Przepis na wytrawną, bardzo pożywną wersję naleśników z dodatkiem świeżego szpinaku baby, który nadaje im pięknego zielonego koloru. Ich środek wypełnia farsz składający się z tradycyjnego hummusu oraz różyczek brokuła. To pyszna, prosta i szybka propozycja na obiad dla całej rodziny.
Potrzebne składniki
CIASTO NALEŚNIKOWE
- 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklaka mleka
- 0,5 szklanki wody mineralnej
- 60 g szpinaku baby
- 2 duże jajka
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 duże szczypty soli
FARSZ
- 500 g tradycyjnego hummusu (→przepis)
- 1 duży brokuł
Przygotowanie
KROK 1. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je al dente (przez około 4 minuty) w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie, a następnie hartujemy pod zimną wodą.** Brokuł ugotowany al dente jest jędrny oraz zachowuje więcej wartości odżywczych. Hartowanie go pod zimną wodą pozwoli na zachowanie pięknego zielonego koloru.
KROK 2. Szpinak miksujemy z mlekiem i wodą mineralną na jednolitą zieloną masę. Następnie wbijamy 2 jajka, dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło oraz sól. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia masy, a następnie odstawiamy ją na około 10 minut, aby ciasto mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem lub masłem przed pierwszą partią smażenia).
KROK 3. Gotowe naleśniki smarujemy hummusem, układamy na nich ugotowane różyczki brokuła i zawijamy (w rulony lub kwadraty). Przed podaniem możemy je lekko podpiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni.
Naleśniki świetnie smakują z sosem czosnkowym.Możemy podać je także z sosem pomidorowym lub tzatziki.
Doskonale danie, wlasciwie to nawet dwa dania w jednym, gdyz hummus z brokulami jest juz swietnym daniem, a razem z zielonymi nalesnikami jest nie tylko kolorystycznie, ale i smakowo prawdziwa rewelacja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana 💚 Uwielbiam takie zdrowe kolorki na talerzu :)
UsuńCzęsto też jadam same brokuły z hummusem. Tworzą bardzo zgrany duet :)
Jakie zielone pyszności <3
OdpowiedzUsuńDziękuję 💚💚
UsuńWyglądają obłędnie! Jestem ciekawa, jak smakują :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗 Wszystkie składniki tworzą pyszne i zgrane połączenie. Naleśniki są bardzo pożywne, a z dodatkiem sosu czosnkowego smakują świetnie :)
UsuńNapatrzeć się nie mogę! Wyglądają obłędnie! Ja do tej pory szpinakowe naleśniki na słodko robiłam,pora wypróbować inną wersję. Serdecznie pozdrawiam 🙂
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana 💚 Polecam gorąco! 🤗
UsuńAle pyszna i efektowna propozycja. Uwielbiam szpinak, naleśniki i domowy hummus. Muszę zapisać sobie przepis. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! 🤗💚💚
UsuńWyglądają obłędnie :) piękna zieleń :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 💚💚
UsuńCudowna,wiosenna wersja naleśników. Zieleń jest obłędna i bardzo efektowna😘
OdpowiedzUsuńTwoja propozycja jest do wykorzystania bo te naleśniki są i piękne i zdrowe!
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie 😘❤️
Dziękuję Kochana 💚 Gorąco polecam 🤗
UsuńPrzesyłam uściski 🤗😘
Takiej wersji naleśników jeszcze nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗💚 Są pyszne i pożywne :)
UsuńSzpinakowe naleśniki prezentują się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Dziękuję bardzo 💚
Usuń