pyszna babeczka. Takie ciasto bananowe de luxe :))
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡
UsuńThank you for sharing this delicious recipe for Banana Pound Cake! It sounds absolutely delightful and perfect for any occasion. I can't wait to try it out and perhaps experiment with different decorations and add-ins. Appreciate you including detailed instructions and tips for customization. Happy baking!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, świetne zdjęcia! ♥ Bananowa babka brzmi bardzo dobrze, moje smaki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡🧡
UsuńPięknie się prezentuje :) Idealna na zbliżające się święta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡🤗
UsuńTyle jest wspaniałych przepisów na babki, a bananowej jeszcze nie miałam w kolekcji :-)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco 🧡🤗
UsuńJest naprawdę pyszna, delikatna i wilgotna.
Obok marchewkowej to jedna z moich ulubionych babek :))
Ojej jak ona wygląda!!!! to coś dla mnie, bo kocham banany i babki. Pozdrawiam serdecznie:):):)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡 To klasyczne ciasto bananowe w babkowej foremce :))
UsuńPrzesyłam uściski 🤗
Wow! bananowej babki nigdy nie jadłam z wielka przyjemnością wypróbuję ten przepis
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńBrzmi smakowicie, bardzo lubię banany
OdpowiedzUsuń🧡🧡🧡
UsuńSuper propozycja, świetnie wygląda. Uwielbiam wszelkie ciasta bananowe. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡
UsuńSuper przepis. Będę musiała go wypróbować.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco 🤗. Babka jest pyszna i zawsze się udaje :)
UsuńBardzo lubię banany, świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡
UsuńTakiej nie robiłam. Jestem miłośniczką babek więc przepis zostanie wypróbowany.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco 🤗 Babka jest wilgotna i długo utrzymuje miękkość i świeżość :)
Usuńidealna babeczka
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡
Usuń