2024-02-27

Szpinakowe naleśniki z hummusem i brokułami

Przepis na wytrawną, bardzo pożywną wersję naleśników z dodatkiem świeżego szpinaku baby, który nadaje im pięknego zielonego koloru. Ich środek wypełnia farsz składający się z tradycyjnego hummusu oraz różyczek brokuła. To pyszna, prosta i szybka propozycja na obiad dla całej rodziny.

Szpinakowe naleśniki z hummusem i brokułami

Potrzebne składniki

CIASTO NALEŚNIKOWE
- 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklaka mleka
- 0,5 szklanki wody mineralnej
- 60 g szpinaku baby
- 2 duże jajka
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 duże szczypty soli

FARSZ
- 500 g tradycyjnego hummusu (→przepis)
- 1 duży brokuł

Przygotowanie
KROK 1. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je al dente (przez około 4 minuty) w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie, a następnie hartujemy pod zimną wodą.* 

* Brokuł ugotowany al dente jest jędrny oraz zachowuje więcej wartości odżywczych. Hartowanie go pod zimną wodą pozwoli na zachowanie pięknego zielonego koloru.

brokuły al dente

KROK 2. Szpinak miksujemy z mlekiem i wodą mineralną na jednolitą zieloną masę. Następnie wbijamy 2 jajka, dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło oraz sól. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia masy, a następnie odstawiamy ją na około 10 minut, aby ciasto mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem lub masłem przed pierwszą partią smażenia)

zielone naleśniki

KROK 3. Gotowe naleśniki smarujemy hummusem, układamy na nich ugotowane różyczki brokuła i zawijamy (w rulony lub kwadraty). Przed podaniem możemy je lekko podpiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni.

Szpinakowe naleśniki z hummusem i brokułami
Naleśniki świetnie smakują z sosem czosnkowym.

Możemy podać je także z sosem pomidorowym lub tzatziki.
Szpinakowe naleśniki z hummusem i brokułami

18 komentarzy:

  1. Doskonale danie, wlasciwie to nawet dwa dania w jednym, gdyz hummus z brokulami jest juz swietnym daniem, a razem z zielonymi nalesnikami jest nie tylko kolorystycznie, ale i smakowo prawdziwa rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana 💚 Uwielbiam takie zdrowe kolorki na talerzu :)
      Często też jadam same brokuły z hummusem. Tworzą bardzo zgrany duet :)

      Usuń
  2. Wyglądają obłędnie! Jestem ciekawa, jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗 Wszystkie składniki tworzą pyszne i zgrane połączenie. Naleśniki są bardzo pożywne, a z dodatkiem sosu czosnkowego smakują świetnie :)

      Usuń
  3. Napatrzeć się nie mogę! Wyglądają obłędnie! Ja do tej pory szpinakowe naleśniki na słodko robiłam,pora wypróbować inną wersję. Serdecznie pozdrawiam 🙂

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszna i efektowna propozycja. Uwielbiam szpinak, naleśniki i domowy hummus. Muszę zapisać sobie przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają obłędnie :) piękna zieleń :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowna,wiosenna wersja naleśników. Zieleń jest obłędna i bardzo efektowna😘
    Twoja propozycja jest do wykorzystania bo te naleśniki są i piękne i zdrowe!
    Dziękuję i pozdrawiam serdecznie 😘❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana 💚 Gorąco polecam 🤗
      Przesyłam uściski 🤗😘

      Usuń
  7. Takiej wersji naleśników jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Szpinakowe naleśniki prezentują się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń