2024-03-13

Babka bananowa

Przepis na mięciutką, wilgotną i pyszną babkę z dojrzałych bananów. Ta babka zawsze się udaje, a jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Ciasto jest delikatne oraz niezwykle aromatyczne. Świetnie sprawdzi się jako codzienny lub wielkanocny deser.

Babka bananowa

Potrzebne składniki

- 3 dojrzałe banany
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 80 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

* szklanka o pojemności 200 ml
______________________________________________________
FORMA: forma na babkę z kominem o średnicy 22 cm

Przygotowanie

KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich ostudzone masło oraz esencję waniliową. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli.

KROK 2. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na jednolitą masę, a następnie dodajemy do nich suche składniki. Na koniec dodajemy banany z masłem i delikatnie mieszamy.

KROK 3. Formę smarujemy masłem, oprószamy delikatnie mąką i przekładamy do niej przygotowaną masę bananową. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). 
DEKORACJA I DODATKI
>> Babkę możecie dowolnie udekorować. Ja swoją udekorowałam klasycznym lukrem, suszoną żurawiną oraz wiórkami kokosowymi. 

>> Ciasto możecie udekorować także kolorowym lukrem np. zabarwionym kurkumą lub przygotować polewę z białej albo deserowej czekolady (>>przepis).

>> Do ciasta możecie dodać także swoje ulubione ziarna, orzechy i bakalie. Świetnie sprawdzą się rodzynki, żurawina oraz posiekane orzechy włoskie.

Babka bananowa

39 komentarzy:

  1. This cake sounds and looks great. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, ależ doskonała! Idealna na świąteczny stół 🐣🐇

    OdpowiedzUsuń
  3. Babka wygląda perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Babeczka jak malowana 🫠
    Na pewno wilgotna i pyszotna bo banany zrobiły dobrą robotę:)
    Nie wiem czy tylko ja tak mam ale ciasta z babkowej formy smakują mi zdecydowanie lepiej niż pieczone w zwykłych blaszkach:)
    Pozdrawiam cieplutko 🌷🌷🌷🌞❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana 🤗🧡
      Ja mam podobnie. To przecież zwykłe ciasto bananowe, ale w tej formie smakuje jednak inaczej, wyjątkowo :))
      Przesyłam uściski 🤗🌷🌷

      Usuń
  5. Wow! Ale oryginalna ta babka! Rzeczywiście na Wielkanoc będzie jak znalazł! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialny przepis napewno z niego skorzystam

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekna i bez watpienia pyszna babeczka. Takie ciasto bananowe de luxe :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Thank you for sharing this delicious recipe for Banana Pound Cake! It sounds absolutely delightful and perfect for any occasion. I can't wait to try it out and perhaps experiment with different decorations and add-ins. Appreciate you including detailed instructions and tips for customization. Happy baking!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda obłędnie, świetne zdjęcia! ♥ Bananowa babka brzmi bardzo dobrze, moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie się prezentuje :) Idealna na zbliżające się święta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tyle jest wspaniałych przepisów na babki, a bananowej jeszcze nie miałam w kolekcji :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco 🧡🤗
      Jest naprawdę pyszna, delikatna i wilgotna.
      Obok marchewkowej to jedna z moich ulubionych babek :))

      Usuń
  12. Ojej jak ona wygląda!!!! to coś dla mnie, bo kocham banany i babki. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗🧡 To klasyczne ciasto bananowe w babkowej foremce :))
      Przesyłam uściski 🤗

      Usuń
  13. Wow! bananowej babki nigdy nie jadłam z wielka przyjemnością wypróbuję ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  14. Super propozycja, świetnie wygląda. Uwielbiam wszelkie ciasta bananowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super przepis. Będę musiała go wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco 🤗. Babka jest pyszna i zawsze się udaje :)

      Usuń
  16. Takiej nie robiłam. Jestem miłośniczką babek więc przepis zostanie wypróbowany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco 🤗 Babka jest wilgotna i długo utrzymuje miękkość i świeżość :)

      Usuń